Köpeklerin de ergenlik dönemi var

Biology Letters dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, köpeklerin "insanın en iyi dostu" unvanını erginlik döneminde kaybettiklerini gösteriyor.

Köpeklerin de ergenlik dönemi var

Biology Letters dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, köpeklerin "insanın en iyi dostu" unvanını erginlik döneminde kaybettiklerini gösteriyor. İnsanlar gibi köpekler de ergenliğe ulaşmaları esnasında işbirliği yapmaktan kaçındıkları bir dönem geçiriyor ve genel olarak kendileri ile ilgilenen kişileri dinlemiyorlar.

Araştırmacılar, aralarında Labradorlar, Golden Retrieverlar ve Labrador-Retriever kırmaları bulunan 69 köpekten oluşan grubu inceleyerek köpeklerin itaat durumlarının yaşa göre nasıl değiştiğini araştırdı. Köpekler ergenliğe sekiz ay civarında ulaşıyor ve insanlarda olduğu gibi aniden yükselen hormonlar ve anatomik değişikliklerle karşılaşıyor. Bu anatomik ve biyomedikal değişikliklerin köpeklerde de insanlardakiler ile benzer duyguları oluşturup oluşturmadığı ise muhakkak değildi ve bu yüzden araştırmacılar, ergenlik dönemindeki köpeklerin sahiplerine aleyhinde nasıl davrandıklarını inceledi.

Bulgularına kadar köpekler 8 aylık iken daha asi oluyor. Kendileri ile ilgilenen kişi göre verilen oturma komutunu gerçekleştirirken daha yavaş davranıyorlar ancak benzer komutlar bir yabancı göre verildiğinde uyguluyorlar. Bu tavır şekli de iyice sekiz ay civarında yoğunlaşıyor. Bir tanıdık olmayan ile karşılaştırıldığında bakıcılarını ihmal davranışı, sahipleri ile güvensiz bir bağa sahip olan köpeklerde daha fazla öne çıkıyor.

Newcastle Üniversitesi Doğal ve Çevresel Bilimler Fakültesi eğitmeni Dr. Lucy Asher tarafından söylediğine kadar, ergenliğin köpek edinilmesi sırasında önemli bir etken olarak göz önünde bulundurulması gerekiyor. İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de bu dönem oldukça önemli. Dr. Asher'ın belirttiği üzere köpekler genelde bu dönem içerisinde bundan böyle şirin bulunmadıkları için çoğunlukla konut ve el değiştiriyorlar. Ancak insanlarda olduğu gibi, köpeklerde de bunun bir dönem olduğunun ve geçeceğinin sahipleri tarafından bilinmesi gerekiyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER