Zeytinliklerin arasında unutulmuş Osmanlı’nın birincil hamamı gün yüzüne çıkmayı bekliyor

1964 yılında Prof.

Zeytinliklerin arasında unutulmuş Osmanlı’nın birincil hamamı gün yüzüne çıkmayı bekliyor

1964 yılında Prof. Oktay Aslanapa tarafından Yenişehirkapı mevkiindeki zeytinlikte bulunan hamam âtıl vaziyette duruyor. Hamam, 13. asırda Orhan Gazi kadar şehre antre hazırlığı yapan ordusu için yaptırıldı. Kilise kalıntılarının üzerine inşa edildiği düşünülen hamam, surların dışında yer alıyor. Orhan Gazi İmâret Camii ve Külliye'sinin güneydoğusunda ortaya çıkartılan hamamın zeminindeki geniş blok bilye taşlar uyarı çekiyor. Tarihî hamamda keza su deposu, külhan ve cehennemlik denilen bölümler de bulunuyor.

Bütün bu güzelliklerine rağmen hamam restore edilmeyi bekliyor. Zeytinliklerin aralarında tel örgülerle çevrilmesine rağmen kapısı açık olan hamam, madde bağımlıları ve içki kullananların mekânı oldu. İçerisinin belirli bölümlerinde alev yakılan, koltuk konan ve halılar serilen hamamın hâli içler açısı durumda. Ayrıca hamamın içi ve kazı yapılan bölümler mezbeleliğe dönüşmüş. Kimliği meçhûl birey ya da kişiler tarafından çöp atılan hamamın durumu görenlerin içini acıtıyor.

Sanat tarihçisi Doğan Özgün Kolaç, "Burada sadece hamam değil cami gibi yapılar da var. Bu hamam 13. yüzyılda yapıldı. İznik'in uzun zaman süren fethinde Orhan Gazi'nin ordusunun konaklaması, sosyal ihtiyaçlarının karşılanması, askerlerin bakımı için bu hamam yaptırılmış. Tek kubbeli. 1964 yılında Prof. Dr. Oktay Aslanapa kadar yaptırılan kazılar sonucunda mimarî planı ortaya çıkarılıyor. şu anda enkaz bir şekilde gün yüzüne çıkmayı, onarılmayı ve restore edilmeyi bekliyor. İçerisinde ateş yakılmış, kubbenin içerisinde halı serilmiş ve koltuklar atılmış durumda. Burası bir ardiye gibi kullanılmış. Büyük ihtimâlle evsiz olan insanların kalmış. Ateş yakılıp, alkol içilen bir yer hâline gelmiş. İznik gibi dünya çapında bilinen bir yer için bu manzara hiç güzel değil. İnşallah en kısa zamanda buraya bir el atılıp, yargı ettiği yere ulaşır" dedi.

Samet Içten

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER