Borsa İstanbul'da 1.800 aşıldı!

Küresel risk istahı üzerinde baskı oluşturan unsurların arasında Fed'in faiz artırım beklentileri güç kazanıyor.

Borsa İstanbul'da 1.800 aşıldı!

Küresel risk istahı üzerinde baskı oluşturan unsurların arasında Fed'in faiz artırım beklentileri güç kazanıyor. Bugün açıklanacak olan Fed FOMC toplantı tutanaklarında varlık azaltım hızına dair söylemler yakından izlenirken, yurt içinde de kur cephesindeki ataklar ve TL varlıklar genelinde artış kaydeden volatilite dikkat çekiyor. Kurların ve salgının seyri yakından izlenirken, veri gündemi de yoğun olacak.

Fed’in faiz artımında artış kaydeden beklentiler küresel piyasalarda baskı oluşturuyor. Yurt içinde kur ve faiz cephesindeki yükselişlere ve yurt dışındaki dalgalı görünüme rağmen BIST 100 Endeksi yükseliş eğilimini dün de korudu. Endeks dün günü yüzde 1,66 oranında değer kazancıyla 1.784,56 puandan Tl bazında rekor seviyede tamamladı. ABD borsaları dün günü karışık kapanışlarla tamamlarken, bugün endeks vadeli işlem kontratlarında satıcılı seyrin hakim olduğu görülüyor. Asya piyasalarında genel olarak satıcılı bir seyir izlenirken, Avrupa borsalarının güne hafif alıcılı açılışlarla başlamaları bekleniyor. 

BORSA İSTANBUL

Yurt içinde, dün Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi önceki kapanışa göre 1,66 değer kazanarak kapanış rekorunu 1.784,56 puana taşıdı.

Analistler, bugün yurt içinde kapasite kullanımı ve reel sektör güven endeksi, yurt dışında ise başta ABD'de büyüme ve dayanıklı mal siparişleri başta olmak üzere yoğun veri gündeminin yanı sıra Fed'in toplantı tutanaklarının takip edileceğini belirtti. Kovid-19 salgınına ilişkin gelişmelerin de gündemin odağında yer alamaya devam ettiği ifade edildi.

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde yükseliş eğilimi artan volatiliteye rağmen devam ederken, özellikle kurda yaşanan volatilite artışının zaman zaman dalgalı hareketlere sebep olduğu hisse
piyasasında bankacılık endeksinde yaşanan yüzde 3'ün üzerindeki kayba rağmen, sanayi hisselerindeki yükseliş dikkat çekiyor. BIST 100 Endeksinde ilk önemli destek olarak 1.750
seviyesi izlenirken, bu destek üzerinde kalıcı olunduğu sürece, yukarı yönlü denemelerin öncelikle 1.800, ardından 1.825 ve 1.850 dirençlerine doğru edebileceği görülüyor. Aşağı yönlü kırılmalarda endeksin 1.752 seviyesi altına gelerek kapanış yapması halinde 1.720 ara destek olmak üzere, 1.672-1.682 aralığına doğru kar satışlarının güç kazanması bekleniyor. Orta vadeli göstergelerdeki güçlü pozitif görünüm devam ederken, kısa vadeli göstergelerin tekrar pozitif eğilime girmesi de endekste geri çekilmeler yaşansa da yükseliş trendinin devam edeceğine işaret ediyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler ise 10.00'da Türkiye, kasım ayı kapasite kullanımı ve reel sektör güven endeksleri ve kasım ayı sektörel güven endeksleri, 12.00'de Almanya, kasım ayı Ifo iş ortamı güven endeksi sonrasında da ABD'den 16.30'da haftalık işsizlik başvuruları, 3. çeyrek Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH), ekim ayı dayanıklı mal siparişleri, 18.00'de ekim ayı kişisel gelir ve harcamalar, kasım ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi, ekim ayı yeni konut satışları ve 22.00'de FOMC toplantı tutanakları olacak.

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 24,11 puan ve yüzde 1,35 değer kazanarak 1.808,67 puana yükseldi. Endeks böylece açılışta tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Bankacılık endeksi yüzde 0,70 ve holding endeksi yüzde 1,28 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,55 ile metal ana sanayi, en çok kaybettiren yüzde 0,18 ile turizm oldu.

KÜRESEL PİYASALAR

Enflasyon baskısı ve yeni tip korona virüs (Kovid-19) vakalarının para politikalarına ilişkin belirsizlikleri artırmasıyla küresel pay piyasalarında karışık bir seyir izlenirken, bugün gözler ABD Merkez Bankası'nın (Fed) toplantı tutanakları ve ABD'de büyüme başta olmak üzere yoğun veri gündemine çevrildi.

ABD'de enflasyonun güçlü seyrini koruması politika yapıcılarını önlem almaya yönlendirse de özellikle Kovid-19 salgınında artan vaka sayıları ve tedarik sorunları ile risk algısı yükselmeye devam ediyor.

ABD'de akaryakıt fiyatlarındaki artışa çözüm bulmak isteyen ABD Başkanı Joe Biden dün, stratejik petrol rezervinden 50 milyon varil ham petrolün kullanıma sunulmasıyla ABD'de akaryakıt fiyatlarının düşeceğini açıkladı.

Biden, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Birleşik Krallık ve Çin'in de rezervlerindeki petrolü kullanıma sunmayı kabul ettiğini belirterek, "Bu koordineli eylem, arz eksikliğiyle başa çıkmamıza, dolayısıyla fiyatların düşmesine yardımcı olacak." dedi.

Kovid-19 salgınıyla ilgili sıkıntıların tedarik zincirinde aksaklıklara neden olduğunu kaydeden Biden, bu durumun "kıtlık" endişelerine yol açtığını ve fiyat artışlarına katkıda bulunduğunu söyledi.

Yarından itibaren Şükran günü nedeniyle tatile girecek ABD'de bugün yoğun veri gündemi dikkati çekiyor.

Analistler, gün boyunca açıklanacak verilerde enflasyonist etkilerin gözlemleneceğini aktararak, Fed tutanaklarında ise para politikasına ilişkin ipuçlarının aranacağını ifade etti.

Dün, New York borsasında

Avrupa'da Kovid-19 salgını gündemin odağında yer almaya devam ederken, artan vaka sayılarının ardından oluşan belirsizlik pay piyasalarında satış baskısına neden oluyor.

Dün, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 1,11, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,85 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,62 değer kaybederken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,15 yükseldi.

Asya'da, Yeni Zelanda Merkez Bankası bugün politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 0,75'e çıkartırken, bankanın para politikası duruşunun şahin kalmaya devam ettiği görüldü. Kapanışa yakın, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,6 değer kazanırken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,20 geriledi. Dün resmi tatilde olan Japonya'da ise bugün açıklanan imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi'nin 53,2'den 54,2'ye yükselmesine karşın Nikkei 225 endeksi yüzde 1,5 değer kaybetti.

PARA PİYASALARI

İstanbul serbest piyasada dolar 13,1540 liradan, euro 14,7870 liradan güne başladı.

Serbest piyasada 13,1520 liradan alınan dolar 13,1540 liradan satılıyor. 14,7850 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 14,7870 lira olarak belirlendi.

Dolar/TL ise uluslararası piyasada dün 13,4933 ile zirvesini görmesinin ardından, bugün bankalararası piyasanın açılışında 13,15'ten işlem görüyor.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 12,3790 lira, euronun satış fiyatı ise 13,9240 lira olmuştu.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi enflasyon endişeleriyle yükseliş eğilimini koruyarak yüzde 1,64 seviyesine çıktı. Dolar endeksi de 96,6 ile son 16 ayın en yüksek seviyesinde seyretmeye devam ediyor.

Euro/dolar paritesi ise Temmuz 2020'den bu yana en düşük seviyenin hemen üzerinde 1,1244'ten işlem görüyor.

EMTİA PİYASALARI

Biden'ın açıklamalarına karşın Brent petrolün varil fiyatı dün yüzde 3,7 artışla 81,7 dolara yükselirken, analistler, planın teknik açıdan sıkıntıları olduğunu ve beklentileri karşılamadığını bildirdi.

Altının ons fiyatı, Jerome Powell'ın Fed Başkanlığına tekrar aday gösterilmesinin düşüşünü dün de sürdürerek 1.790 seviyelerine dolara geriledi.

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 82,57 dolardan işlem görüyor.

Dün 82,60 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 82,31 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varili, bugün saat 09.35 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,32 artışla 82,57 dolardan işlem gördü. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 78,86 dolardan alıcı buldu.

Dün ABD'nin yüksek petrol fiyatlarına karşı, stratejik petrol rezervinden 50 milyon varil ham petrolü kullanıma sunacağı açıklanmıştı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın arz eksikliğini gidermek için diğer ülkelerle birlikte çalıştığına işaret edilerek, kararın Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore ve Birleşik Krallık dahil olmak üzere diğer büyük enerji tüketen ülkelerle birlikte alındığı duyurulmuştu.

Biden'ın açıklamalarıyla Brent petrolün varil fiyatı dün günlük yüzde 3,7'lik artış kaydederken, uzmanlar planın teknik açıdan sıkıntıları olduğunu ve beklentileri karşılamadığını ifade etti.

Norveç merkezli bağımsız araştırma kuruluşu Rystad Energy Petrol Piyasası Araştırma Müdürü Bjornar Tonhaugen, ABD'nin Çin'in de dahil olduğu stratejik petrol rezervi satışını organize etmesinin piyasaya sürülen miktar açısından bir ilk olduğunu belirtti.

Tonhaugen, benzer bir uygulamanın 2011 Libya savaşı sırasında Uluslararası Enerji Ajansı üyesi ülkeler tarafından gerçekleştirildiğini ancak Çin'in bu harekette yer almadığını anımsattı.

Toplam stok satışı miktarının şu anda 60-70 milyon varili aşabileceği tahmininde bulunan Tonhaugen, stratejik rezervlerden petrol satışıyla ilgili haberlerin birkaç haftadır bilindiği ve artık piyasanın buna tepki göstermesinin beklenmediğini kaydetti.

Fiyatların yükselişinde, kar alımlarının yanı sıra yarından itibaren Şükran günü nedeniyle tatile girecek ABD'deki akaryakıt talebinin artması da etkili oldu.

Öte yandan, Avrupa'da artan yeni tip korona virüs (Kovid-19) vaka sayılarının ardından salgına karşı hayata geçirilen yeni önlemlerin ekonomileri olumsuz etkileyeceği ve talep görünümünü zayıflatacağına ilişkin endişeler ise fiyatları baskılamaya devam ediyor.

Brent petrolde teknik olarak 82,66 ile 83,55 dolar aralığının direnç, 81,77 ile 80,88 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor. 

VADELİ PİYASALAR

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) aralık vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, güne yükselişle başlamasının ardından 1.993 puanda dengelendi.

Aralık vadeli endeks kontratı, açılışta en yüksek 1.994,50 puanı görmesinin ardından, önceki normal seans kapanışının yüzde 1 üzerinde 1.993,00 seviyesinden işlem görüyor.

Dün alıcılı bir seyir izleyen endeks kontratı, normal seansı önceki kapanışın yüzde 1,7 üzerinde 1.974,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı akşam seansında da yükselmeye devam ederek 1.986,25 puana çıktı.

Analistler, dünya genelinde artan enflasyon baskısının destekleyici para politikalarının beklenenden önce uygulamadan kaldırılmasına neden olabileceği endişesiyle pay piyasalarında karışık bir seyir izlendiğini ifade etti.

Bugün ABD Merkez Bankası'nın (Fed) toplantı tutanakları ve ABD'nin üçüncü çeyrek büyümesi başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini aktaran analistler, söz konusu verilerde enflasyonist etkilerin gözlemleneceğini belirtti.

Analistler, teknik açıdan endeks kontratında 2.000 seviyesinin direnç, 1.950 puanın direnç konumunda olduğunu söyledi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER