Sigara hem bulaş hem de ölüm riskini artırıyor

Sigara içenlerin Covid-19'a yakalanma riskinin daha eksik olduğu iddiasına karşın araştırma ve haberlerin gerçeği yansıtmadığına uyarı çeken Dr.

Sigara hem bulaş hem de ölüm riskini artırıyor

Sigara içenlerin Covid-19'a yakalanma riskinin daha eksik olduğu iddiasına karşın araştırma ve haberlerin gerçeği yansıtmadığına uyarı çeken Dr. Işık, sigara içmenin keza bulaş ayrıca de bulaş sonrası vefat riskini artırdığını belirtti. Bu tartışmalara son noktayı koyan Dr. Işık, "Sigara içerken parmaklar dudak ile temas etmektedir. Bu da virüsün elden ağza geçme ihtimalini artırır. öte yandan yapılan bilimsel çalışmalar faal sigara içen kişilerde, Covid-19 hastalığının ağır seyretme riskinin 2-4 kat daha fazla yüksek olduğunu gösteriyor. Sigarayı yakın zamanda bırakanlarda bu riskin daha düşük olduğu görülüyor. Covid-19 hastalarında yapılan araştırmalar hastalığın sigara içenlerde daha sık görüldüğünü gösteriyor. Tütün kullanımı keza yürek damar ve kronik solunum yolu hastalıklarının oluşma riskini artırırken, bu hastalıklara yakalanan kişilerde Covid-19 daha ağır seyrediyor. Sigara tiryakisi iseniz hemen bırakmanın tam zamanı" dedi.

SİGARA FAZLA ÖNEMLİ BİR HALK MÜZIĞI SAĞLIĞI SORUNUDUR

Sigara içiciliğinin Covid-19'un ilerlemesi açısından bir çok risk faktörü oluşturduğunu açıklayan Dr. Işık, "Sigara içen şahısların hiç sigara içmeyenlere kadar hastalıklarının ilerleme ihtimali fazla daha yüksektir. Sigara çok manâlı bir ahali sağlığı sorunudur. Türkiye'de sigaraya aleyhinde bahşedilen mücadelenin sürekli ve artarak sürmesi gerektiği inancındayım" diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER