700 farklı türe konut sahipliği yapan botanik bahçe ziyarete açıldı

Denizli Pamukkale Üniversitesi Kınıklı Yerleşkesinde hazırlıkları bir vakit devamlı Bitkibilimsel Bahçe'de sona gelindi.

700 farklı türe konut sahipliği yapan botanik bahçe ziyarete açıldı

Denizli Pamukkale Üniversitesi Kınıklı Yerleşkesinde hazırlıkları bir vakit devamlı Bitkibilimsel Bahçe'de sona gelindi. Tören ile açılışı gerçekleşen Bitkibilimsel Bahçe 10 bin 600 metrekarelik alana kuruldu. Palmiye adası, Türkiye meşeleri bahçesi, kaktüs-sukkulent bahçesi, kaya ve meyve bahçeleri gibi yaklaşık 700 bitki türüne konut sahipliği yaparak ziyarete açıldı. Başlangıç törenin arkasında Rektör Prof. Dr. Hüseyin Senet ve beraberindekiler PAÜ Bitkibilimsel Bahçesini gezerken, burada yetiştirilen bitki türleri hakkında Prof. Dr. Gürkan Semiz'den veri aldı. PAÜ Botanik Bahçesi hakkında açıklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bono, Pamukkale Üniversitesi olarak yöreye özgü bitki ve tarımsal ürünlerin türlerinin korunması ile birlikte bilimsel gelişmelerin tarıma uygulanması namına yaptıkları çalışmaların devam ettiğini hatırlattı. Rektör Prof. Dr. Tahvil, asıl vatanları öbür coğrafyalar olan bitki ve ağaçların bu bitkibilimsel bahçede sergileneceğini ve burada keza bu bitki türleri ile yapılacak bilimsel çalışmaların, botanik biliminin gelişimine katkı maddesi sağlayacağını belirtti.

“Doğayla iç içe bir sosyal yeşil bölge olacak”
Doğa ile iç içe yeşil bir sosyal alanın oluştuğunu gösteren Rektör Senet, “Yapımına 2019 yılının Kasım ayında başladığımız PAÜ Botanik Bahçesi projemiz, Pamukkale Üniversitesi Yönetimi olarak Üniversitemize kazandırmayı hedeflediğimiz manâlı projelerden biriydi. Bugün bunu nihayete erdirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Pamukkale Üniversitesi ailesinin yanında, dıştan gelecek ziyaretçilerimize de açık olacak PAÜ Bitkibilimsel Bahçesi, keza endemik bitki ve ağaç türlerini ziyaretçilerine tanıtımı açısından, keza de yürüyüş yolları, oturma alanları ve çocuk oyun alanı ile ziyaretçilerine doğayla iç içe bir sosyal yeşil alan olacak. Daha önce yeniden Türkiye'deki üniversiteler aralarında bir başlangıçta gerçekleştirdiğimiz, transplantasyon yöntemi ile Üniversitemizde koruma altına aldığımız, yaşları 400 ila 600 aralarında değişen, asırlık anıt zeytin ağaçlarını, yerleşkemizde ayrı noktalara nakletmiştik. Bir kısmını da bu bahçemizde yaşatmaya devam edeceğiz. defalarca doğaya saygılı ve aklıselim, yeşili koruyan bir üniversite olan Pamukkale Üniversitesi, bilimin diğer alanlarında olduğu gibi tarım alanında ve botanik alanındaki bilimsel çalışmalarına devam edecek” dedi.

“Bitki ve ağaç türlerinin korunması adına bilimsel çalışmalar gerçekleştireceğiz”
PAÜ Botanik Bahçesi ile ilgili bilgiler veren PAÜ Botanik Bahçesi Dilekçe ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Gürkan Semiz ise; “Toplam 10 bin 600 metrekarelik alanda, yaklaşık 700 bitki türünün sergileneceği bahçemizde, Ülkemize özgü, nadir ve endemik türler yer alacak. Keza, bahçemizde akçaağaç koleksiyonu, asırlık anıt zeytin ağaçları, Türkiye meşeleri bahçesi, palmiye adası, kaktüs-sukkulent bitkiler bahçesi, kaya bitkileri bahçesi ve meyve ağaçları koleksiyonu ile Tropik, Subtropik ve Alpinik gibi farklı iklim koşullarında yetişen değişik nadir bitki türlerini barındıran 140 metrekarelik bir sera bulunuyor. aynı zamanda PAÜ Botanik Bahçesinde çocuklar için oyun alanı, oturma alanları, yürüyüş yolları ve 40 şahsiyet amfi yer almaktadır. Bizler burada hem bu bitki ve ağaç türlerini sergileyeceğiz ayrıca de bu türlerin korunması namına bilimsel araştırmalar gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

Fadıl Pişkin - Semih Can Yılmaz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER