3 bin yıllık kaya mezarlığına jeneratör götürüp, spiral ile taşları kestiler

Erzurum'un Yakutiye ilçesine alt Umudum Mahallesi yakınlarında yer alan ve Demir Çağı'ndan kaldığı tahmin edilen yaklaşık 3 bin yıllık kaya mezarlıkları bugünlerde definecilerin uğrak yeri haline geldi.

3 bin yıllık kaya mezarlığına jeneratör götürüp, spiral ile taşları kestiler

Erzurum'un Yakutiye ilçesine alt Umudum Mahallesi yakınlarında yer alan ve Demir Çağı'ndan kaldığı tahmin edilen yaklaşık 3 bin yıllık kaya mezarlıkları bugünlerde definecilerin uğrak yeri haline geldi. Dağ yamacında yer alan ve ihtişamıyla görenleri kendine hayran bırakan kaya mezarları defineciler tarafından yıkım ediliyor.

Erzurum'daki çoğu tarihi noktaya zarar veren defineciler ova ortasındaki dağlık alanda yer alan kaya mezarlıklarına jeneratör götürerek, spiral kullanmaları ise görenleri hayrete düşürüyor. Yerden yaklaşık 3 metre yükseklikte bulunan kaya mezarlıklarına ulaşan defineciler spiral ile mezarlık içerisindeki taşları keserek ikiye ayırdı. Umduklarını taşta bulamayan defineciler varlıklı olma hayaliyle önce kaya mezarlıklarındaki duvarları kırıcıyla delip peşinde mezarlığın etrafındaki toprak alanı bile kazdılar.

Erzurum İli Tanıtma Derneği Başkan Yardımcısı Ömer Kızılkaya, definecilerin kaya mezarlarını kazarak reel hazineye zarar verdiklerini açıklama ederek, “Erzurum ovasında Umudum Mahallesi'nde bulunuyoruz. Buranın güya çok bulunmuyor. Buranın Urartulara ya da Tunç Çağı'na ait olduğu söylense de burası daha fazla Demir Çağı'nın özelliklerini taşıyor. Defineciler tarafından burası kesintisiz yıkım ediliyor. Iyice taş bir blokun içerisinde altın olacağını düşünen halk oralara zarar veriyorlar. Buraları spiral ve kırıcılar ile delmişler. Bunları yerine getirmek için elektrik lazım. Bunu yerine getirmek için jeneratör getirmişler. Baya kapsamlı çalışma yapmışlar. Böyle olamayacak hayaller için bu değin kapsamlı incelemeler yapmaları hayret verici. Arkamızda taş bir blok var. Bunun içine nasıl altın koysunlar. Buna delik açılıp konulması lüzumlu. O dönemdeki insanların yarı küp küp altınları varmış gibi düşünülüyor. Kaya mezarları daha çok kralların ve saygıdeğer kişilerin mezarları olarak biliniyor bu yüzden kazıyorlar. Ölü hediyesi olarak sunulsa bile yeri burası yok. Bu tarihi eserlerimizi imha etmeden bizden sonraki nesillere aktaralım” dedi.

Sefa Tetik - Çağrı Korkmaz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER