31 Mart Yerel Seçim Sonuçları Dünya Basınında

31 Mart Yerel Seçim Sonuçları Dünya Basınında

31 Mart Yerel Seçim Sonuçları Dünya Basınında

Yerel seçimler dünya basının da gündemindeydi. Gazetelerin yerel seçime ilişkin haberlerinde seçim sonuçlarının "Erdoğan ve partisinin yenilgisine işaret ettiği" ve seçmenin "ekonomik durumdan memnuniyetsizliğini sandığa yansıttığı" yorumları öne çıktı.

İngiliz Guardian gazetesinin haberinde, seçimlerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yönetimi için "kritik bir sınav" niteliğinde olduğu yorumu yapıldı.

s-d274a21c97e3c0cbb6bfb54d4616a64ba0c550Haberde, "Türkiye genelinde rutin bir belediye seçimleri olması gerekirken, bu seçimler Erdoğan'ın 16 yıllık iktidarı için bir referanduma dönüştü ve ülkedeki ekonomik durum Erdoğan'a olan halk desteğini azaltmaya başladı" dendi."İlk sonuçlar AKP'nin iktidara geldiği 2002'den bu yana aldığı ilk önemli yenilginin işaretleri" yorumunu yapan gazete, HDP'nin de kayyum atanan bazı belediyeleri geri aldığına ve seçimle bağlantılı çıkan şiddet olaylarında en az dört kişinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığına da yer verdi.

Financial Times gazetesi ise seçimler konusunda Erdoğan aday olmamasına rağmen genel seçimler için 81 ilde kampanya yürüttüğünü yazdı.

s-de3f98de912a7288d5f642e44567a5d0da9804FT'de şu ifadelere yer verildi: "Türk lider çok savaştı çünkü kişisel tecrübesinden yerel düzeyde bir zaferin domino etkisi yaratacağını biliyor. Erdoğan 1994'te İslamcı siyasete destek dalgası sayesinde İstanbul Belediye Başkanı seçilmişti. Sekiz yıl sonra kurduğu AKP iktidara geldi. 65 yaşındaki Erdoğan ülkenin açık ara en popüler siyasetçisi ve pek çok kere zor durumlarda çıkış yolu buldu. Ancak Ankara'nın kaybı ve Adana ve Antalya gibi ülkenin güneyindeki ekonomik anlamda güçlü illerdeki kayıplar AKP'nin liderliğindeki siyasi ittifaka açık bir mesaj gönderdi".

New York Times: "Erdoğan'ın iktidarı için 'büyük bir gerileme' olarak görülebilir"

s-529e36ad77b21fa30e2ae475b48a3299c204b9Amerikan New York Times gazetesi de ilk sonuçların Erdoğan'ın "Ankara ve İstanbul'u kaybettiğine" işaret ettiğini belirtip şu ifadeleri kullandı: "Erdoğan belki de siyasi kariyerinde ilk defa Türk siyasetinin gücünün merkezi Ankara ve belki de memleketi, ülkenin de iş merkezi İstanbul'da yenilgiyi tadıyor. (…) Erdoğan'ın İstanbul'da yarışı kaybetmesi, 17 yıllık iktidardan sonra halk desteğinde düşüş yaşayan partisi için büyük bir darbe olur."

Corriere della Sera: "Erdoğan için ilk yarı mağlubiyet"

s-0d1db5bfcedf61d12a2139d84343ba72d7fea4Corriere della Sera gazetesi haberi, "Erdoğan için ilk (yarı mağlubiyet)" başlığıyla verdi. Haberde, "Erdoğan seçim kampanyasının son günlerinde 'İstanbul'u kazanan Türkiye'yi kazanır' demişti… Bundan daha kahince sözler olamazdı" denildi. Corriere della Sera, AKP-MHP ittifakının Türkiye genelinde oyların ve belediyelerin çoğuna sahip olduğuna da dikkat çekti ancak şöyle devam etti:"Ancak çeyrek asır sonra başkentin kaybedilmesi ve megapoldeki (İstanbul) başa baş sonuçlar onulmaz bir yara teşkil ediyor."

Le Monde: "Erdoğan için büyük bir başarısızlığa işaret ediyor"

s-85f57da818725394fc56bc5cdf82dc671b7082Yerel seçimler Fransız Le Monde gazetesinin de gündemindeydi: "Devasa bir başkanlık sarayı inşa ettiği başkentteki yenilgisi, AKP'nin 2002'de iktidar gelmesinden bu yana her seçimi kazanan Erdoğan için büyük bir başarısızlığa işaret ediyor. İstanbul gibi Ankara da 25 yıldır Erdoğan'ın partisi ve önceki İslamcı oluşumların kontrolündeydi.

Al-Monitor: "Ticaret merkezi olan İstanbul’da muhalefetle boyun boyuna"

s-a5067d7b2375a85e81d3beee2e6d651402349aAl-Monitor'de yer alan haberde şu ifadeler kullanıldı: "Türkiye’nin iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (AKP), mahalli idareler seçimlerinden alınan ön sonuçlara göre başkent Ankara’daki belediye idaresinin kontrolünü kaybettiği ve Türkiye'nin en büyük şehri ve ticaret merkezi olan İstanbul’da muhalefetle boyun boyuna olduğu görülüyor. İstanbul'da, muhalefet adayı Ekrem İmamoğlu'nun, Türkiye’nin Yüksek Seçim Kurulu’nun verdiği son verilere göre, eski Başbakan Binali Yıldırım’ın önünde olduğu bildirildi."

Russia Today: "Erdoğan'ın partisi ve muhalefet aynı anda İstanbul'da zafer ilan etti"

s-bbf23027547b9b98e4bb54204bb21a8bc67ffdRussia Today, Erdoğan'ın partisi ve muhalefet aynı anda İstanbul'da zafer ilan etti ve şöyle ayrıntılara yer verdi:"Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türkiye Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve ana muhalefet rakibi olan sosyal-demokratik Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), pazar gecesi kıran kıran geçen bir mücadele sonrası İstanbul Belediye Başkanlığı seçiminde zafer ilan ettiler. CHP adayı Ekrem İmamoğlu, partisinin 28 bin oy önde olduğunu ileri sürerken zaferin "garantilendiğini" belirtti. AKP adayı Binali Yıldırım ise partisinin 4 bin oy önde olduğunu söyleyerek rakibinden önce zafer ilan etti. Pazar gününün erken saatlerinde Erdoğan, partisinin İstanbul’u kaybedebileceğini, muhafazakârların yerel seçimlerde gösterdiği genel performansı artırdığını itiraf etti." Türkiye Siyasi Tarihine Geçti: 31 Mart Seçim Günü Neler Yaşandı? - Kaynak: BBC Türkçe, DW Türkçe
Güncelleme Tarihi: 01 Nisan 2019, 17:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER