Lens, Corona'dan korur mu?

Şu andaki mevcut bilgimiz ile kontakt lens kullanılmasıyla, koronavirüs ile enfekte olma riskinde artış olduğunu bildiren bilimsel bir delil bulunmamaktadır.

Lens, Corona'dan korur mu?

Şu andaki mevcut bilgimiz ile kontakt lens kullanılmasıyla, koronavirüs ile enfekte olma riskinde artış olduğunu bildiren bilimsel bir delil bulunmamaktadır. Bu noktada; ideal başvuru ve bakım prosedürlerine hassasiyet gösterilmesinin yanı sıra, kapsamlı el yıkama gibi hijyen önlemlerinin ciddiye alınması tartı taşır. Bunlar aralarında; lenslerinizi açıklanmış süreler içinde değiştirme, yeniden kullanılabilir lensler için dezenfeksiyon uygulaması, gece kontakt lenslerle uyumama ve gözünüzde batma, yanma, kızarıklık gibi bir semptom varsa kontakt lens kullanımına ara verme gibi öneriler sayılabilir.

Bu şikayetler varsa lens kullanımına ara verilmeli!

Konu ile ilgili olarak ortaya sürülmüş ve haklılığı küçümsenmeyecek dek kayda değer olan bir görüntü; kontakt lens kullanan insanların, kullanmayanlara oranla ellerini daha artı gözlerine temas ettirdiği yönündedir. Göz, yüz ve ağız teması ile virüsün bulaş yapabildiği bilindiğinden, göz ve yüze dokunma sayısını kısıtlamak için kontakt lens takmak yerine gözlüklere geçmeyi öneren bazı uzmanlar mevcuttur.Bu noktada eğer; kontakt lens kullandığımızda gözümüzde hastalık hissi oluyor ve elimizi çoğunlukla gözümüze bağlantı ettiriyorsak, bu dönemde kontakt lens kullanımına ara vererek, salgın dönemi bittiğinde kontakt lens muayenesi için göz doktorumuza başvurmayı dikkatsizlik etmemeliyiz. Bunlara ek olarak; ateş, öksürük ya da grip sözde şikayetlerin olduğu durumlarda da, kontakt lens kullanımına ara verilmesini önermekteyiz.

Kontakt lens kullanımı hakkında konuşurken, hastalarımıza bir kaç esas kuralı hatırlatmakta menfaat görüyoruz:

Yerinde el yıkama nasıl olmalı?

Kontakt lensi takma ve sonuç öncesinde, sabun ve su ile itinalı ve detaylı el yıkama ve peşinde kağıt havlu ile elleri kurutma çok önemlidir.

Kontakt lenslerin temizliği nasıl yapılmalı?

Günlük tek kullanımlık lensler; akşam çıkarıldığında atılmalı, hiç bir surette her tarafta kullanılmaya çalışılmamalıdır. Aylık ve iki haftalık lensler üretici önerileri ve göz sağlığı uzmanı talimatlarına göre düzenli olarak, lens solüsyonları ile dezenfekte edilmelidir. Akşamları lens ile uyumaktan kaçınılmalı ve kontakt lensler önerilen kullanım süreleri tamamlandığında atılıp, yeni lens kullanımına geçilmelidir. Kontakt lenslerinizi dürüst şekilde temizlemek ve uygulamak, gözlerinizin dinç kalmasını ve enfeksiyonlardan uzaktan kalmanızı sağlayacaktır.

Mutlaka bir göz hekimi göre hastaya denenerek, reçete edilmiş olan kontakt lens kullanılmalıdır. Kontakt lens kullanımı sırasında gözlerde sızı, kızarıklık ve flu görme gibi sorunlar yaşanırsa mutlaka bir göz hastalıkları uzmanına danışılmalıdır.

Güvenilir ve bilimsel kaynakları tercih edin

Özetlemek gerekirse; geçirmekte olduğumuz dönemde kontakt lenslerin dinç ve lens bakım kurallarına uyan bireyler kadar bırakılmasına veya kontakt lens kullanıcılarının gözlük kullanıcılarına kıyasla enfeksiyon açısından daha pozitif risk altında olduklarına dair, bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır. Ancak, küresel bir pandemi gibi süratli değişen durumlarda, yalnızca kontakt lens kullanıcılarının değil bütün bireylerin; konu sağlık olduğunda akıllarındaki sorulara cevabı, güvenilir ve bilimsel kaynaklardan almaya çalışması önemlidir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER