Sigara kullanımı kişiyi korona virüse karşı savunmasız hale getiriyor

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kanser Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof.

Sigara kullanımı kişiyi korona virüse karşı savunmasız hale getiriyor

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kanser Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hakan Akbulut, sigara içen kişilerin iftar saatine kadar, oruçlu olmaları sebebiyle çok uzun saatler sigaradan uzak durduklarını vurgulayarak, günün fazla uzun bir bölümünde sigara içmeyen, sigara ve dumanından uzak duran tiryakilerin, biraz daha sabrederek ve direnerek, sigarayı hayatlarından büsbütün ve tamamen çıkarabileceklerini söyledi.
Akbulut, iftar saatinde orucu sigara ile açmanın ve arka arkaya sigara içmenin çok önemli sağlık sorunlarına yol açtığına uyarı çekerek, "Uzun saatler, sigaradan ve zararlı etkilerinden uzaktan kalan vücudu, ne iftar saatinde ne de sonrasında sigara içerek biçare etmeyelim. Hazır uzun saatler sigaradan uzakta durmuşken hayatımızdan sigarayı tümüyle ve adamakıllı çıkaralım. Vücudumuz da, sağlığımız da rahata kavuşsun" ifadelerini kullandı.

"Ramazan ayında sigarayı bırakarak fazla manâlı ve kıymetli bir adım atmış olursunuz”

Sigara kullanımının, insan vücudunun savunma sistemini çökerterek sayısız hastalık ve ölümlere zemin hazırladığına aksan yapan Akbulut, sigara içen kişilere seslenerek şunları söyledi:

"Ramazan ayında sigarayı bırakarak hayatınız için çok kayda değer ve çok değerli bir adım atmış olursunuz. Sağlığınız sizi bırakmadan siz sigarayı bırakın. Sigara ve dumanından bütünüyle ve iyice uzakta durmak korona virüsten korunmada fazla manâlı. Sigara içerisinde bulunan nikotinle bağımlılık oluşturuyor. Sigara içen kişiler yalnızca nikotini değil beraberinde zift ve 4 binden artı zararlı kimyasal maddeyi solumakta ve vücutlarına almaktadırlar. İçerdiği yüzlerce zararlı maddeyle bütün vücuda koskocoman zararlar veren sigara, başta kalp damar hastalıkları elde etmek üzere, 20'den artı kansere; akciğer kanserine, ağız ve burun boşluğu, yemek yemek borusu, pankreas, mesane, böbrek, mide ve kan kanserlerine ve KOAH'a yol açıyor. Korona virüsten korunmada vücudun bağışıklık sisteminin dinç olması fazla önemlidir. Sigara ve alkol gibi kanser yapıcı maddeler, vücudun savunma sistemini çökerterek kişileri korona virüse aleyhinde savunmasız hale getiriyor. Sigaranın akciğerde yaptığı hasarlar, korona virüs enfeksiyonuna maruz kalınması durumunda, önemli ve yaşamsal tehlikeleri ortaya çıkarabilmektedir. Elektronik sigara da, sigara, puro ve nargile gibi tiryakilik yapıyor. Elektronik sigara, içeriği ve sağlığa zararları itibariyle sigarayla eşdeğerdir.

Ilk Olarak sigara, elektronik sigara, nargile, puro ve alkolden bütünüyle ve ayrıntılarıyla uzak durmak, korona virüs ve bir çok hastalıktan korunma konusunda yaşamsal açıdan epeyce önemlidir."
Evde sigara kullanımının faizsiz içici durumundaki yaşlı ve kronik afiyet sorunu olan kişiler için de çok büyük risk taşıdığını açıklayan Akbulut, sigara kullanan şahısların, ayrıca kendi bağışıklık sistemlerine keza de pasif içici durumundaki konut halkının ceset savunma sistemlerine çok büyük zararlar verdiklerini belirtti.
Sigara dumanının edilgen içici durumundaki bebek ve çocuklar için de koskocoman afiyet sorunlarını beraberinde getirdiğine dikkat çeken Akbulut, sigara kullanan şahısların ve ev halkının koronavirüse karşısında savunmasız ayla geldiğini sözlerine ekledi.

Rıdvan Bostancı
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER