"İki yüzlü kedi" Biscuits, üzdü

Biscuits ve Gravy ismi ile tanıdık, iki yüze sahip olan bir yavru kedi, geçtiğimiz hafta doğar doğmaz internetin kalbini kazanmayı başarmıştı.

Biscuits ve Gravy ismi ile tanıdık, iki yüze sahip olan bir yavru kedi, geçtiğimiz hafta doğar doğmaz internetin kalbini kazanmayı başarmıştı. Ne eyvah fakat doğumundan yalnızca üç gün daha sonra bu ufak yavru, sıra dışı durumunun getirdiği komplikasyonlar yüzünden hayata gözlerini yumduğu açıklandı.

Biscuits ve Gravy, öteki üç kardeşi ile beraber 20 Mayıs tarihinde doğmuştu. Özet Olarak Biscuits olarak da anılan yavru kedi, öteki kardeşlerinden daha küçüktü ve en işaret özelliği de başının iki kısmına dağılmış olarak yeniden eden yüz özelliklerine sahip olmasıydı – iki ağız, iki burun ve dört göz.

Kedinin sahipleri olan Oregon'dan King ailesi, bu özel kedinin fotoğrafını Facebook'ta paylaştılar ve yavru kedi derhal büyük bir popülerlik kazandı. King ailesi 23 Mayıs tarihinde Facebook üstünde yazdıkları yazıda ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını ve kedinin "büyük bir savaşçı" olduğunu söylemişti.

CBS News ile konuşan King ailesi, veterinerleri ile görüştüklerini ve kedi için tıbbi açıdan yapabilecekleri hiçbir şey olmadığını öğrendiklerini söyledi. Aslında birincil günlerde, Biscuits sağlıklı bir besin ile epeyce iyi ilerliyor gibi gözüküyordu. Oysa bu iyimserliğe karşın aile, Biscuits ve Gravy'nin 25 Mayıs tarihinde hayatını kaybettiğini söyledi: "minimum ihtimallerle dürüst ve az kalsın 4 gün yaşayarak bu ihtimalleri yendi."

Yavru kedi, diprosopus olarak aşina, fetüsün her tarafta eden yüz özellikleri oluşturduğu bir doğum öncesi şart ile doğmuştu. Nadir olarak bu durumların bir kısmında beyin yapıları da kopyalanmış olabiliyor. Durumun belirlenmiş sebebi bilim insanları kadar tartışılıyor olsa da, genel zihin embriyojen esnasında SHH adı bahşedilen ve cenin gelişimi için zaruri olan bir proteinin artı üretiminden kaynaklandığı yönünde.

Bu duruma sahip olan kediler keza Roma tanrısına hitaben "Janus Kedileri" olarak da biliniyorlar. Her ne kadar bu durum insanlarda da gerçekleşebilse de, kayıtların başlamasından beri yalnızca birkaç düzine olgu görülmüş durumda. Bu duruma sahip olan ırk genel olarak ya ölü doğuyor, veya çok minik yaşta hayatını kaybediyor. Ama bazı hayvanların bu duruma karşın uzun ve mutlu yaşamları olabiliyor. En uzun yaşamış Janus kedisi kaydı ise 2014 yılında 15 yaşında hayatını kaybeden "Frank ve Louie"ye ait.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER