Tatilde karşılaşabileceğiniz sağlık sorunları

Tatilde karşılaşabileceğiniz sağlık sorunları

Tatilde karşılaşabileceğiniz sağlık sorunları

Gerek iş gerekse tatil amaçlı yapılan seyahatlerde hemen herkes küçük de olsa bir sağlık sorunu ile karşılaşma riski altındadır. Alıştığınız hava şartları, sürekli tükettiğiniz besinler, yeme sıklığınız ve tabii uyku düzeniniz de seyahatin yeri ve zamanına göre değişiklik gösterir. Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Neşat Bozkurtgil, seyahat sırasında ortaya çıkma olasılığı en sık olan sağlık sorunları hakkında bilgi verdi, önlemleri anlattı.

Turist ishaline dikkat
Seyahatin zamanı, süresi, gidilen ülkeye göre seyahatte karşılaşılabilecek sağlık sorunları da değişiklik gösterebilir. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre en sık karşılaşılan sağlık sorunlarının başında "turist ishali” geliyor. Seyahat edilen bölgede tüketilen yiyecek ve içeceklerdeki mikroorganizmalar turist ishaline neden olurken, ilk belirtileri karın ağrısı, sık kramplar, gaz, bulantı, kusma, sık ve sulu dışkılama ve bazen eşlik eden ateştir. Turist ishali daha çok kısa süreli olurken, kimi zaman tüm tatil boyunca da etkili olabilir. Hatta seyahatten döndükten sonraki 10 gün içinde de ortaya çıkabilir. Sıtma, sarı humma, kolera, hepatit A ve B, tifo, zatürre ve grip de risk Pashacasino oluşturan enfeksiyonlar.

Seyahat öncesi önleminizi alın
Bebek, çocuk ve yaşlılar, hamileler, diyabet, kalp, hipertansiyon, böbrek yetmezliği gibi kronik hastalığı olanlar, KOAH hastaları, kanser hastaları, alerjisi olan kişiler seyahate planları yapılırken özel olarak değerlendirilmelidir. Seyahate çıkmadan önce ve seyahat sırasında mutlaka yapılması gerekenler ise şöyle;

- Seyahate çıkmadan önce sağlık kontrolünden geçin

- Kapalı şişelerdeki suları tüketin ya da kaynatarak için.

- Pişmemiş, az pişmiş yiyecekleri tüketmeyin.

- Açıkta satılan yiyecekleri yemeyin.

- Meyve ve sebzelerin kabuklarını soyun.

- Gidilecek ülkenin sağlık risklerini öğrenin.

- Düzenli kullandığınız ilaçları yanınızda bulundurun.

- Eksik aşılarınızı seyahat öncesi tamamlayın.

- Alerjiniz olan ilaçların listesini yanınızda taşıyın.

- Seyahat sağlığı sigortası yaptırın.

Böcek sokmalarına kayıtsız kalmayın
Zehirlenmeye neden olan böcek sokmalarından sonra, şiddetli bir ağrı ve özellikle karın kaslarında sertleşme, bulantı, terleme, yüksek ateş gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Böcek sokmalarında, böceğin soktuğu yere amonyak ya da sirke uygulayın, sokulan bölgeyi hareket ettirmeyin ve hastanın durumu kötüleşirse mutlaka en yakın sağlık kurumuna götürün.

Güncelleme Tarihi: 07 Temmuz 2017, 01:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER