Sümela Manastırı’ndaki restorasyon çalışmalarında gelinen son nokta havadan ve manastırın içinden görüntülendi

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri olan ve 22 Eylül 2015 tarihinde restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapatılan Trabzon'un Maçka ilçesi Altındere Vadisinde bulunan Sümela Manastırı'nda restorasyon çalışmaları sürüyor.

Sümela Manastırı’ndaki restorasyon çalışmalarında gelinen son nokta havadan ve manastırın içinden görüntülendi

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri olan ve 22 Eylül 2015 tarihinde restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapatılan Trabzon'un Maçka ilçesi Altındere Vadisinde bulunan Sümela Manastırı'nda restorasyon çalışmaları sürüyor. Bir bölümü 25 Mayıs'ta ziyarete açılan manastırın birinci avluya kadar olan bölümünün ziyarete açılmasının gerisinde yerli ve tanıdık olmayan turistler kadar yoğun ilgi görürken, Korona virüs tedbirleri ve olumsuz hava şartları nedeniyle geçtiğimiz Nisan ayında ara bahşedilen restorasyon çalışmalarına Mayıs ayının girmesi ile geçtiğimiz günlerde her yerde başlandı. 24 endüstriyel dağcı ve 5 mühendisin bulunduğun ekip kadar yürütülen çalışmalarda manastırın antre kapısı üzerinde bulunan kama blok olarak adlandırılan kayada çelik halat çekme ve sabitlendirme çalışmaları büyük oranda tamamlandı.

Çatlayan 10 bin tonluk kayada araştırmalar sürüyor

5 yıldır süren restorasyon çalışmalarında metrelerce yükselikten çelik ip yardımıyla tehlike yaratıcı kayaları temizleyen dağcılar Sümela Manastırı'nın gizli kahramanları olarak biliniyor. 24 karakter endüstriyel dağa tırmanan ekibinin çalıştığı restorasyon çalışmalarında büyük boyutlardaki kaya parçalarının stabilazasyonunun sağlanması ve sabitlenmesi gerçekleştiriliyor. Sümela Manastırı'nın en iyi ve uzun süreli emniyet seviyesine ulaştırılması için kaya bağnaz bariyerlerde yapı edilirken, dağcıların bu zorlu görevi hava şartlarına karşın sürdürülüyor. Korona virüs tedbirleri kapsamında sokağa çıkma yasağının uygulandığı günlerde özel izinle restorasyon çalışmalarının devam ettiği Sümela Manastırı'nda yüksek dayanımlı çelik tel ağlarının yamaca gerildiği sistem ile korunacak. Restorasyon sürecinde manastırdaki fresklerin ve yapıların hasar görmemesi için koruyucu iskeleler kurulurken, 29 kişilik ekibin yer aldığı restorasyon çalışmalarında çatlayan 10 bin tonluk kayada araştırmalar sürüyor. Çatlayan kayanın 16 metrelik demir ile birleştirilerek sabitleneceği öğrenildi.

Ozan Köse - Ersen Minik

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER