Türk Tabipleri Birliği’nden YKS açıklaması!

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, 27-28 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesinde video konferans yöntemiyle basın toplantısı düzenledi.Toplantıda, olgu artışlarının yaşandığı illerde sınavda devir alacak kişilere cor.

Türk Tabipleri Birliği’nden YKS açıklaması!

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, 27-28 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesinde video konferans yöntemiyle basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda, olgu artışlarının yaşandığı illerde sınavda devir alacak kişilere corona virüsü testi yapılması ve test sonucu fazla olan kişilerinin sınavda devir almasının önlenmesi istendi.

“TTB’NİN ÇAĞRISI KARŞILIK GÖRMEDİ”

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, 4 Haziran'da yaptıkları çağrı ile LGS ve YKS sınavlarının ertelenmesini önerdiklerini hatırlatarak “TTB'nin bu çağrısı karşılık görmedi. Bu noktadan itibaren sınava girecek adayların kaygılarını yok, koruyucu önlemleri artıran bir tutum içerisinde olunması gerekiyor” dedi.

Basın toplantısına, Prof. Dr. Adıyaman ile birlikte, TTB COVID-19 İzleme Grubu üyeleri Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özlem Azap, Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Meram Can Saka ile Millet Sağlığı Uzmanları Prof. Dr. Kayıhan Pala ile Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz katıldı.

“DAHA FAZLA ÖNLEM ALMAYI TARTIŞMAMIZ GEREKİR”

Basın mensuplarının bir takım illerdeki vaka artışlarının sınava engel oluşturup oluşturmayacağı yönündeki sorusuna, Prof. Dr. Cefa, ”Süreç daha iyi değerlendirilerek, daha öncesinde ayrı planlamalar yapılabilirdi. Sınava 2 gün kalmışken, bu ilde yapılsın, burada yapılmasın çağrıda bulunmak olanaklı değil” dedi.

Prof. Dr. Pala da Anadolu'da bir takım bölgelerde vaka sayısında büyüme olduğunu ileri sürerek şu değerlendirmeyi yaptı:

* Çoğaltma olan yerlerde sınavın yapılmaması yerine daha pozitif tedbir almayı tartışmamız gerekir.

* Sınava 3 gün varken, bir ilde yapılsın, diğerinde yapılmasın gibi spekülatif yaklaşımlar yerine, daha pozitif nasıl önlem alarak keza çocuklarımızı, ayrıca velilerimizi, hem de görevlileri koruyabiliriz sorusuna yanıt vermemiz gerekir.

* Önerimiz Cizre ve yarı yerler başta elde etmek üzere sınava girecek bütün görevlilerde deneme yapılması ilk ilk olarak anlamlı olabilir. COVID pozitif çıkan kişilerin sınavda devir almamasının sağlanması bu aşamada alınacak en iyi önlemlerden biri olabilir.

‘ANKARA İÇİN ARTIŞ VAR’ İDDİASI

LGS'nin gerisinde, sınava katılan yaş grubuna yönelik olgu artışıyla ilgili soruyu da yanıtlayan Azap, şu ifadeleri kullandı:

* çoğunlukla bir çoğaltma gözlediğimizi söyleyebiliriz. Geçtiğimiz hafta da öyleydi, derhal de olgu sayılarının arttığını görüyoruz.

* LGS'den daha sonra çoğaltma varsa, bu hafta daha çok pozitif risk olmaz mı? Çünkü en düşük iki katı sayıda namzet sınava giriyor.

* Vaka sayılarındaki önceki hafta başlayan artma azalmakla beraber devam ediyor. Ankara için gözle görülür bir çoğaltma olduğunu söyleyebilirim.

“İKİ HAFTADIR ARTIŞ DEVAM EDİYOR”

Türkiye'de 9 Haziran'dan bu yandan bir artış yaşandığını bahis eden Doç. Dr. Yavuz da şu ifadeleri kullandı:

* İki haftadır bu büyüme devam ediyor. Doğrulanmış olgu sayıları haftalık bazda 8 bin 500, 9 bin bandına yerleşik durumda. Vefat sayıları da arttı.

* İstikrarlı azalmayı bırakın, bir yükselme trendi laf konusu. Bu büyüme Türkiye'nin değişik illerinden kaynaklı olabilir; illere tarafından dağılımı bilmediğimiz için Türkiye'nin neresinde hangi şart var, bunları bilemiyoruz.

* Bunlar gerçekte belirtilen olsaydı YKS için elimizde bir bilgi de oluşturmuş olurdu.

“SANSASYONEL AÇIKLAMALAR GENÇLERİN KAYGISINI ARTIRIYOR”

Doç. Dr. Yavuz, sınava girecek olan gençlerin kaygılarının azaltılması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

* Özellikle medyada bir takım hekimlerin yaptığı sansasyonel talimat çok büyük zarar veriyor, gençlerin sınava karşın kaygılarını daha fazla artırıyor.

* Bu dakikadan sonra yapmamız gereken bu kaygıları eksilmek ve adayları koruyucu önlemleri artırmak.

* Bu noktadan daha sonra bu sınavı en iyi şekilde atlatılması için mücadele gösterilmesi gerekiyor.

İLGİLİ HABERÖSYM, 2020 YKS için sınav günü açık olacak il ve ilçe nüfus müdürlüklerini yayımladı!ÖSYM, 2020 YKS için imtihan günü açık olacak il ve ilçe nüfus müdürlüklerini yayımladı!
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER