Seyahat için HES kodu nasıl alınır?

1 Haziran'dan şehirler arası gezi sınırlaması kaldırıldı. Yürürlükteki mevzuata göre şehirler arası veya milletlerarası seyahatlerde HES kodu alınması gerekiyor.

Seyahat için HES kodu nasıl alınır?

1 Haziran'dan şehirler arası gezi sınırlaması kaldırıldı. Yürürlükteki mevzuata göre şehirler arası veya milletlerarası seyahatlerde HES kodu alınması gerekiyor. Uygulamaya göre şehirler arası toplu ulaşım araçları ile yapılacak seyahatlerde (uçak, tren, otobüs vb.) HES uygulaması üzerinden kod alındıktan sonradan biletlemeler yapılıyor. Peki, HES kodu nedir? HES kodu nasıl alınır?

Daha önce seyahatler için HES kodu alınacağı duyurulmuştu. Çocuklar ise şehir içi ve şehirler arası yolculuğu aileleri yanına olması şartı ile yolculuk müsade belgesi olmadan yolculuk yapabilecek.

HES KODU NEDİR?

Hayat Eve Sığar Mobil Uygulaması geçtiğimiz aylarda T.C. Afiyet Bakanlığı göre vatandaşları Yeni Koronavirüsü (Covid-19) konusunda bilgilendirmek, yönlendirmek ve yaşanabilecek salgın hastalık ile ilgili riskleri minimum seviyeye indirmek ve yayılmasını durdurmak amacıyla geliştirilmişti.  Bu uygulamaya geçtiğimiz haftalarda HES kodu özelliği eklendi. 

HES kodu, kontrollü sosyal yaşam zarfında, vatandaşların şehirler arası yolculuklarında, kurum ziyaretlerinde ya da kişisel irtibat gerektiren kamusal alanlarda Kovid-19 açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığını güvenli şekilde paylaşmasına ve salgının takibine yarayan bir dilekçe.

SEYAHATTE HES KODU NASIL KULLANILACAK?

Sağlık Durumu Bakanı Fahrettin Koca, HES kodu ile ilgili şu bilgileri vermişti: Fazla kayda değer bir diğer fonksiyonu da şudur. Bireyler risk taşımadığını, hasta veya temaslı olmadığını bu uygulama yoluyla gösterebilecek. Uçağa binerken bu kullanım özgür antre kartı olacak. Hastalıkla mücadelenin bu döneminde seyahat ederken bizlerden risk taşımadığımızı göstermemiz istenecek. Bu veri dünyada bundan böyle karşılıklı bir haktır. Salgınla bulaşan hastalıkla ilgili sosyal hayata katılım söz konusu olduğunda özel bir bilgi değildir.

HES KODU İLK HANGİ SEYAHATLERDE?

"Uygulamaya önce şehirlerarası ulaşımda geçiyoruz. Mobil başvuru formu üzerinden alacağınız kodu kullanarak uçak ve tren seyahati yapabileceksiniz. Seyahatlerde afiyet durumlarının kontrolü, ilgili yolculuk firması kadar sağlanacak ve ona kadar önlem alınacak. Virüs bir yolcuya bulaştığı saptama edilirse yolculuk sırasında temas ettiği şahısların takibi yapılacak" 

HES KODU KULLANIMA AÇILDI 

Kod, ilk önce seyahatlerde kullanılıyor. Kişiler bütün ulaşım süreçlerinde Yaşam Eve Sığar Mobil Uygulaması üzerinden ya da kısa mesaj yoluyla HES kodu alacak. HES kodu, bilet alınırken ilgili yolculuk firması ile paylaşılacak, böylece tüm yolcuların Kovid-19 riski taşıyıp taşımadığı sorgulanabilecek ve tehlikeli kişilerin seyahati onaylanmayacak.

HES KODU NASIL ALINACAK?

HES kodu, "Yaşam Eve Sığar" mobil uygulaması üzerinden "HES kodu işlemleri" bölümüne girilerek alınabilecek. Ardından "HES kodu oluştur" butonuna tıklanacak ve kod dilekçe süresi seçilecek ve kod oluşturulacak. Gerçekte kod üretimi, üretilen kodun vakit ile kısıtlanması, paylaşılması, silinmesi gibi tüm idare kullananların kendi kontrolünde olacak. Vatandaşlar, Yaşam Eve Sığar uygulaması üzerinden dilediği sayıda kod üretebilecek. Hangi kodu, hangi kurumla paylaştığının listesini görüntüleyebilecek, dilerse iptal edebilecek veya yetkilerini kaldırabilecek.

SMS YÖNTEMİ İLE DE HES KODU ALINABİLİYOR

HES kodu hem SMS yöntemiyle de alınabilecek. Kısa mesaj ile HES kodu elde etmek için, HES yazıp arasında başıboşluk bırakılarak sırasıyla, T.C. kimlik numarası, T.C. kimlik hızlı numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazılacak ve 2023'e SMS olarak atılabilecek. Paylaşım süresinin belirtilmemesi halinde kodun süresi 1 sene ile sınırlandırılacak. (Kısa mesaj örneği: HES 1234567890 1234 15. Bu şekilde mesaj atıldığında kod 15 gün geçerli olacak.)

Gezi firması, HES kodu ile kişinin sağlık durumu durumunu sorgulayacak, tehlike olması halinde yolculuk onaylanmayacak. Yolculuk sırasında herhangi bir risk taşımayan ama sonradan risk durumu oluşan kişiler olursa, temas mesafesinde kabul edilen kişilerle iletişime geçilerek afiyet ve rehberlik hizmeti sağlanacak.

HES KODUNUN GÜVENLİĞİ NASIL OLACAK?

HES kodları tamamen kişiye özel yapılmış tekil kodlardan oluşacak. HES kodunun kontrolü ve yönetimi adamakıllı vatandaşın elinde olacak. T.C. kimlik numarası gibi değişmeyen bir numara yerine kimse göre meçhul, her paylaşıma özel öbür kodlar oluşturulması kodu tehlikesiz kılacak. Ayrıca vatandaşlar, HES kodu tamamen kimlik numarası gibi kişisel bir veriyi başkasıyla paylaşmak zorunda kalmayacak.

HAYAT EVE SIĞAR UYGULAMASI NASIL İNDİRİLİR?

Yaşam Eve Sığar uygulaması, Play Store ve App Store üzerinden cep telefonlarına ücretsiz indiriliyor.

Yaşam Eve Sığar Android indirme için tıklayın

Yaşam Eve Sığar Uygulaması İOS indirme için tıklayın

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER