Taksim'e Çıkmak İsteyenlere İzin Yok: Yüzlerce Kişi Gözaltına Alındı

Genel

Koronavirüs salgını ve sokağa çıkma yasağının gölgesinde kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Taksim'e yürümek isteyen gruplara polis izin vermedi.

Koronavirüs salgını ve sokağa çıkma yasağının gölgesinde kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Taksim'e yürümek isteyen gruplara polis izin vermedi. Yüzlerce eylemci gözaltına alındı. İşçi sendikaları Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı, 1 Mayıs 1977'de katledilenler Kazancı Yokuşu'nda karanfillerle anıldı. 
İlk olarak Mecidiyeköy'de toplanan bir grup Taksim'e yürümek istedi. Polis grubun yürüyüşüne için vermedi. Gruptaki yaklaşık 20 kişi gözaltına alındı. Bir başka grup ise Tarlabaşı'ndan Taksim'e gitmeye çalıştı. Ancak bu gruptakiler de gözaltına alınarak polis merkezine götürüldü. Polisin Taksim ve çevresinde önlemleri sürüyor.

Şişli'de çok sayıda gözaltı


Şişli'de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle bir grup, pankart açıp slogan attı. Kurtuluş'tan Osmanbey istikametine yürüyen gruba polis müdahale etti. Grup üyeleri gözaltına alındı. Sabahtan itibaren Şişli'de 40 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Polisin gruba müdahalesi

Polisin gruba müdahalesi Polisin gruba müdahalesi

Galatasaray'a ulaşan gruba müdahale


Beyoğlu Tarlabaşı'ndan sloganlar eşliğinde toplanan bir grup, Galatasaray Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Polis bariyerlerini devirerek Galatasaray Meydanı girişine gelen eylemcilere polis müdahale etti. Eylemciler polis tarafından gözaltına alındı.

Gözaltı sayısı 170'e yükseldi

Gözaltına alınanların sayısı sürekli artıyor. Gözaltına alınan eylemcilere ilişkin bilgi veren Çağdaş Hukukçular Derneği, son olarak 170'e yakın kişinin gözaltına alındığını bilgisini verdi.

DİSK ve HAK-İŞ Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı


HAK-İŞ ve DİSK ile çeşitli sendikaların temsilcileri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla koronavirüs salgını tedbirleri altında Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koydu. HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ve sendika üyeleri Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktıktan sonra Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanlarını ziyaret etti. Hastane çalışanlarına gül ve karanfil dağıtan Arslan, tüm sağlık emekçilerinin gününü kutladı.

1977'de katledilenler unutulmadı


1 Mayıs 1977 yılında Taksim'de hayatını kaybedenler Kazancı Yokuşu'nda karanfillerle andı.Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçi Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) , Türk Tabipleri Birliği (TTB), üyesi bir grup 1977 1 Mayıs'ında hayatını kaybedenleri Kazancı Yokuşu'nda andı. Grup üyeleri "1 Mayıs" yazılı pankart açarak Gümüşsuyu'ndan Kazancı Yokuşu'na yürüdü. 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedeler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Bu sırada hayatını kaybedenlerin isimleri okundu.

Çerkezoğlu taleplerini sıraladı


DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ortak basın açıklamasını okudu. Çerkezoğlu "Burada 1 Mayıs 1977'de yitirdiğimiz tüm canlarımızı, yoldaşlarımızı, arkadaşlarımızı anmak için toplandık. Bundan 44 yıl önce 1 Mayıs 1977'de burada arkadaşlarımızı, yoldaşlarımızı kaybettik. Bugün bir kez daha 1 Mayıs'ı pandemi koşullarında karşılıyoruz. 2021 1 Mayıs'ında 1977'de kaybettiğimiz arkadaşlarımızın talepleriyle, onların taleplerini ve mücadelesini bugüne taşıyarak yine alanlarda, meydanlarda, işyerlerinde en yaygın ve en coşkulu bir biçimde 1 Mayıslarımızı kutlayacağız. Bu 1 Mayıstaki taleplerimizi sizinle paylaşmak istiyorum. Herkese aşı sağlanması, herkese gelir desteği sağlanması, acil ve zorunlu işlerin dışında çarkların durması, toplumsal hareketliliğin durması şarttır. Kovid 19 bir iş kazası, sağlık çalışanları açısından da bir meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir. Kod 29 ve ücretsiz izin zulmüne son verilmelidir" dedi.Yapılan açıklama sonrası Kazancı Yokuşu'na 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenler için karanfil bırakıldı. Grup üyeleri, Şişhane Parkı'na gitti.


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.