Dev kuyruklu yıldız yaklaşıyor

Kuyruklu yıldızları takip eden meraklılar ve bilim insanları için oldukça meşgul, ancak biraz da hüsran ile dolu bir dönem yaşandı.

Dev kuyruklu yıldız yaklaşıyor

Kuyruklu yıldızları takip eden meraklılar ve bilim insanları için oldukça meşgul, ancak biraz da hüsran ile dolu bir dönem yaşandı. Atlas ve Swan kuyruklu yıldızları iç Güneş sisteminden geçmiş olsalar da, o kadar çok kişinin ümit ettiği güzel gösteriyi sunamadılar. Şimdiyse bazı astronomlar, 2022 yılında bizi ziyaret etmek için ilerleyen dev bir kuyruklu yıldızı takip ediyor.

C/2017 K2 Kuyruklu yıldızı başlangıçta 2017 yılında saptama edilmiş ve Hubble Uzay Teleskopu tarafından fotoğrafı çekilmişti. Kuyruklu yıldız, o ana kadar görülen, Güneş'ten en uzaktaki kuyruklu yıldız olması ile haber başlıklarına ulaşmıştı. O sırada NASA göre yapılan açıklamada, bu gözlemlerin bir kuyruklu yıldızın Güneş Sistemi'nin gezegen alanına girişinin birincil gözlemlerini temsil ettiği belirtilmişti.

Üç sene sonra bugün, K2 Kuyruklu yıldızı halen bize içten ilerlemeye devam ediyor ve Aralık 2022 tarihinde Güneş'in yakınından geçeceği tahmin ediliyor. 23 ve 24 Mayıs tarihlerinde kuyruklu yıldızı gözlemleyen gökbilimci Con Stoitsis, bu kuyruklu yıldızı Güneş'ten adeta 1,5 milyar kilometre uzakta olmasına rağmen "heybetli" ve "fazla etkin ve parlak" olarak tanımladı.

Bu dev kuyruklu yıldız ile 1997 yılında yakınımızdan geçen ve çağdaş zamanlarda gözlemlenen en parlaklarından biri olduğu kayıtlı dev kuyruklu yıldız Ülkü-Bopp arasında bazı karşılaştırmalar yapılıyor. Ancak hemen şimdi K2'nin sahiden Hale-Bopp ile benzer boyuta ya da parlaklığa sahip olup olmadığını söylemek için fazla erken.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER