Üçüncü doz korumayı arttırıyor

3.

Üçüncü doz korumayı arttırıyor

3. doz aşı zamanla azalan bağışıklık düzeyini arttırmak için uygulanıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 18 yaş üzeri tüm vatandaşlar için 3. doz aşı işlemlerinin itibaren başladığını duyurmuştu.

3. DOZ AŞI KİMLERE, NE ZAMAN YAPILACAK?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan açıklama şu şekilde;

*Aşıların 3 ila 6 ay arasında en çok koruyucu özellik gösterdiği belirlenmiştir. Bu bakımdan hatırlatma dozu aşılarının yapılması gerekmektedir. Daha önce 60 yaş üzeri vatandaşlarımız için hatırlatma dozu aşılarına başlanmıştı.

*Bugün yapılan değerlendirmede 18 yaş üzeri tüm vatandaşlarımız için hatırlatma dozu aşılamasının başlatılmasına karar verilmiştir. Yarından (11 Kasım) itibaren mRNA aşısı olmuş ve üzerinden 6 ay zaman geçmiş 18 yaş ve üzeri vatandaşlarımız hatırlatma dozunu istedikleri aşı türünden olabileceklerdir.

3. DOZ AŞI KORUMAYI ARTTIRIYOR

ABD’nin Chicago kentinde bulunan Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi’nde görevli bilim insanları üçüncü doz corona virüsü aşısının etkisini mercek altına aldı.

Alexis Demonbreun’un yönettiği araştırmada Chicago’da yaşayan 33 tam aşılı ve sağlıklı bireyin kan değerleri ve verileri incelendi. Yaş ortalamasının 43 olduğu grupta ikinci doz aşıdan 9 ay sonra antikor seviyelerinin dikkat çekici bir şekilde düştüğü kaydedildi.

Fakat bilim insanları “hatırlatma dozu” olarak da bilinen üçüncü doz aşının çok daha güçlü ve uzun süren bir korumayı tetiklediğini tespit etti. Demonbreun, “Antikor seviyeleri o kadar güçlü ki üçüncü doz aşı potansiyel olarak iki doz aşının yarattığından daha uzun süre koruma yaratabilir” dedi.

50 KAT DAHA YÜKSEK

Üçüncü doz aşıdan sonra antikor seviyelerinin 25 kat arttığına dikkat çeken uzmanlar, “Bu seviye ikinci doz aşının yarattığı korumadan 5 kat daha fazla” dedi. Üçüncü doz aşının yarattığı antikorun ise hastalanıp iyileşenlerde görülen doğal yolla sağlanan antikordan 50 kat daha yüksek seviyelere ulaştığı belirtildi.

Araştırmanın henüz hakemli bir dergide yayınlanmadığının altını çizen ve araştırmayı Demonbreun ile yöneten bilim insanı Thomas McDade, “Bu sonuçlar üçüncü doz aşı olmayı düşünenler için dikkat çekici sonuçlar sağlıyor. mRNA aşılarının Covid-19 sebepli hastaneye yatış ya da ölüm seviyelerine yüksek seviyede koruma sağladığını biliyoruz. Fakat bağışıklık zamanla azalıyor ve özellikle Delta varyantının yayılmasıyla birlikte aşı olanlarda daha çok vaka görmeye başlıyoruz” ifadesini kullandı.

Bilim insanları antikor seviyelerinin zaman içerisinde gözleneceğini de aktardı.

3. DOZ AŞI 65 YAŞ ÜSTÜ İÇİN UYGUN

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) danışma paneli Pfizer ve BioNTech aşısı ek dozunun ağır hastalanma ihtimali yaratan sağlık sorunları olan yetişkinlere ve 65 yaş ve üstündekilere uygulanmasını tavsiye etti.

3. DOZ AŞI İLE SONRA KORUMA ZAMANLA ARTIYOR

Temmuz ayının ortasından beri üçüncü doz aşı uygulayan İsrail’de, bu aşının enfeksiyon riskini sadece iki doz aşı olanlara göre yüzde 48 ile yüzde 68 oranında azalttığı belirtildi. Yetkililer, üçüncü doz aşıdan sonra geçen süreye bağlı olarak corona virüsü riskinin giderek azaldığının da altını çizdi.

Araştırmada, üçüncü doz aşıdan sonra geçen iki hafta ve 20 gün sonrasında hastaneye yatışa karşı koruma oranı ise yüzde 70’den yüzde 84’e kadar oldukça yüksek bir oranda devam ettiği belirtildi.

Araştırmayı yürüten Yale Üniversitesi Kamu Sağlığı bölümünde görevli doçent doktor Daniel M. Weinberger, “Üçüncü doz aşının delta varyantına karşı ekstra koruma sağladığını gösteriyor. İki doz aşının Covid-19’a karşı sağladığı koruma zamanla azalsa da üçüncü doz aşı ile tekrar koruma sağlanabilir” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER