SpaceX, yayın yapamıyor!

SpaceX, yayın yapamıyor!

SpaceX, yayın yapamıyor!

SpaceX, tuhaf bir lisans meselesi sebebiyle Dünya'nın resimlerini yayınlayamıyor. Hiç beklenmedik şekilde, Elon Musk'ın roket firmasının artık uzaydan yayın yapması için lisans alması gerekiyor.

Geçtiğimiz Cuma SpaceX, Falcon 9 üst katından uzaya fırlattığı 10 yeni Iridium uydusundan görüntüleri hayranlarına sunamamıştı. Garip şekilde, firmanın yayından sorumlu mühendisleri bu konuda Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi'nin sınırlamalarını suçladı.

Yayınlanamayan görüntülerin arkasında yatan sebep, kulağa saçma gelen bürokratik bir mesele. Görünüşe bakılırsa UOAD, uzun yıllar öncesinden beri var olan bir kanunu uygulamaya karar vermiş. Bu kanuna göre, SpaceX ve diğer ticari uzay firmalarının yörüngeden video yayınlamak için bir lisans başvurusu yapmaları gerekiyor.

İşin ilginç yanı, söz konusu kanun en azından 2010'dan beri kitaplarda bulunuyor. SpaceX ise yıllardır bir sorun (ve bir lisansı) olmadan yayın yapmaya devam ediyordu.

UOAD'ın Ticari Uzaktan Algılama Düzenleyici İşleri ofisinin yöneticisi Tahara Dawkins, çalışanlarının önceki fırlatmalardaki lisanssız kameralardan haberdar olmadığını, ofislerinin çok küçük olduğunu ve gözden kaçırılan çok şey olduğunu söyledi. "Firmaların ihtiyacı olduğunda bize kendilerinin gelip lisans almaları gerekiyor."

Dawkins'in söylediğine göre, zaten tam olarak olan da bu. Söylediğine göre, SpaceX kendisi lisans için UOAD'a başvurmuş, bunun aksi değil.

SpaceX'in çok sayıda lisanssız fırlatma yapmasının ardından neden birden bire böyle bir başvuru yaptığı hâlâ bilinmiyor. Akla gelen bir sebep, SpaceX'teki birinin yayın yapmak için bir lisansa ihtiyaç olduğunu kendi kendine yeni fark etmiş olması.

SpaceX henüz durum hakkında bir açıklama yapmadı.

Önceki HaberTekrar Oynamaya Değecek 4 "Remastered" Oyun Sonraki HaberZuckerberg:İlk Veri Kullanımını FTC'ye Bildirmedik
Güncelleme Tarihi: 11 Nisan 2018, 10:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER