Diş fırçalarken yapılan 10 hata

Diş fırçalarken yapılan 10 hata

Diş fırçalarken yapılan 10 hata

Çok Sık Fırçalama

Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi dişleri de çok fırçalamak yarar yerine zararlıdır. Bunu genellikle temizlik takıntısı olan insanlar yapar. Günde 3 kereden fazla diş fırçalamak diş minesine zarar verebilir. Yani, diş fırçalamayı abartmamak gerekir. İyi bir ağız sağlığı için dişleri günde iki yada üç defa 2 dakika boyunca fırçalamak yeterli gelir.

 


Her Zaman aynı noktadan başlamak

Çoğumuz dişlerimizi fırçalamaya hep aynı noktadan başlar. Bu yapılan ortak bir hatadır. Çoğunlukla ilk başladığımız bölgeyi çok iyi fırçalarken sona kalan bölgeleri tembellik edip yarıda bırakırız.  Bu da doğru temizliği yapmadığımız anlamına gelir. Diş hekimleri dişlerin  iyice temizlenmesi için her seferinde farklı bir noktadan başlanması gerektiğini belirtir. Bu şekilde, tüm dişler eşit zaman da temizlenecek ve eşit temizlikte olacaktır.

 


Diş fırçasının ıslak saklanması

Nemli bir diş fırçası, bakteri oluşması için mükemmel bir ortam oluşturur. Ve bakteri bulaşmış bir fırça ile dişleri fırçalamak bilmeden kötü nefes kokusu ve diğer diş eti hastalıklarına neden olabilir. Bu hatayı düzeltmek için, diş fırçasını duruladıktan sonra, iyice silkeleyin ve hava alan temiz bir kapta saklayın.


Diş Fırçasını Zamanında Değiştirmemek

Birçoğumuz uzun bir süre aynı diş fırçasını kullanıyoruz. Ama bu kaçınılması gereken büyük bir hatadır. Diş fırçasını bir kaç ay kullandıktan sonra kıllarının büküldüğünü ve yıprandığını gözlemleyebilirsiniz. Bu durumda da diş temizliğini gerektiği gibi yerine getiremezsiniz. Diş uzmanları her 3-4 ayda bir diş fırçasının değiştirilmesini öneriyor.

 


Yanlış kıl Seçimi

Diş fırçalarının farklı boyutları olduğu gibi, temizlemeye yarayan kılları da farklılık gösterir. Diş fırçaları düz, yuvarlak, açılı veya zikzak kıllardan yapılmışlardır. Diş Hekimleri en çok açılı kıldan yapılan diş fırçalarını önerir. Bunun nedeni bu fırçanın diğerlerine göre daha fazla temizlemeye yaramasıdır.

 


Yanlış Diş Fırçası Kullanımı

Diş fırçaları farklı boyutlarda satılır. Çoğu kişi diş fırçasını satın alırken hangi boyutu seçeceğini bilmez. Dişlerinizi temizlemek için normal boyutlu bir diş fırçası kullanmak gerekir. Büyük diş fırçaları kullanmak hareket kabiliyetini kısıtlayacağı için tercih edilmemelidir. Diş fırçası çok küçük ise doğru bir temizlik mümkün olmayacaktır.

 


Dişlerin iç yüzeylerini fırçalamamak

Sabah fırçalaması sırasında zihnimiz meşgul olabileceğinden dişlerin iç yüzeylerini fırçalamayı unutabiliyoruz. Böyle bir hata dişlerin iç yüzeyleri üzerinde plak birikimine yol açabilir. Bu da dişlerin ön tarafında oluşan plak kadar zararlı olabilir. Ağız sağlığımızı korumak için dişlerimizin tüm yüzeylerini iyice fırçalamamız gerekir.

 


Yeterli Fırçalamamak

Diş Hekimleri Birliği genel ağız sağlığı için günde en az günde iki kez veya tercihen üç kez diş fırçalamayı tavsiye ediyor. Yemek yedikten sonra, gerekirse, yatmadan önce ve sabahları kesinlikle dişlerinizi fırçalayın. Bu şekilde diş fırçalamak plaklardan kurtulmanıza, ağzınızın PH dengesini korumanıza ve dişlerinizi temiz tutmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca dişleri en az 2 dakika boyunca fırçalamak gerekir. Ama çoğumuz iki dakikanın altında fırçalarız.


Yanlış Fırçalama Tekniği

Diş fırçasını ağzınızla 45 derecelik bir açıya sahip olacak şekilde hizalayın. Dişlerinizin çevresini kısa ve nazik hareketlerle ileri ve geri yönde fırçalayın. Daha sonra bütün dişlerin iç, dış ve çiğneme yüzeyleri etrafında dairesel veya dikey hareketlerle fırçalayın. Diş fırçalamayı bitirdiğiniz zaman ağzınızdaki bakterileri temizlemek ve kötü nefes kokusunu önlemek için dilinizi de fırçalayın.

 


Diş Fırçasını Kullandıktan Sonra Yıkamamak

Sabahları iş telaşı , geceleri bir an önce yatağa gireyim düşüncesi ile dişlerimizi fırçaladıktan sonra diş fırçamızı durulamak için yeterince vakit ayırmıyoruz. Bu nedenle kılların üzerinde kalan yemek artıkları ve bakteriler daha sonraki fırçalamada diş hastalıkları ve enfeksiyonlara yol açıyor. Sağlıklı bir fırçalama için her kullanımdan sonra diş fırçasının iyice durulanması gerekir.


Güncelleme Tarihi: 24 Şubat 2018, 13:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER