Yeni domuz gribi türüyle ilgili Bilim Kurulu üyesinden dikkat: Pandemi yapabilir!

Corona virüsünün ortaya çıktığı Çin’de son olarak yeni bir domuz gribi türü saptandı.

Yeni domuz gribi türüyle ilgili Bilim Kurulu üyesinden dikkat: Pandemi yapabilir!

Corona virüsünün ortaya çıktığı Çin’de son olarak yeni bir domuz gribi türü saptandı. Uzmanlar, yeni türün salgına dönüşme riski olduğunu belirtirken Sıhhat Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Kısa Ve Öz, konuyla ilgili NTV’de değerlendirmelerde bulundu.

“Bu virüs; pandemiler ve virüs salgınları devam edebilir, bu gezegendeki hayat şeklinizi değiştirin diyor” diyen Kısa Ve Öz, şunları söyledi:

* Bu bir sinyal gerçekten. İnfluenza dediğimiz grip virüsleri çok sık değişim geçirebilen virüslerden.

* En son olarak H1N1 pandemisi yaşamıştık 2009 yılında. Bu virüslerin her sene mutasyon geçirdiğini biliyoruz. Fakat bilhassa 10 yılda bir, 40 yılda bir daha büyük çaplı mutasyon geçirerek pandemiye yol açıyorlar.

* az çok 2009’dan bu yana 10 yıl geçti ve baştan bir pandemi olasılığı zaten mevcut. Bu virüsün özelliği gerçekten şu andaki H1N1 virüsünden genetik olarak kayda değer ölçüde ayrışması. Genotip tayini yapılmış ve bu virüs üstünde çalışılmış.

* Doğrusu domuz çiftliklerinde, domuz mezbahalarında çalışan kişilerden izole edilmiş bir virüs. Orada çalışan kişileri kayda değer ölçüde enfekte ettiği görülmüş. İzole edilen virüs üstünde genetik çalışmalar yapılmış ve öbür bir gen dizilimi olduğu ortaya çıkmış.

* Bu gen dizilimi bilhassa insana bulaşma açısından tehlike teşkil ediyor. Bulaşmayı kolaylaştıran, insana daha fazla enfekte edebilecek bazı özellikler kazandırıyor virüse.

* Bundan nedeniyle araştırmacılar bunu önemsemişler ve diyorlar fakat, bu yeni bir virüs, yeni bir İnfluenza ve muhtemelen pandemi yapabilir. Zaten bizim yaptığımız gözlemlerde de domuz sektöründe çalışan kişilerde önemli oranda bir bulaşma olduğunu tespit ettik diyorlar.

* Bu potansiyel bir tehdit. Bununla ilgili daha fazla bilgiye ihtiyacımız var lakin dikkate alınması gereken, önemsenmesi gereken bir semptom.

* Zaten biz bunun benzerini daha önce yaşamıştık 2009’da bir pandemi. Bu da bambaşka bir pandemi potansiyeli gösteriyor.

İLGİLİ HABERÇin'de yeni domuz gribi alarmı: Salgına dönüşebilirÇin'de yeni domuz gribi alarmı: Salgına dönüşebilir
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER