Paralel evren ihtimali var mı?

Evrenimiz yalnız mı? Diğer evrenler de olabilir mi? Bu soru bilim kurgunun en popüler konularından biri.

Paralel evren ihtimali var mı?

Evrenimiz yalnız mı? Diğer evrenler de olabilir mi? Bu soru bilim kurgunun en popüler konularından biri. Paralel evrenler bir çok kitap, dizi ve filme konu oldu. 

PARALEL EVREN NEDİR?

Oysa hakiki bilim açısından da bir kenara atılmış bir kurgu yok. Epeyce ciddi şekilde araştırılan, üstüne çalışılan bir konu. Bu algı da paralel evrenler adı veriliyor. Ve gerçekte çoklu kâinat teorisi adı verilen teorinin bir bölümünü oluşturuyor bu konu. Bir Takım tezler de değil yok. Peki, bir yerlerde benzer evrenler içinde aynı dünyalar olabilir mi? Stephen Hawking ölmeden önce çalıştığı son araştırmasında çoklu evrenlerden bahsediyordu. Çoklu evrenlerle ilgili verdiği bir röportajda "Tek ve eşsiz bir evrenden bahsetmemiz o kadar muhtemel değil. Bütün bulgular sınırsız olmasa da diğer evrenlerin olduğunu bize gösteriyor" demişti. Şüphesiz bahsedilen bir takım teoriler bir kurguya kaçabiliyor.

Peki, bu teorilere karşı meydana çıkan bilim insanları neler söylüyor?

İşte Paralel Kâinat teorileriyle ilgili Popular Science'ın Youtube videosunda yer alan ayrıntı:

Paralel Evrenler - Popular Science TürkiyeParalel Evrenler - Popular Science TürkiyeEvrende yalnız mıyız sorusundan daha çılgın bir soru var karşımızda. Evrenimiz yalnız mı? Yani bir balık gibi içinde bulunduğumuz bu uçsuz bucaksız evreni tek gerçeklik olarak görüyor olamaz mıyız? Diğer denizler yani başka evrenler de olabilir mi? İşte bu soru muhakkak bilim kurgunun en popüler konularından birisi. Birçok kitaba, diziye ya da filme konu olmuştur. Ama reel bilim açısından da kenara atılmış bir kurgu değildir. Epeyce önemli şekilde araştırılan, üzerine çalışılan bir konudur. Bu algı da “paralel evrenler” adını veriyoruz ve fiilen “çoklu cihan teorisi” dediğimiz bir teorinin bir bölümünü oluşturuyor bu konu. Ve elimizde kanıt olarak düşünebileceğimiz bazı bulgular ya da tezler de yok değil. Başka olası evrenlerden bahsetmeden önce kendi evrenimizin oluşumunun üzerinden çabucak bir geçelim isterseniz. Serinin öteki videoları için: Daha fazla bilim için Popular Science'ı sosyal ağlarda peşine düşüp takip etmek için tıklayın! Facebook için; Twitter için; Instagram için; Podcast için; Bu kanal Popular Science Türkiye'nin devlete ait YouTube hesabıdır! #PopularScienceTürkiye #ParalelEvrenler
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER