Tuz Gölü’nde flamingoların gizemli ölümü dikkat çekiyor

Doğa harikası ve flamingo cenneti olarak bilinen, Türkiye'nin tuzlu ihtiyacının yüzde 40'ını tedarik eden Tuzlu Gölü'nde son zamanlarda görülen flamingo (allı turna) ölümleri dikkat çekiyor.

Tuz Gölü’nde flamingoların gizemli ölümü dikkat çekiyor

Doğa harikası ve flamingo cenneti olarak bilinen, Türkiye'nin tuzlu ihtiyacının yüzde 40'ını tedarik eden Tuzlu Gölü'nde son zamanlarda görülen flamingo (allı turna) ölümleri dikkat çekiyor. Kuluçkaya uzanmak için dünyada flamingoların tercih ettiği en önemli sulak alanlar arasında yer alan ve her sene on binlerce flamingonun geldiği Tuzlu Gölü'nde fazla sayıda flamingo ölü olarak bulundu. Tuz Gölü'nü hem beslenme ayrıca de kuluçka için tercih eden flamingoların esrarengiz ölümü dikkat çekerken, gölde flamingoların bulunduğu takriben 20 ayrı noktada yüzlerce flamingonun öldüğü görüldü. Ölü olarak yer alan flamingoların büyük çoğunluğu genç flamingolardan oluşuyor. Bazı ölmüş flamingoların gölde tuzla kaplanarak bembeyaz oluşu da dikkat çekti.

Doğa ve hayvanseverler konuyla ilgili yetkililerden takviye isterken, Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Konya Bölge Müdürlüğü ile Aksaray İl Müdürlüğü tahlil ve araştırma başlattı.

Aksaray'ın Eskil ilçesinde yaşayan Mustafa Sanlav (58), yüzlerce flamingonun telef olduğunun araştırılması gerektiğini belirterek, “Tuzlu Gölü dendiği vakit aklımıza allı turnalar, yani flamingolar gelir. Türkiye'de en çok flamingonun yetiştiği, büyüdüğü, barındığı ve beslendiği yer Tuz Gölü. Yani bu sınırlar. Fakat yüzlerce flamingo burada telef oluyor. Niçin telef oluyor? Şimdi doğayı sevenler ve hayvanları sevenlerden, yetkililerden bu hayvanların neden telef olduğu araştırılarak yardım yapılırsa, bu hayvanlar telef olmazsa çok büyük katkı sağlayacağına, alımlılık katacağına inanıyorum” dedi.

Bir başka vatandaş ise "Aksaray'ın Eskil ilçesinde Tuzlu Gölü'nde her yıl on binlerce flamingo geliyor bu bölgeye. Ama maalesef bir kısmı burada bilinmez sebeplerden nedeniyle ölüyor. Bu bizim doğamızın güzelliklerinden birisi olan flamingoların daha uzun zaman, daha fazla yaşaması, çevremizin ve doğamızın geleceği için fazla manâlı. Biz buradan doğaseverlerden ve yetkililerden bu konuya çözüm bulunmasını ve flamingoların ölüm oranlarının en aza indirilmesini istiyoruz” biçiminde konuştu.

Yasin Can - Mehmet Belirlenmiş Öztürk

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER