Cem Yenel merak edilenlerini anlattı

Akşam Gazetesi'nden Merve Yılmaz Oruç'un röportajı... Seni Yetenek Sizsiniz yarışmasından tanıyor dinleyici.

Cem Yenel merak edilenlerini anlattı

Akşam Gazetesi'nden Merve Yılmaz Oruç'un röportajı...

Seni Yetenek Sizsiniz yarışmasından tanıyor dinleyici. Ne zaman başladı müzikle olan ilişkin?

Aslında 2 yaşından beri şarkı söylüyorum. Barış Manço takliti yapıyormuşum. 7 yaşında piyano çalmaya başladım. O dönem müziği çok sevdiğimi anladım. Ama ailem doktor, mühendis gibi bir meslek seçmemi istiyordu. Ben müziğe olan isteğimi daha fazla içimde tutamadım ve 14 yaşında Yetenek Sizsiniz yarışmasına katıldım. Ailem şaşırmıştı. Çünkü onlar şarkı söylediğimi bile bilmiyordu. Finale kadar da gittim. Yarışmadan sonra bazı projelerde yer aldım. Daha sonra sesim değişti. Üniversite sınavlarına da hazırlanmam gerekiyordu. Ailem üniversite okursam müzikle uğraşabileceğimi söyledi. Boğaziçi Üniversitesi'nde ekonomi ve sosyoloji okudum. Üniversiteye başlayınca müziğe geri döndüm. Birkaç prodüktör ile görüştüm.

Ajda Pekkan ile yolun nerede kesişti?

2018 yılında ilk single çalışmam Aşk Bu Biter mi? çıktı. Bu şarkıdan sonra Ajda Pekkan ile tanışma fırsatı yakaladım. Prodüktörlerimiz aynı idi. Beni Ajda Hanım'a dinletmiş o da benimle tanışmak istemiş. Ajda Pekkan'ın provasına dâhil oldum. Sesimi beğendi ve beni sahnesine davet etti. Hayatımın en güzel tecrübesi idi. Kısa bir zamanda çok şey öğrendim. Daha sonra Fikret Şenes için bir albüm yapılıyordu orada Son Yolcu adlı şarkıyı seslendirdim. Akabinde Yine Çok Aşığım diye bir şarkı çıkardım. Daha sonra işler istediğim gibi gitmedi. O yüzden ara verdim. 2020'de üniversiteyi bitirdim. Marketing ile ilgili Amerika'ya gittim. Burslu okul kazanmıştım. Oradan döndüm İrlanda'dan bir teklif aldım. Ama bir yandan hala aklım müzikte. Yol ayrımında olduğum süreçte Warner Türkiye ile yolum kesişti. Uluslararası bir şirket. Şarkılarımı beğendiler. Şu an hem müzikle uğraşıyorum hem de uzaktan marketing ile ilgileniyorum.

Peki şu anda istediğin müziği yapıyor musunuz? Müzik yolculuğun nasıl devam etti?

Evet, kesinlikle. Bir dönem yolum Şehrazat ile de kesişti. Ajda Pekkan ile yaptığım düetten sonra beni merak etmiş. Stüdyoda karşılaştık ve ona "Benim Şehrazat şarkım olmayacak mı?" dedim. Çekime gittim geldim Devam Et şarkısını yazmıştı bana. Motive ile birlikte seslendirdik. Peşinde de Gitmicem adlı söz ve müziği bana ait olan şarkı geldi. Parça çıkmadan 30 saniyesini yayınlamıştık. Bu TikTok'ta viral oldu. Ve şimdi de yine söz müzik bana ait olan Pusula'yı çıkardım.

YAPTIĞIM MÜZİĞİN HER ANINDA OLMALIYIM

Ne zamandır söz yazıyorsun?

Uzun zamandır bir şeyler karalıyorum. Ama 2018'den beri daha çok üzerinde duruyorum. Bir anda yolda yürürken ya da bir toplantı da hemen aklıma söz geliyor onu hemen kaydediyorum. Söz ve müzik aynı anda geliyor. Yani bugün söz yazayım deyip elime kalem, kağıt alıp bir şeyler yapmıyorum. Bu içten geliyor. Kaydedip üzerinde bakıyorum. Güzelse onu bir yapıya oturtuyorum. Bu söz ve müzik yazma konusunda Sezen Aksu'dan kendisinin haberi yok ama ciddi bir eğitim aldım. Onu çok fazla dinlerim. Farklı müziklere ilgim var. Yaptığım müzik pop ama içinde birçok farklı element var. Bu da beslendiğim bu farklı tarzlardan geliyor. Biz aile olarak çok uzun yollar yapardık. Bu yolculuklarda da halk müziği, sanat müziği dinlerdik. Arabesk şarkıları da çok severim. İlham aldığım doğudan batıdan birçok sanatçı var. Birinin yolundan gitmiyorum. Hepsinden ilham alıyorum. Bunlar beni besliyor. Dolayısıyla kendi müziğimde bunlardan iz taşıyor. Pusula da doğudan birçok tını var. Ama seksenlerden beslenen bir eser.

Farklı tarzlarda şarkı söyler misin?

Şarkı sözü yazarken arabesk parçalar bile çıkıyor. Bir gün belki yazdığım arabesk bir eseri Ebru Gündeş'e verebilirim. Ama bunları söylemek gibi bir düşüncem yok. Kendi çizgimde devam etmek istiyorum. Şarkı yazarı Cem, şarkı söyleyen Cem'den çok daha büyük.

Pusulayı konuşalım o halde...

Arkadaşlarımla tatile giderken uçakta yazdım bu parçayı. Eğlenirken bir anda aklıma geldi. İlk cümle gökyüzünde süzülüyorum oldu. Gerçekten de gökyüzündeydik. Tatile gidiyorum ama içimde bir hüzün de vardı. Uçaktan inmeye yarım saat vardı. Ben inmeden Pusula'yı yazdım. Genelde şarkı üç dakika ise ben onu üç dakika da yazıyorum diyebilirim.

Neden diğer şarkıların değil de Pusula?

Aslında beş albüm yapacak kadar şarkım var. Ama bugünkü hislerimi bu şarkı anlatıyordu o yüzden onu çıkardık. Çok güzel dönüşler aldık. Trendlere girdi. İnsanlar kendilerinden bir şeyler buldu bence. Demek ki böyle hisseden sadece ben değilim. Hepimiz gökyüzüne birilerini koyuyoruz ve kendimize pusula yapabiliyoruz. Klibi Londra'da çektik. O da çok spontane gelişti. Müzik çalışmaları için Londra'ya gitmiştim klibi de burada çekmek istedim. Arkadaşımın arkadaşı yönetmen idi orada. O bize yardımcı oldu. Klip fikrini arkadaşım Buket Sena ile paylaştım. O da klipte ben oynarım dedi. Çağan Şengül back vokalini yaptı.

Senaryoyu pizza yerken yazdık ve ortaya güzel bir şey çıktı. Etrafımda bana inanan insanlarla çalışıyorum. Bu konuda çok şanslıyım. Ben yaptığım müziğin her anında olmak isterim. Bu konuda hastayım diyebilirim.

POPÜLER SOUNDLARIN PEŞİNDEN GİTMİYORUM

Bir ayağın yurt dışında. Müzikle ilgili yurt dışı planın var mı?

Uluslararası bir firma ile çalışıyorum. Yurt dışı çalışmalarım, bir İngilizce parçam olacak. Ama şu an zamanı değil. İnsanlar genelde Justin Bieber'a benzetiyor beni. Ama dünyanın ikinci bir Justin'e ihtiyacı yok. Ben bizim topraklardan beslenen, beni anlatan ve herkesin dinleyebileceği bir müzikle var olmalıyım. Ayrıca sadece sesimle, klipteki varlığımla, müziğimle ya da sözümle var olmak istemiyorum. Ben bu saydığım basamakların hepsiyle bir bütün olmak istiyorum. Cem Yenel'in müzik yolculuğunda bunların hepsi olmalı. Kendimin en iyi versiyonunu ortaya koymalıyım. Sonrasında da hayallerim var. Hayattaki en büyük hayalim Türkiye'yi uluslararası platformlarda temsil etmek. Ama önce dediğim gibi kendimi kanıtlamalıyım.

Konserler olacak mı?

Şu an konser programım yok. Ben kendi müziğimle insanların karşısında olmak istiyorum. Cover parçalar ile değil. Bu yüzden şarkılarım birikince konser vereceğim.

Albüm yapmak konusunda düşüncen nedir?

Şimdi single parçalarla devam edeceğiz. Aralık ayında Seni O Gökyüzüne Ben Koydum adlı şarkım çıkacak. Bu benim en sevdiğim parçam. Ocak ayında ise Kalbi Taştan diye daha önce yazdığım bir parçayı çıkaracağım. Mart ayına kadar böyle bir plan yaptık. Bu şekilde single ile ilerleyip daha sonra albüm yapmak istiyorum. Albüm bence çok kutsal bir şey. Bir konsept hazırlayıp ona göre şarkılar seçmek başka bir durum. Ben şimdilik Cem bugüne kadar neler yaptı onu göstereyim, albüm daha sonra. Bu aralar Buray ile stüdyo yapacağız. Sonrası nereye gider bilmiyorum.

Son zamanlarda çıkan parçalarda genelde aynı tınıları duyuyoruz. Sen bunu nasıl değerlendiriyorsun?

Her dönem popüler olan soundlar var. Bu soundu kullanırsan sistem seni içine alır, insanlar dinler gibi bir algı oluşuyor. Ama ben bunlara takılmıyorum. Benim kendime koyduğum bir yolum var. İçime sinen çalışmaların tutacağına inanıyorum ve onları dinleyicilerle paylaşıyorum. O yüzden ben de bu soundun peşinden gitmeliyim diye bir düşüncem yok.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER