Sıhhat Bakanlığı, ‘Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’ni güncelledi

Bakanlıktan yapılan açıklamaya tarafından, ‘Salgın Yönetimi ve Alıştırma Rehberi’ güncellenerek, ‘minibüslerde alınması gereken önlemler’ başlığı ‘minibüsler, dolmuşlar, halk otobüsleri, belediye otobüsleri ile ilgili alınması gereken önlemler’ olarak içeriğiy.

Sıhhat Bakanlığı, ‘Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’ni güncelledi

Bakanlıktan yapılan açıklamaya tarafından, ‘Salgın Yönetimi ve Alıştırma Rehberi’ güncellenerek, ‘minibüslerde alınması gereken önlemler’ başlığı ‘minibüsler, dolmuşlar, halk otobüsleri, belediye otobüsleri ile ilgili alınması gereken önlemler’ olarak içeriğiyle birlikte revize edildi.

Rehbere, ‘spor salonları ve spor merkezleri’, ‘kahve-kıraathaneler’, ‘karayolu taşımacılığı, demiryolu taşımacılığı, denizyolu yolcu taşımacılığı’, ‘site havuzları’, ‘plaj ve yüzme alanları’ ve ‘kütüphanelerde alınması gereken önlemler’ başlıkları eklendi.

‘KİŞİLER ARASINDA ASGARI 1,5 METRE UZAKLIK OLMALI’

Buna göre; plaj ve deniz yüzme alanlarında hizmet verirken en az 1 metre olan sosyal uzaklik kuralına uyulacak. Çalışan personelin hepsi kuralına uygun maske takacak. Maske nemlendikçe veya kirlendikçe değiştirilecek. Değiştirilmesi öncesinde ve sonrasında el antiseptiği kullanılacak. Çalışan personel, dinlenme odalarında da asgari 1 metrelik sosyal mesafeyi koruyacak ve maske takmayı sürdürecek.

1 metreden yakın bağlantı gerektiren ve aerosol oluşturan işlemler olması nedeniyle animasyon ve birincil destek işlemleri sırasında mutlaka FFP2/N95 maske kullanılacak, ayrıca eldiven ve yüz koruyucu kullanılacak. Plaj ve yüzme alanında kişiler aralarında en az 1,5 metre olan sosyal mesafe olacak. Kişilerle yüz yüze olma, söylev gibi etkinliklerde sosyal uzaklik korunacak ve maske takılacak.

‘PLAJ VE YÜZME ALANLARINDA UZUN SÜRE KALINMAMALI’

Rehbere kadar hem; kişilerin kendilerine ait plaj havlusu getirmesi/kullanması teşvik edilecek. Yanında getirmeyenler için havluların poşetli veya bir görevli personel göre misafire verilmesi sağlanacak. Havlu vb. dokuma ürünleri en az 60 derecede yıkanacak. Deniz gözlüğü, şnorkel, palet gibi malzemeler kişiye özgü olacak ve paylaşılmayacak.

Corona virüsü temas riskini artıracağından plaj ve yüzme alanlarında uzun zaman kalınmayacak. Plaj alanında kalabalık oluşmasını engellemek için, sosyal mesafe kurallarına uygun olarak düzenlenmiş bir kapasite belirlenecek ve girişte bu kapasite kadar misafir kabulünü sağlayan personel bulundurulacak.

4 METREKAREYE 1 KİŞİ

Plaj alanlarında çalışanlar dahil 4 metrekareye 1 birey olacak şekilde kapasite belirlenecek. Şezlonglar arası uzaklik minimum 1,5 metre olacak. Şezlongların üzerinde bez minder kullanılmayacak. Yıkanabilir-silinebilir minderler kullanılmayacak ve misafirin kullanımı sona erdikten daha sonra temizlenecek.

Loca alanlarında 2 metrekareye 1 kişi olacak şekilde kapasite belirlenecek. Ardından kullanılan her türlü araç gereç ve ekipmanlar su ve deterjanla temizlenip, sık dokunulan yüzeyler dezenfekte edilecek. Deniz paraşütü gibi bireysel su sporları etkinliklerinde çalışanlar dahil tekne kapasitesinin yarısı sayıda birey alınacak.

SİTE HAVUZLARINDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Site havuzlarında alınması gereken önlemler ile ilgili de rehberde şöyle denildi.

“Sık kullanılan yüzeylere dokunulduğunda yüze, göze, ağız ve buruna dokunmaktan kaçınmak ve elleri su ve sabunla yıkamak veya el antiseptiği kullanmak gerekir. Corona virüsü dezenfektanlara aleyhinde duyarlı olduğundan bu havuzların rutin olarak ve aksatılmadan dezenfeksiyonu yapılmalı.

Havuzlara yönelik yapılan dezenfeksiyonun etkili olabilmesi için havuz suyunda Sıhhat Bakanlığı’ndan ruhsatlı dezenfektan ve havuz suyu kimyasalları kullanılmalıdır. Evlerinde özel havuzları bulunanlar her zaman beraber yaşadıkları aileleri ile havuzu kullanmaları halinde havuz suyunun dezenfeksiyonuna itina göstermeleri dıştan bunun dışında bir tedbir almalarına gerek yoktur.”

‘ŞEHİRLERARASI TAŞIMADA DAHA SIK MOLA VERİLMELİ’

Yeni adi dönem kapsamında karayolu, demiryolu, deniz ve havayolu gezgin taşımacılığı ile ilgili alınması gereken önlemler de sıralanarak, “Şehirlerarası otobüs, tren vb. yolculuklarda daha sık mola verilerek otobüsün 15 dakika havalandırılması sağlanabilir. Otobüslerde yedek şoförlerin uyuma alanının havalandırması her sürücü değişimi öncesi 15 dakika temiz hava akımı sağlayacak şekilde yapılmalıdır.

Oturma düzeni genellikle kişiler aralarında minimum 1 metre mesafe olacak şekilde yapılmalıdır. Oturma düzeni yüz yüze gelecek şekilde karşılıklı olmamalı, çapraz oturma olmalıdır. Tekli koltuk ve koridordan daha sonra ikili koltuk olan araçlarda tekli koltuğa bir birey, ikili koltuğa pencere kenarına bir kişi oturması sağlanarak sosyal uzaklik korunmalıdır.

4 şahsiyet kompartmanlarda ve pullman bölümlerinde anne, baba ve çocuklardan oluşan ailenin bir arada oturmasına müsaade edilir. Aynı hanede yaşayan yetişkin kişiler ise sosyal uzaklik korunarak 2 kişi olacak şekilde yolculuk edebilir. Diğer durumlarda kompartmanlarda tek kişi seyahat etmelidir.”

SPOR SALONLARINDA RANDEVULU DÖNEM

Spor salonlarında alınması gereken önlemlere ilişkin ise “Spor salonundaki kişi sayısı spor yapılacak alanda her 6 metrekareye 1 kişi olacak şekilde sınırlandırılmalı, sosyal mesafe en az 2 metre olarak uygulanmalıdır. Spor salonundaki koşu bandı-bisiklet vb. ekipman arasında minimum 2 metre olacak şekilde yerleştirilmeli.

Müşteriler randevu ile kabul edilmelidir. Müşterilerin giriş-çıkış saatleri kaydedilmeli (Seans ile çalışılıyorsa, hangi seansta kimlerin geldiği ve çalıştığı kaydedilmelidir). Spor salonuna davetli alınmamalı. Egzersiz aralarındaki dinlenme molaları dışarıya spor salonlarında müşterilerin beklemesine izin verilmemeli.

Ağırlık istasyonlarının birdenbire fazla kişinin set aralarını paylaşarak benzer anda kullanımına izin verilmemeli. Bir kişinin istasyonla işi ayrıntılarıyla bittikten sonradan diğer tip kullanmalı, her tip sonrası cihazın el ve vücutla bağlantı eden noktaları silinerek dezenfekte edilmeli.

Sabit veya hareketli tüm cihaz ve cihazların elle ve vücutla temas edilen noktaları her davetli kullanımı sonrası mutlaka silinerek dezenfekte edilmeli.”

İLGİLİ HABERAÜ Hastanesi, yeni normalleşme sürecine hazırAÜ Hastanesi, yeni normalleşme sürecine hazır

HASTANELERDE NORMALE DÖNÜŞ PLANI

Öte yandan bakanlık, hastanelerde normale dönüş planına ilişkin de izah etme yaptı. Corona virüsü pandemisinin bütünüyle sonlanmaması nedeni ile, virüse benzersiz etkili bir çare ya da aşı bulunana kadar riskin devam ttiği belirtilerek bu dönemde diğer sağlık durumu hizmetlerine olan ihtiyacın gitgide artarak arttığı kaydedildi.

Pandeminin devam ettiği dikkate alınarak öteki afiyet hizmetlerinin de başlamasının olduğuna dikat çekilerek, salgının hafifleme süreci içerisinde uyarı edilmesi gereken noktalara ilişkin şu ifadelere yer verildi:

“Corona virüsü ile ilişkili önlemlerin ve sıhhat bakım hizmetlerinin devam etmesini karşılamak, corona virüsü tanısı olan ve olmayan hastalar için hastaneleri güvenli halde yetişmek, afiyet çalışanlarının güvenliğini sağlamak, tüm hastalara erişim ve emniyet açısından eşit yaklaşılmasını temin etmek, personeli ve sağlık hizmetlerini mümkün olduğunca ve aşamalı şekilde planlamak zorunlu. Bu süreçte tüm hastalar ve refakatçilerde kişisel korunma önlemlerine dikkat edilmelidir.

Tüm kurum ve kuruluşlar, birim, daha aşağı bölüm ve kişiler; corona virüsü pandemisi sürecinde aşamalı olarak normale dönüş döneminde rollerini ve sorumluluklarını gerçekleştirmek üzere hazırlık yapmalıdırlar.”DHA

İLGİLİ HABER'Yeni Normal'in ilk gününde Bilim Kurulu Üyesi Özlü'den çok kritik uyarı'Yeni Normal'in birincil gününde Bilim Kurulu Üyesi Özlü'den çok kritik uyarı
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER