Hangi İlçe Ne Kadar Etkilenecek? İşte İstanbul'un Tsunami Senaryosu

Genel

İBB ve ODTÜ işbirliği ile gerçekleştirilen "İstanbul Tsunami Data Kitapçıkları" çalışması tamamlandı.

İBB ve ODTÜ işbirliği ile gerçekleştirilen "İstanbul Tsunami Data Kitapçıkları" çalışması tamamlandı. Çalışmayla, İstanbul'un muhtemel bir tsunamiden etkileneceği öngörülen denize kıyısı olan 17 ilçesi için ayrı ayrı raporlar hazırlandı. Raporlara kadar depremde oluşacak tsunamide Kadıköy'de deniz 1000 metre içeri girecek, Adalar'da dalga boyu 12 metreyi bulacak.


Çalışma; Adalar, Avcılar, Bakırköy, Beşiktaş, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Fatih, Kadıköy, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Silivri, Tuzla, Üsküdar ve Zeytinburnu olmak üzere İstanbul'un denize doğrudan kıyısı olan ve tsunamiden bariz şekilde etkileneceği öngörülen 17 ilçe için gerçekleştirildi.İlçelerde dalga boylarının kaç metreyi bulacağı ve kıyıdan iç kesime doğru kaç metre gelebileceği hesaplandı.Rapordaki hesaplamalar şu şekilde:

Prof. Dr. Naci Görür'ün depreme ilişkin son açıklaması

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür'den Uyarı: 'Beklenen Marmara Depremi Öne Çekilmiş Olabilir' -

Adalar’da binden fazla yapı tsunamiden etkilenecektir. İlçe genelinde maksimum su basma derinliğinin noktasal olarak 12.3 metreye ulaştığı hesaplanmıştır.


Avcılar’da maksimum su basma derinliği 5.2 metreye ulaşabilmekte; yatayda ise su basma mesafesi takriben 780 metreye ulaşmaktadır.


Bakırköy’de su basma mesafesi, çay yatağı baştan başa takriben bin 200 metreye ulaşmaktadır. İlçede en fazla su basma derinliğinin noktasal olarak 6.41 metreye ulaştığı hesaplanmıştır.


Beşiktaş’ta su basma mesafesi denizden takriben 200 metreye ulaşmaktadır.


Beylikdüzü’nde en fazla su basma derinliğinin noktasal olarak 5.11 metreye ulaşmaktadır. Yatayda ise su basma mesafesi takriben 350 metreye ulaşmaktadır.


Beyoğlu’nda karadaki maksimum su basma derinliği, noktasal olarak 3.04 metreye ulaşmaktadır. 170’den fazla yapının tsunamiden etkileneceği öngörülmektedir.


Büyükçekmece’de azami su basma derinliği, noktasal olarak 8.59 metreye ulaşacak; 1400 yapı tsunami baskınından etkilenecektir.


Fatih’te su basma derinliğinin noktasal olarak 7.02 metreye ulaştığı; yatayda ise su basma mesafesinin yaklaşık 650 metreye ulaştığı tespit edilmiştir.


Kadıköy’de noktasal olarak su basma derinliğinin 7.79 metreye ulaştığı hesaplanmıştır. Yatayda ise su basma mesafesi çay yatakları baştan başa takriben 1.000 metreye ulaşmaktadır.


Kartal’da en fazla su basma derinliğinin 5.84 metreye ulaştığı hesaplanmıştır. Yatayda ise su basma mesafesi takriben 300 metreye ulaşmaktadır.


Küçükçekmece’de azami su basma derinliğinin noktasal olarak 5.38 metreye ulaştığı hesaplanmıştır. Yatayda ise su basma mesafesi yaklaşık bin 230 metreye ulaşmaktadır.


Maltepe’de en fazla su basma derinliğinin noktasal olarak 7.96 metreye ulaştığı hesaplanmıştır. Yatayda ise su basma mesafesi yaklaşık 670 metreye ulaşmaktadır. Maltepe Orhan Gazi Kent Parkı en ince ayrıntısına kadar sular altında kalmaktadır.


Pendik’te en fazla su basma derinliğinin noktasal olarak 5.71 metreye ulaştığı hesaplanmıştır. Yatayda ise su basma mesafesi takriben 400 metreye ulaşmaktadır.


Silivri’de maksimum su basma derinliğinin noktasal olarak 7.89 metreye ulaştığı hesaplanmıştır. Yatayda ise su basma mesafesi takriben 2.000 metreye ulaşmaktadır. 1500’den pozitif inşa tsunamiye maruz kalacaktır.


Tuzla’da maksimum su basma derinliği, noktasal 6.34 metreye ulaştığı hesaplanmıştır. Yatayda ise su basma mesafesi yaklaşık 600 metreye ulaşmaktadır.


Üsküdar’da maksimum su basma derinliğinin noktasal olarak 3.37 metreye ulaştığı hesaplanmıştır. Yatayda ise su basma mesafesi yaklaşık 365 metreye ulaşmaktadır.


Zeytinburnu’nda azami su basma derinliğinin noktasal olarak 5.95 metreye ulaştığı hesaplanmıştır. Yatayda ise su basma mesafesi yaklaşık 470 metreye ulaşmaktadır."


İBB'nin internet sitesinden yayımladığı rapora https://depremzemin.ibb.istanbul/guncelcalismalarimiz/#le-tsunam-blg-ktapiklari adresinden ulaşılabiliyor.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.