‘YENİ ALIŞILAGELMIŞ’de nelere uyarı edilmeli?

Corona virüsü salgını sebebiyle iki ayı aşkın süredir devamlı ‘Evde Kal' süreci yerini kontrollü bir sosyal hayata bırakıyor.

‘YENİ ALIŞILAGELMIŞ’de nelere uyarı edilmeli?

Corona virüsü salgını sebebiyle iki ayı aşkın süredir devamlı ‘Evde Kal' süreci yerini kontrollü bir sosyal hayata bırakıyor. Bu dönemde uyarı edilmesi gerekenleri Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko şöyle açıkladı:

Doç. Dr. Elif Hakko

3 KURALI UNUTMAYIN

Normalleşme sürecinde de değişmeyen 3 kaide var. Maske kullanımı, sosyal uzaklık ve hijyen kuralları asla unutulmamalı. ABD'de yapılan bir çalışmada, hava ısısının artmasıyla virüsün büyüme etkisinin azaldığı gösterildi.

Oysa Güney Amerika'da, hava sıcaklığının yüksek olduğu ülkelerde vakaların görülmesi de kafa karıştırıcı. Yaz aylarında açık havada, daha geniş alanlarda bulunmanın etkisiyle virüsün bulaşmasının azalması bekleniyor. Ama bu koşul önlemlerden vazgeçebileceğimiz anlamına gelmemeli.

AVM'LERE GİTMEYİN

Mümkün olduğu dek AVM'lere gidilmemesi gerekir. Gidilecekse açık alanı olanlar seçim edilmeli. AVM ziyaretleri kısa tutulmalı, asansör yerine yürüyen merdivenler seçim edilmeli ve yüzeylerle temastan kaçınılmalı.

Giyinme kabinlerinini temizlendiğinden muhakkak olunması, içeride uzun süre kalınmaması ve yüzeylerle temas sonrası ellerin temizlenmesi gerekir.

İş uygun de maske takın

Maske kullanımı sadece işe sırası gelmişken değil egzersiz ortamında da gereklidir. Çalışma ortamlarında maskenin ağzı ve burnu tamamiyle kapatacak şekilde kullanılması, ellerin sıkça yıkanması veya el dezenfektanıyla temizlenmesi ve iş arkadaşlarıyla araya 1.5 metre değin mesafe konması önemli.

Sosyal uzaklık kurallarına toplantılarda, açık ofislerde, yemek yemek ve dere, kahve molalarında özellikle maske çıkarıldığında dikkat edilmeli. Maskeler eller dezenfekte edilmeden çıkarılmamalı ve ortalıkta bırakılmamalı.

Klimalardan uzaktan durun

Klimalar virüs dağılma açısından riskli. Klima temiz hava veriyorsa sorun değil fakat ortamın havasını filtre edip yeniden veriyorsa tehlike artıyor. Bu sebeple mümkünse pencereler açılarak havalandırma sağlanmalı. Evde veya kendi arabanızda sadece sizin kullandığınız klimaların kullanılmasında ise sakınca değil.

Eldiven kullanmayın

Eldiven takıldığında eldivenlerle her yere rahatça bağlantı ediliyor ve eldivenli ellerle maskeye ve yüze dokunulabiliyor. Bunun yerine ellerin sık dezenfekte edilmesi daha doğru.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER