Oda Boyutlarına Göre Mobilya Seçimi Nasıl Yapılır?

Eviniz için eşya alışverişi yaparken, odaların ne kadar büyük olduğuna dikkat edersiniz.

Oda Boyutlarına Göre Mobilya Seçimi Nasıl Yapılır?

Bu dikkatiniz sayesinde, mobilya alışverişlerinizi daha bilinçli şekilde yapabilirsiniz. Küçük odalar için işlevsel ve kullanışlı, büyük odalar için de konforlu ve kullanım alanı geniş olan ürünleri seçmeye özen gösterirsiniz. Mobilyalarınızla odalarınız boyut açısından birbirini tamamladığında, evin tarzını öne çıkarmak ve severek kullanmak daha kolay olacaktır.

Oda boyutlarına göre mobilya seçimi yapmak sanıldığı kadar zor ve zahmetli değildir aslında. Belirli incelemeleri yaptıktan sonra, oda için en uygun parçayı seçebilirsiniz. Bunun için detaylı mobilya araştırması, bütçe hesaplaması ve ufak mimari dokunuşları tamamlamanız gerekecektir.

Yaşam alanınızda odanın boyutuna uygun ürünler seçerek ışığı ve mobilyaları daha sağlıklı kullanabilirsiniz. Enerji tasarrufu sağlamak, konforlu bir odada dinlenmek, konuklarınızı şık tasarımlarla ağırlamak için evinizde oda boyutuna uygun ürünler kullanmayı deneyebilirsiniz. Böylece odanın ferahlaması, eşyaların konforla kullanılması sağlanır.

Dar alanları daha iyi kullanmak, yeterli alanların olduğu odalara eşyaları hoş görünecek şekilde dizmek, yemek masası ve sandalye uyumunu yakalamak için sizlere Bellona olarak tavsiyelerimiz olacak. Bu satırlardaki önerileri dikkate alırsanız, odalarınızı ve eşyalarınızı daha orantılı şekilde kullanabilirsiniz. İşte mobilya seçiminde dikkat edeceğiniz o eşsiz bilgiler!

8 Adımda Oda Boyutuna Uygun Mobilya Seçimi

1) Odanın Ölçüsünü Hesaplayın

Mobilya seçerken odanın ölçülerini hesaplayabilirsiniz. Bu yöntem, mobilyaların odaya uygun şekilde yerleştirilmesini sağlar ve oda tasarımını optimize eder. Odanın genişliği, uzunluğu ve yüksekliği ölçülmelidir. Ölçümleri unutmayacağınız bir yere not alabilirsiniz. Telefon not defteri, not kağıdı gibi yerler size değerleri hatırlatır.

Bu ölçümler mobilyaların yerleştirileceği duvarların boyutlarını belirlemek için kullanılabilir. Odada bulunan kapı ve pencerelerin ölçülerini de dikkate almayı unutmayın. Mobilyaların kapılardan geçip geçemeyeceği veya pencereyi kapatabileceği gibi ince detaylar da göz önünde bulundurulmalıdır. Odanızın boyutuna göre, L koltuk ya da oturma grubu seçiminiz daha da kolay ve keyifli olabilir.

Oda ölçüsü almadan, mobilya alışverişine çıkarsanız ve ürünleri acele bir kararla satın alırsanız evde tahmin edemeyeceğiniz kadar karışık bir dizayn yapmak zorunda kalabilirsiniz.

2) Beğendiğiniz Mobilyanın Ölçüsünü Alın

Oda ölçülerine göre eşya almak ve bu eşyaları evde rahatça kullanmak için sizlere en önemli konulardan bahsetmek istiyoruz. Beğendiğiniz mobilyaları evinizde ergonomik şekilde kullanmak isterseniz, elinizdeki oda ölçülerine uyup uymadığını kontrol etmelisiniz. Bunun için koltuk, yatak, masa takımı gibi ürünlerin oda içinde ne kadar alan kapatacağını hesaplayabilirsiniz.

Oda boyutuna göre mobilya boyutu ölçüsü almak, oda tasarımı ve işlevselliği için önemlidir. Mobilyaların boyutları, odayı daha estetik ve işlevsel hale getirmek için uygun şekilde seçilmelidir. Bu öneriyi dikkate alarak ürün seçerseniz, yaşam alanınızı daha havadar ve konforlu şekilde kullanabilirsiniz.

3) Oda ve Mobilya Taslağı Çıkarın

Odanın genişliğine göre mobilya seçmek için çok kolay bir yöntemden faydalanabilirsiniz. Boş bir kağıt alın ve hazırlık yapılan odanın ölçülerinde alan çizin. Bu alan içinde, mobilyaları nasıl organize edeceğinizi şekillendirin.

Şekillerin üzerinde ölçüleri de not düşerek tıpkı bir proje gibi ürünleri seçmeye devam edin. Eğer odanız ve mobilyalarınız taslak üzerinde çok sıkıştıysa, başka alternatifleri deneyebilirsiniz.

Koltuk, oturma grubu, masa takımı, L koltuk ya da balkon grubu gibi ürünleri almadan önce alanı hesaplamak için bu tekniği kullanabilirsiniz. Taslağınızda, kullanacağınız diğer objelere ve eşyalara yer vermeyi de unutmayın.

4) Dekoratif Ürünlerin Konumunu Belirleyin

Evinizde oda hazırlamak, en uygun ürünleri seçmek istediğinizde bu süreçte dekoratif ürünler kullanabileceğinizi de unutmayın. Bunun için mobilya seçiminde renk ve desenleri tarzınıza göre belirleyebilirsiniz. Çünkü odanın boyutunu etkileyen unsurlardan biri de renk ve desen seçimidir. Eğer çok karışık desenli ürünler tercih ederseniz, dekoratif ürünlerle beraber kullandığınızda odanın karışık görünmesine neden olabilirsiniz.

Dekoratif ürünleri kullanırken, oda içinde konumlandırırken çok dikkatli davranmalısınız. Aynı tonlarda mobilya ve dekoratif ürünleri yakın konumda değil de zıt konumlarda kullanarak odanın boyutunu dengeleyebilirsiniz.

Odanın ölçüsüne göre ürün seçerken, mobilyaların uzun ömürlü kullanıma uygun olmasına odaklanabilirsiniz. Çünkü mobilyalar daha uzun ömürlü, dekoratif objeler ise süreli kullanıma sahip ürünler olarak evinizde yer alabilir.

5) Konfor İçin Yeterli Alan Bırakın

Evinizin odalarında rahatça hareket etmek adına, mobilyaları seçerken oda içinde yeterli boş alan bırakmaya dikkat etmelisiniz. Yatak odasında ve salon gibi alanlarda rahatça yürümek, misafirlerinize servis yaparken konforlu alan sunmak için oturma alanları ile masa arasında boşluk bırakmaya çalışabilirsiniz.

Masa ve sandalyelerin hem kullanım anında hem de kullanım dışı günlerde, göze hoş görünecek şekilde konumlanmasına dikkat edebilirsiniz. Aynı odada, tüm eşyaların birbirine çok yakın şekilde durması, estetik açıdan size avantaj sağlamaz. Konfor sunmadığı için mobilyalarınızı verimli kullanamayabilirsiniz.

Aynı şekilde yatakların ve dolapların da birbirine çok yakın durmamasına özenebilirsiniz. Oda içinde yürümek ve eşya taşımak sizin için zahmet olmamalı. Bu nedenle odaya uyumlu mobilyalar seçmeniz önerilir.

6) Koltuk ve Masayı Orantılı Kullanın

Mutfak, salon ve oturma odasında yemek masası kullanmak isterseniz odanın ölçüsüne uyumlu bir ürün seçmeniz gerekecek. Çünkü, küçük koltukların bulunduğu alanlarda büyük masa takımı kullanmak oda estetiği açısından iyi görünmeyebilir. Bu konuda hassas olmak ve odanızı çok şık şekilde dizayn etmek için, koltuk yüksekliği ile masa takımı yüksekliğinin aynı ölçülerde olmasına dikkat edebilirsiniz.

Koltuk ve masa grubunu orantılı kullanmak için mobilya tarzına odaklanabilirsiniz. Malzeme, ürün ölçüleri ve renk geçişleri birbirini tamamladığında odadaki boş alanı verimli şekilde kullanma imkanı doğacaktır.

Sandalyelerin masa ile olan ölçü uyumu, koltuk ve ünite gibi mobilyaların odadaki duruşu birbirine denk geldiğinde en küçük odaları dahi hayalinizdeki gibi organize edebilirsiniz.

7) Her Oda İçin İhtiyaç Odaklı Mobilya Seçin

Odanızın ölçüsünü verimli şekilde kullanmak istiyorsanız, odanın ihtiyaçlarına göre mobilya alabilirsiniz. Şöyle düşünebilirsiniz: Eğer oturma odası için konsola ihtiyaç duymuyorsanız, konsol almamalısınız. O boşluğu diğer ürünlerle tamamlayabilirsiniz. Bir oda için ne gerekiyorsa, hayatınızı kolaylaştıracak ne varsa bunları düşünüp bilinçli alışveriş yapabilirsiniz.

Yatak odası ve mutfak için de aynı yöntemi deneyebilirsiniz. Mutfağınızda dolap yeterli ise ilave olarak düzenleyici dolap almamalısınız. Bunun gibi fazla alınan eşyalar, odada bulunan mevcut boşluğu doldurarak odanın daha dar görünmesine neden olur. Bu nedenle, odanın ölçüsüne ve ihtiyaçlarına yönelik mobilya seçmeyi deneyebilirsiniz.

8) Oda Tavan Yüksekliğini Ölçün

Odanın boyutlarına göre eşya ve mobilya seçerken, tavan yüksekliğini de hesaba katmayı unutmayın. Eğer tavan yüksekliği çok fazlaysa, oda içinde aydınlatma da güçlü olmalıdır. Bu konuda iyi bir aydınlatma sağlamak için mobilyalarınızın rengini de açık tonlarda seçmeniz gerekecektir. Alışverişe çıkmadan önce yatak odası ya da salon gibi alanların tavan yüksekliğini hesaplayabilirsiniz.

Tavan yüksekliği sizin için yeterliyse, dilediğiniz renk ve desende mobilya seçebilirsiniz. Eğer dar bir oda dizayn ediyorsanız, ışığı oda geneline daha rahat dağıtabileceğiniz için seçimde zorlanmayabilirsiniz. Çok geniş ve yüksek tavanlı odalarda ışığı odanın her köşesine dağıtmak zahmetli olacağından, açık renkli mobilyalara odaklanabilirsiniz.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER