Yumurta dondurma işlemi hakkında merak edilenler

Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç.

Yumurta dondurma işlemi hakkında merak edilenler

Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Kerem Doğa Seçkin, yumurta dondurma işlemi hakkında bilgiler verdi:

Yumurta dondurma işlemi özellikle genç yaşta kanser varlığı sebebiyle radyoterapi veya kemoterapi tedavisi görecek kadınlarda, tekrar kadın hastalıkları kanserleri nedeniyle işlem planlanan ve yumurtalık cerrahisi geçirecek kişilerde yapılmaktadır. Ayrıca bu durum dıştan yumurtalık rezervi azalmış eksik sayıda yumurtası bulunan ama yakın zamanda çocuk yapmayı düşünmeyen kişilerde gereklidir.

Şunu mükemmel biliyoruz oysa yumurtalık rezervi ve yumurta kalitesi 35 yaş üzerinde hızlı bir şekilde azalmaktadır. Ve kaliteli yumurta katılmak ihtimali düşmektedir. 30 yaş aşağı toplanıp dondurulan 10 yumurtanın adeta yarısı döllenme için ideal özellikleri taşırken, bu oran 35 yaş üstünde 2-3 yumurtaya, 40 yaş üzerinde bir yumurtaya değin düşmektedir.

Bu yüzden yumurtalık rezervi düşük olarak tespit edilmiş olan şahısların yumurta dondurma işlemini önemli şekilde düşünmesi gerekir. Ayrıca bu toplanan yumurtaların dondurulma ve saklanma koşullarının kritik öneme sahip olması sebebiyle bu işlemlerin iyi laboratuvarlara sahip hastanelerde yapılması yerinde olacaktır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER