Orman yangınlarına karşı zeki orman kapsülü geliştirildi

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte, orman yangını tehditleri de artıyor.

Orman yangınlarına karşı zeki orman kapsülü geliştirildi

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte, orman yangını tehditleri de artıyor. Geçen sene dünya genelinde 250 bin orman yangını gerçekleşti ve bunların sonucunda 40 milyon hektar yeşil alan değil oldu. Her sene ortalama 10 bin hektar yeşil alanın hasar gördüğü Türkiye'de ise Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine tarafından, son 5 yılda yangınlar nedeniyle zarar görebilen yeşil alanların yüzde 76 oranında arttığı görülüyor. Bu tablo karşısında harekete geçen nesnelerin interneti (IoT) çözümleri üreticisi NetOP Teknoloji, orman yangınların erken tespitini temin etmek için suni akıl destekli çözüm ilerletti.

Avrupa genelinde elde ettiği başarılarla dünyaca meşhur teknoloji StartUp'larının arasında yer alan ve Detaysoft'un yatırımcısı olduğu yüzde 100 yerli şirket NetOP Teknoloji'nin geliştirdiği Zeki Orman Kapsülü Yangın Önleme Çözümü, Kanada Orman Bakanlığı göre geniş ormanlık alanlarda kullanılacak.

Akıllı kapsül, ormandaki sıcaklık, karbondioksit ve dumanı ölçüyor
Zeki kapsüller, sensörleri yoluyla topladığı verileri yapay zeka yardımıyla işleyerek yangın risklerinin önceden belirlenmesini ve orman kayıplarının engellenmesini hedefliyor. Dedektör temelli olarak IoT teknolojilerden yararlanılarak hayata geçirilen zeki orman kapsülleri, yangının çıkar çıkmaz yayılmadan fark edilmesini temin etmek üzere, birbirleriyle mesajlaşarak, yangının çıktığı noktayı GPS koordinatları ile kontrol merkezine haber veriyor, bu nedenle yeşil alan kayıplarının önüne geçmeye odaklanıyor.

Ormanlık alanlara yerleştirilen kapsüller barındırdıkları GPS, karbondioksit, sıcaklık, duman ve rüzgar sensörleri sayesinde olası bir yangın durumunda yangının içerisinden reel zamanlı veriler sunarak hem yangın riskinin boyutu ve yönü konusunda analizlerin yapılabilmesini hem de ekiplerin en içten nokta ya da noktalara müdahale edebilmesini sağlıyor.

Helikopterden atılarak ormanlık alanlara yerleştiriliyor
5 yıllık bir Ar-Ge çalışması ile geliştirilen orman kapsüllerinin en sarp ve yüksek noktalarda dahi bereketli bir şekilde çalıştığını belirten Detaysoft Genel Müdürü ve NetOP Teknoloji Idareci Ortağı Alkin Aksoy, "Helikopterlerden ormanlık alanlara atılabilecek kadar dayanıklı olan kapsüller, güneş enerjili ve on yıllık pil ömrü ile uzun yıllar hizmet verebilecek bir teknoloji ile kullanıma hazırlanmış. Hemen Olan olarak ormandaki sıcaklık ve karbondioksit seviyesi ölçülerek yapay akıl desteğiyle yangın riskini ortaya koyuyor. Olası bir yangın durumunda ise duman ve rüzgar sensörleri yangının boyutu ve gidişatıyla ilgili ekiplere veri aktarırken GPS sensörü yangına müdahale için zorunlu net konumu aktarıyor. Hedefimiz, bu uygulamayı Türkiye ve dünyada yaygınlaştırarak doğanın korunmasına katkı sunmak." şeklinde konuştu.

İlk olarak Kanada'da kullanılacak
Zeki orman kapsüllerinin başlangıçta Kanada'da devlet destekli yürütülen, Avrupa büyüklüğündeki bir bölge için kullanılacağını aktaran Alkin Aksoy, "Orman yangınları yalnızca Türkiye'nin değil, bütün dünyanın uğraş ettiği bir risk. Bu tehlikenin önüne geçilmesi ve ormanların korunması için ise ne yazık fakat insan gücü kimsesiz tatmin edici olmuyor. Bu noktada IoT teknolojileri ihmalkârlık ve yetersizlerinin önüne geçmede büyük avantaj sağlıyor. Akıllı orman kapsüllerini ilk olarak Kanada Orman Bakanlığı kullanmayı planlıyor. Dileğimiz Türkiye'de ve dünyanın diğer ülkelerinde de bu teknolojinin benzer yaygınlıkta kullanılmasını sağlayarak yangınları durdurmak." dedi.

Sensörlerden elde edilen veriler açık kaynaklı olarak sunulacak
Zeki orman kapsülleri, sadece yangınların erken tespitinde ve müdahale evresinde yok, elde edilen verilerin akademik çalışmalarda kullanılmasına da fırsat tanıyacak. Sensörlerin topladığı ahenkli veriler, bulut sistemde depolanarak üniversitelerin, bağımsız araştırmacıların ve kar amacı gütmeyen doğa koruma kuruluşlarının araştırmalarına da açık kaynak olarak sunulacak. Bu sayede iklim değişikliği ve küresel ısınmaya ilişkin araştırmalar reel zamanlı veriler ile desteklenecek.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER