Çocuklarınız ve Bebeklerinizle Aranızdaki Bağı Kuvvetlendirmenin 9 Yolu

Z kuşağında görülen teknoloji bağımlılığı ve asosyallik sonucunda ebeveynlerle iyi anlaşamama sorununu çözmenin 9 yöntemi açıklandı.

Çocuklarınız ve Bebeklerinizle Aranızdaki Bağı Kuvvetlendirmenin 9 Yolu
Çocuğunuzla kurduğunuz her etkileşim bir iletişim biçimidir. Bu sadece söylediğiniz kelimelerle ilgili değil: Sesinizin tonu, gözlerinizin içindeki bakış ve verdiğiniz kucaklamalar ve öpücükler – hepsi çocuğunuza mesajlar iletir. Çocuğunuzla iletişim kurma şekliniz, onlara yalnızca başkalarıyla nasıl iletişim kuracaklarını öğretmekle kalmaz, duygusal gelişimlerini ve yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde nasıl ilişkiler kuracaklarını da şekillendirir.

İletişim türleri nelerdir?
İletişim iki şekilde olabilir: sözlü ve sözsüz.

Sözlü iletişim, kelimelerle iletişim kurma şeklimizdir ve şunları içerir:

  • Sesin perdesi ve tonu
  • Söylediğin sözler
  • Çocuğunuzun en iyi anlayabileceği lehçe veya sözcükler kullanmak.
     
Sözsüz iletişim, vücut dili aracılığıyla hem kasıtlı hem de kasıtsız iletişimdir. Şunları içerir:

  • Yüz ifadeleri
  • Göz teması
  • Kişisel alan
  • El hareketleri
  • Sarılmak gibi fiziksel temas

Sözlü ve sözsüz iletişim becerilerinizi geliştirmek için bu dokuz ipucunu deneyin:

1. Aktif dinleme
Aktif olarak dinlemek, çocukların duyulduğunu ve anlaşıldığını hissetmesine yardımcı olur. Teşvik edici gülümsemeler ve onaylayıcı baş sallamalar gibi jestleri kullanarak, çocuğunuzun söyledikleriyle ilgilendiğinizi ve gerçekten umursadığınızı gösterebilirsiniz. Sizinle konuşurken çocuğunuzla aynı göz hizasına inmek, onun daha güvenli ve sizinle daha bağlantılı hissetmesine yardımcı olabilir.

"Ne?" gibi sorular sorarak, söyleyeceklerini dikkatle dinlediğinizi gösterin. "Neden?" ve nasıl?". Bu aynı zamanda çocuğunuzun bir hikayeyi nasıl anlatacağını ve hangi detayları dahil edeceğini öğreterek kendi iletişim becerilerini geliştirmesine yardımcı olur.

2. Yansıtıcı dinleme
Çocuğunuza, söyleyeceklerine dikkat ettiğinizi ve onları önemsediğinizi göstermenin harika bir yolu, ayna gibi davranmaktır. Size söylediklerini farklı kelimeler kullanarak tekrarlayın. Örneğin, çocuğunuz "Artık Marco ile oynamıyorum" derse, "Arkadaşınızla oynamıyor musunuz?" Bu, çocuğunuzun duygularını yargılamadan ifade etmesi için alan bırakır. Ne kadar çok şey söylemeleri gerektiğine şaşırabilirsiniz!

3. Açıkça konuşmak
Çocuğunuzun anlayabileceği ve yaşına uygun bir dil kullanın. Açık, spesifik olun ve aşağılayıcı kelimeler kullanmayın. Nazik bir dil kullanmak, çocuklarınız için olumlu bir örnek oluşturmanıza yardımcı olur. Unutmayın, sohbet küçüğünüze saygı duyulduğunu ve sevildiğini hissettirmelidir.

4. Rüşvetten kaçınmak
Temel davranışlar için şeker gibi ödüller vermek, size kısa süreli bir kontrol sağlıyormuş gibi gelebilir, ancak net sınırlar geliştirmenize izin vermez ve çocuğunuzla aranızda güvensizliğe yol açabilir. Çocuğunuzdan ne yapmasını istediğiniz konusunda net ve gerçekçi beklentiler belirlemeye çalışın, iyi davranışları gördüğünüzde övün ve gerektiğinde daha iyi davranışları teşvik etmek için sakin sonuçları kullanın.

5. Duyguları açıklamak
Çocuğunuzun duygusal zeka geliştirmesine yardımcı olmak için duygularını nasıl adlandıracağını öğrenmesi önemlidir. Çocuğunuz duygularını sözlü olarak ifade ederken, söyleyeceklerini empati ile ve yargılamadan dinleyin. Hayatın onların gözünden nasıl göründüğünü düşünün. Ufaklığınız duygularını sözel olmayan bir şekilde ifade ediyorsa - örneğin öfke nöbeti geçirerek veya gülerek ve keyif aldığı bir aktiviteyi yaparken eğlenerek - nasıl hissettiğini mutlu, üzgün, rahat, incinmiş, korkmuş gibi kelimelerle ifade etmesine yardımcı olun. , aç, gururlu, uykulu, kızgın, çaresiz, sinirli, utanmış veya neşeli.

6. 'Fark eden' ifadeler kullanmak
Çocuğunuzu belirli eylemleri için övdüğünüzde, kendisi hakkında iyi hissetmesine yardımcı olur ve hangi davranışları sevdiğinizi bilmesini sağlar. “Aferin!” "fark eden bir ifade" ile daha spesifik olmayı deneyin: "Oyun zamanından sonra tüm oyuncaklarınızı kaldırdığınızı fark ettim. İyi iş!"

7. Birlikte eğlenmek
Çocuklarınız büyüdükçe ebeveynlik daha ciddi bir görev gibi görünebilir. Bu yüzden birlikte eğlenmek ve neşeli sohbetlerin tadını çıkarmak çok daha önemli - bu, ilişkinizi güçlendirmenin harika bir yolu! Önemsediği bir şey hakkında olumlu bir şeyler söyleyerek, ilgi alanlarına dikkat ederek ve birlikte şakalaşarak çocuğunuzla ilişki kurmanın yollarını bulun. Unutmayın, çocuğunuzla birlikte gülün ama çocuğunuza asla.

8. Davranışa odaklanmak
Çocuğunuza bir konuda kızgınsanız, eleştiri ve yorumlarınızın bir kişi olarak ona değil, onun davranışlarına yönelik olduğundan emin olun. Örneğin, "Dağınık olmandan hoşlanmıyorum" yerine "Kıyafetlerini yerde bırakmandan hoşlanmıyorum."

9. Örnek olmak
Hangi örneği oluşturduğunuzu düşünün. Ebeveynler, çocukların dünyayla tanışmalarıdır. Çocuğunuzun yaptığınızı gördüğü şey, söylediğinizi işittiği kadar önemlidir. Çocuğunuza yalnızca tutabileceğinizden emin olduğunuz bir söz verin. Bu, siz ve çocuklarınız arasında güven oluşturmaya ve sürdürmeye yardımcı olur.

Çocuğunuzla bağ kurarken ve iletişim kurarken, nezaket ve sevgiyle liderlik etmenin her zaman izlenecek yol olduğunu unutmayın!
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER