21 gün hayatında neleri değiştirir

21 gün hayatında neleri değiştirir

21 gün hayatında neleri değiştirir

Sosyal medyanın yaşam stillerimiz üzerine etkisi sugötürmez bir gerçek artık. Hepsi toplamda alışkanlıklarımız; daha doğrusu düzeltmem gerekirse, alışkanlığımız olması gereken şeyler üzerine. Hangimiz bir kez gittiği spor dersinden sonra ikincisine de gitme gücünü bulabildi kendinde? Hadi itiraf edelim, açtığımız kapıları kapatıp iştahla bir yenisine gitmek, her şeyi yapmak isterken birine bile enerjisi kalmayan tembelleriz biz. Yani en azından bu yazı, bu konuda kendime aldığım notları içeriyor.

Peki bu istekler nasıl alışkanlığa dönecek?

21 gün hayatında neleri değiştirir

Önce iste

Hep duydun, "İstemek başarmanın yarısı”. İlk olarak istemek konusunda sınıfta kalıyor olabilir misin? Her şeyi aynı anda istemektense adım adım ilerlemek daha sağlıklı sonuçlar getirecektir, emin ol. Sonrası onu alışkanlık haline getirmeye bakıyor. Bir şeyi yapmayı çok ama çok istiyorsan, o zaman önce onu alışkanlık haline getirmen şart. Emek olmadan kimse sana yemek vermiyor, unutma!

Alışkanlık da yapacağın tekrarla gelecek sana. Sonrası beyninin işi. Beynin bir süre sonra kendini alışkanlıklara göre programlayacak. Çünkü sen bir şeyi sürekli yapmaya devam ettikçe, beyin de ondan başka bir şey düşünemez olacak. Demek ki yapman gereken önce istemek, sonra alışkanlık haline getirmek!

21 gün hayatında neleri değiştirir

Dikkat!

Bu noktada bir şeye özellikle dikkat etmen gerekiyor. Evet, beynin belki bir şeyi alışkanlık haline getirme konusunda senden daha güçlü. Ancak öncesinde şu isteme konusu var ya, işte orada her şeyden, hücrelerine varana kadar her bir zerrenle sorumlusun. Neyi istediğine çok dikkat et. Çünkü istediğin her neyse, kader denen yolda sana uzun bir süre eşlik edecek.

Bir tane hayatımız olduğu gerçeğini düşünürsek, bu ciddi bir sorumluluk.

21 gün hayatında neleri değiştirir

İhtiyacımız 21 gün

Çok uzun zamandır sosyal medyada gözüme çarpıyor. Yapmayı çok istediğin bir şeyin alışkanlığın olması için beynine gereken süre 21 günmüş. Hatta bunun bileklikleri de var, görmüşsünüzdür. Kendine bir hedef koyuyorsun, ki örnekler genelde şekeri bırakmak üzerine, hedefine giden yolda başarılı olduğun her gün bir bileklik takabiliyorsun. Toplamda 21 bilekliğin var; alışkanlığa giden yolda her güne 1 bileklik.

İlk bakışta kolay gibi görünse de, elbet hayata etkisi kader olabilecek şeyler öyle kolay olmuyor. Zor yanı şu ki, hedefine giden yolda şaştığın, gündelik tabirimizle şeytana uyduğun an, hop her şey başa dönüyor. 18, 19, 20 fark etmez kaçıncı günde olduğun; birinci güne dönüveriyor her şey. Beynin kendini resetliyor. Belki de bir şeyi ne kadar çok istediğini böyle ölçüyordur sevgili beynin; dikkat et!

21 gün hayatında neleri değiştirir

Karar vermek ne kadar zor olabilir

Bu bilgiyi bir yıldan biraz fazlaca bir süre önce ilk kez okuduğumda, "Oo insan ne istediğine de karar veremeyecekse…" diye başlayıvermiştim beynimdeki sesle konuşurken kurduğum beylik cümlelere. Sonra üzerinde çok düşünmedim ve geçtim.

Aradan bir yıl geçti ve sevgili sosyal medya, evrenden aldığı güçle bir anda karşıma çıkarıverdi sponsorlu görüntülerden birini. Bu kez sanki bilmiş konuşan ben değilmişim gibi "Ne isteyeceğim ki şimdi?” diye sordum. Bir şeyi alışkanlığım, hayatımın vazgeçilmezi olsun diyecek kadar çok isteyeceğim, Allah'ım ne büyük sorumluluk. Sonra durup bir kez de beynimin içindeki sesi dinledim, aynı şeyi söylüyordu: "Allah'ım ne büyük sorumluluk…”

21 gün hayatında neleri değiştirir

Karar ver

Şimdi hadi bakalım kararını ver! Yarın spor sınıfının şu ikinci dersine gitmekle başlayabilirsin mesela. Öyle ne büyük sorumluluk filan diye dertlenmeyi de bırak. Bugüne kadar ne sorumlulukların altından kalktın sen, bunu da yaparsın. Yeter ki çok iste ve lütfen doğru iste. Doğru dile.

Allah kapılarını sonuna dek açık tutuyorken bize, ne için, hangi cesaretle sırtımızı dönebiliyoruz en güzel doğrulara…

Birlikte karar verip 21 günlük bir yolculuğa çıkalım mı? 21 gün, koca ömrümüz içinde küçücük, minnacık bir ayrıntı ve unutma, sana dünyaları bu küçük ayrıntılar kazandırır. Sen önce bu güzel hayat için bir yerden başlamaya karar ver; gerisi işte şu bildiğin çorap söküğü…

21 gün hayatında neleri değiştirir

Ne istiyorsun

O zaman şimdi bir liste yapıp neler isteyebileceğim konusunda huzurunuzda kendime uyarılarda bulunuyorum. Evet önce sevgili hücreme kadar her bir zerrem, 21 gün sonra da sevgili beynim onu benim hayatımın vazgeçilmezi yapacak. Bir kağıt kalem alın da, hadi birlikte başlayalım…

Sevgili her bir zerrem ve sevgili beynim, bunlar sizin için:

- Yürüyen merdivenlerde sürekli yürü ve lütfen bunu o merdivenleri çıkarken de yap. Arada yaptığın şu kaçamaklar var ya, lütfen asansör kullanma. Her gün mutlaka yürü!

- Şükürler olsun ki şeker sevmezsin; ama lütfen tuzu azalt.

- Yeniden resim yapmaya başla. Mandalalar çok güzeldi mesela. Hayatın yeniden renklensin.

- Sadece kendini düşünmek olmaz, arkadaşların sigarayı bıraksın :)

- Hayır demeyi öğren. Biliyorum, bu senin çok zor ve 21 gün 21 asırdan beter. Ama bil ki bu sana tuzdan daha çok zarar veriyor.

- Daha çok yaz! Daha çok yaz! Daha çok yaz!

Şimdilik aklıma bir çırpıda bu kadarı geliyor galiba. Allah'ım gerçekten ne kadar zor; ama vazgeçmek yok.

Hadi kararlarımızı verelim.

Sizin listenizde neler var?

Sevgimle...

Damla Karakuş

damla.karakus@kadinvekadin.net

Güncelleme Tarihi: 10 Temmuz 2018, 17:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER