700 yıllık kümbet tarihte ilk kez tam donanımlı restore ediliyor

Erzurum'un en eski kümbetlerinden birisi olan 700 yıllık Karanlık Kümbet İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Müze Müdürlüğü ve Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü kadar 1 ay önce restore edilmeye başlandı. Derviş Ağa Mahallesi, Gülahmet Caddesinde yer alan Karanlık Kümbet ( Dikte S.

700 yıllık kümbet tarihte ilk kez tam donanımlı restore ediliyor

Erzurum'un en eski kümbetlerinden birisi olan 700 yıllık Karanlık Kümbet İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Müze Müdürlüğü ve Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü kadar 1 ay önce restore edilmeye başlandı.
Derviş Ağa Mahallesi, Gülahmet Caddesinde yer alan Karanlık Kümbet ( Dikte Sadrettin Kümbeti) 1308 yılında yapılarak günümüze dek ulaştı. Daha önce çatı kısmında ufak restorasyon çalışmaları yapılan kümbet ilk önce bütün donanımlı bir restorasyon geçiriyor. Karanlık Kümbetin çatısı adamakıllı sökülerek Erzurum'a özgü taşlardan olan Küfeki Taşından her yerde inşa edildi.

Kümbetin birincil etapta yüzde 40'lık kısmının restorasyon geçirilmesine karar verilse de yüklenici firma kadar tamamı restore edildi. Ayrıca Kümbetin çatı kısmı bittikten sonrası ise üzerine iyice orijinal parçalardan hazırlanan Alem takılacak.

Restorasyon çalışmaları hakkında data veren Restorasyon Şefi Mustafa Polat, “Karanlık Kümbetin çatı değişimini yapıyoruz. Kümbetimizde Alem yoktu restorasyon sonunda onu ekleyeceğiz. Çatı restorasyonunu en ince ayrıntısına kadar Erzurum'a ait olan özel taşlarla yapıyoruz. Daha önce Kümbette minik çaplı restorasyonlar yapılmış ama bütün donanımlı olarak başta yapıyoruz. 1 ay önce başladık buranın restorasyonuna 1 hafta içerisinde de tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.

700 yıl sonra öncelikle metamorfoz yaşamış Kümbetin restorasyon işlemlerinin 1 hafta içerisinde tamamlanması bekleniyor.

Sefa Tetik

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER