Suyunu taştan çıkartan mikrop

Yeni bir araştırmaya tarafından Kuzey Şili'deki Atacama Çölü'ndeki mikroorganizmalar, yaşamları için gerekli suyu elde etmeye karşın eşsiz bir yol geliştirdiler. Proceedings of the National Academy of Sciences'ta yayınlanan bulgular, organizmaların suyun bulunmadığı baskı şartla.

Suyunu taştan çıkartan mikrop

Yeni bir araştırmaya tarafından Kuzey Şili'deki Atacama Çölü'ndeki mikroorganizmalar, yaşamları için gerekli suyu elde etmeye karşın eşsiz bir yol geliştirdiler.

Proceedings of the National Academy of Sciences'ta yayınlanan bulgular, organizmaların suyun bulunmadığı baskı şartlarda nasıl hayatta kaldıklarına ışık tuttu. Chroococcidiopsis gibi çölde yaşayan birkaç mikrobun kayaların içinde yaşadığı biliniyor. Bu mikroorganizma, ince bir alçı kaya tabakasının aşağıda yaşıyor ve böylece güneşten, sert rüzgarlardan korunuyor, bununla beraber kendine bir su kaynağı sağlıyor.

Bilim adamlarının bulguları, endolitik mikropların çok kuru ortamlarda yaşamanın yollarını bulduklarını gösteriyor. Araştırmanın öncülerinden Jocelyne DiRuggiero, mikroorganizmaların minerallerden su çıkardığına karşın şüphelerin uzun zamandır bulunduğunu, oysa bunun ilk kez kanıtlandığını bahis ediyor. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER