Uçan balıklardan görsel şölen

Milyonlarca balık, göle dökülen akarsulara yumurtalarını bırakıyor.

Uçan balıklardan görsel şölen

Milyonlarca balık, göle dökülen akarsulara yumurtalarını bırakıyor. Balıklar bu yolculuklarını da akarsuyun tersine yüzerek yapıyor. Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyundan çıkarak yumurtalarını ele vermek için akarsulara akın eden balıklar, aynı zamanda martılara da ağırlama oluyor. Van Gölü'nde yaşamış inci kefali balığı, 15 Nisan ile 15 Temmuz tarihleri aralarında üreme dönemi olduğu için Van Gölü'nün sodalı ve tuzlu suyundan uzaklaşarak tatlı sulara dürüst göç ediyor.

Her yıl aynı tarihlerde milyonlarca balığın bu engebeli göçünün yoğun olarak görüldüğü Van'ın Erciş ilçesindeki Çılgın Çay'da, suyun akıntı yönünün aksine yüzen ve engelleri uçarak aşmaya çalışan balıklarla martıların görsel şovu izleyenleri büyülüyor.

“Herkesi balık göçünü görmeye davet ediyorum”

Van ve bölge illerindeki vatandaşların yoğun ilgisini görebilen balık göçünün bir dünya harikası olduğunu gösteren Van Gölü Havzası Turizm Derneği Başkanı Abdullah Tunçdemir, Van ve Bitlis'in bunu bir şekilde tanıtılması gerektiğini söyledi. Abdullah Tunçdemir, “Herkesi bölgemizde olan bu balık göçünü görmeye gösteri ediyorum. Buradaki balıkların bu zorlu göçü bana tarafından dünya harikası bir şey. Ama maalesef kendi bölgemizdeki bu dünya harikasını iyi pazarlayamıyoruz. Yetkililerimize ve bize düşen tahsis, inci kefalimizin göçünü dünyaya ve ülkemize anlatmaktır. Ilk Önce ülkemizdeki insanların buraya gelmedi gerekiyor. Ondan sonradan da bütün dünya ülkelerine tanıtıp buraya çekmemiz lüzumlu. Bizim görevimiz bu ve buna sahip çıkmamız lazım. Bana tarafından hoş bir tesis yapıldı, ama yetkisiz durumda. Buranın daha büyüğünü, daha genişini yapabiliriz. aynı zamanda pazarlama ağına girmemiz lazım. Van Gölü Havzası'nda bulunan Van ve Bitlis'in tüm ilçeleri ile birlikte bu hoş doğa güzelliğimizi tüm dünyaya pazarlamamız lüzumlu” diye konuştu.

“Mükemmel bir atmosfer var”

Erciş'teki balık bendini ve uçan balıklarının zorlu göçünü izlemek için Bitlis'ten geldiğini bildiren Kübra Acar ise bu güzelliği birincil kez keşfettiğini söyledi. Acar, “Müthiş bir atmosfer var, herkesin gelip görmesi lüzumlu. Balıkların zıplamasını, martıların onları alıp da bir lokmada mideye indirdiklerini herkesin görmesi lazım. Burada muhteşem bir görsel mevcut” diye konuştu.

Vahit Olcay - Şükrü Akyüz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER