Cumhurbaşkanlığınca 'kesin korunacak hassas alan' ilan edilen Kuş Cenneti havadan görüntülendi

“Dünyadaki sayılı alanlardan bir tanesi” Samsun'da yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile belli korunacak hassan bölge bildiri edildi.

Cumhurbaşkanlığınca 'kesin korunacak hassas alan' ilan edilen Kuş Cenneti havadan görüntülendi

“Dünyadaki sayılı alanlardan bir tanesi”

Samsun'da yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile belli korunacak hassan bölge bildiri edildi. Deltanın korunması için çoğu çalışma yaptıklarını belirten Başkan Demir, "2016 yılında UNESCO kadar geçici listeye alınan Kızılırmak Deltası özellikle doğal hayat alanı açısından dünyada sayılı alanlardan bir tanesidir. Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayınlandı ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile ‘belli korunacak alıngan bölge' statüsüne kavuşmuş oldu. Bu çok önemli bir karardır. 21 bin 700 hektarlık bir alana sahip olan Kuş Cenneti bilhassa Türkiye'de ve Samsun'da barındırdığı kuş türleri ile bilinir. 486 tane Türkiye'de rastlanan kuş çeşidi var. Bunun 359'u bu bölgededir. Göç yolu üzerindedir. Yalnızca kuşların bulunduğu doğal bir yaşam alanı değil, burada 554 değişiklik bitki cinsi bulunmaktadır. 35 adet balık cinsi yer almaktadır. 42 adet memeli hayvan bulunmaktadır. Türkiye'de manda popülasyonunun maksimum olduğu bir yerdir. Deltada 260 omurgasız canlı bulunuyor. 13 sürüngen çeşidi bulunuyor” bilgilerini verdi.

“Kuş Cenneti'ni koruma noktasında büyük bir hassasiyet gösteriyoruz”

Büyükşehir Belediyesi olarak deltaya antre ve çıkışların kontrol altına alındığını hatırlatan Demir, “Bilhassa 19 Mayıs ilçesi göre girişte orada yapılan firari yapıların büyük uğraş sonucu yıkımlar gerçekleşti. Baştan tabii haline kavuşturuldu. Giriş çıkışlar denetleme altına alındı. Bilhassa ziyarete gelecek insanlarımızın burayı gezmesi görmesi için yolları uygun olarak yapıldı. Eski Kalıntı yakacak kullanmayan araçlar ile bu alanda gezilmesi temin edildi. Bu çalışmaları yaptıkça oraya gittiğinizde gördüğünüzde bu kuşlar, canlılar, insanların yanlarından kaçmamaya, ürkmemeye ve doğal hayat alanına süratli bir dönüş olduğunu görüyoruz. Doğal yaşamı, doğayı Allah'ın yaratmış olduğu özel nimetlere sahip bu bölgeyi, şehrimizi, ülkemizi koruma noktasında büyük bir hassasiyet göstermemiz gerekiyor. Cumhurbaşkanına fazla teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Furkan Abrek Ünal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER