‘Yeni normalde hiçbir şey eskisi gibi olmayacak’

İlk kere Aralık 2019'da Çin'de görülen Covid-19 pandemisi bütün dünyayı ve ülkemizi etkilemeye devam ediyor.

‘Yeni normalde hiçbir şey eskisi gibi olmayacak’

İlk kere Aralık 2019'da Çin'de görülen Covid-19 pandemisi bütün dünyayı ve ülkemizi etkilemeye devam ediyor. Ama yeni normali çoğu kişi kritik dönem her yerde gibi algılıyor. Hatta her şeyin normale döndüğünü düşünenler bile var. Oysa Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Müslüm Çiçek yeni süreçte de tedbiri elden bırakmamak gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi:

Prof. Dr. Müslüm Çiçek

GİZEMİNİ KORUYOR

Covid-19 salgını az önce bitmedi, ilerleyen zamanlarda tam olarak nelerle karşılaşacağımızı bilmiyoruz, oysa bildiğimiz tek şey, hiçbir şeyin iyice eskisi gibi olmayacağı ve hayatımızda çok şeyin değişeceğidir. Corona virüsü hâlâ gizemini koruyor. Bu yüzden hastalığın muhakkak tedavisi, aşı ya da ilaç az önce bulunamadı.

Covid-19 salgınında üç grup insan davranışı ile karşılaştık. Hastalıktan ve hastalanmaktan fazla korkan ve obsesif davrananlar, hastalığı önemsemeyen ya da önemsizmiş gibi davrananlar ve yapılan uyarıları dikkate alarak önerge ve önlemlere titizlikle uyanlar. Olasılıkla yeni normalde ve salgın sonrası da benzer davranışları çoğunlukla görmeye devam edeceğiz.

YENİ ALIŞKANLIKLAR

Salgın sürecinde el yıkama, maske takma, sosyal mesafeye uygunluk, sosyal yalıtım ve temizlik kurallarını; su, sabun, paçavra, kolonya, antiseptik ve dezenfektan kullanımını öğrendik. Pandemi boyunca önerilen koruyucu önlemlerin gelecekte de daimi olmasını sağlayacak en önemli unsur bu davranışların toplumda alışkanlık haline gelmesidir.

Söz konusu alışkanlıkların çocukluk çağından açmak üzere eğitim sistemi içinde yer alması ve öğretilmesi kalıcı olmasını sağlayacaktır. Yeni normalde temassız yaşamaya alışmaya çalışacağız. Yeni normalde de sarılma, öpüşme hatta el sıkışma bile olmayacak; sosyal izolasyon ve temizlik kurallarına armoni devam edecek.

DİKKATLİ YAŞAYACAĞIZ

Mikroorganizmaların hayatımızda olmadığı bir hayat düşünülemez. Yeni salgınlar ile her an karşılaşabileceğimizi düşünerek yaşantımızı düzenlemeliyiz. Herkesin üzerine düşeni yaptığı, yardımlaşma ve dayanışmanın yaşamın her alanında en yoğun şekilde hissedildiği yeni bir hayatı daima beraber yapı etmek zorundayız. bu nedenle her türlü salgın, zelzele ve diğer doğal afetlere toplum olarak mutlaka hazırlanmış olacağımız politikalar ve uygulamalarla farkındalıklarımızı artırarak hayatımızı her tarafta düzenlemeliyiz.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER