Kafein

Kafein

Kafein

Kafein

Kafein sadece kahvede yok. Kahve dışında çay, soda, enerji içecekleri, ağırlık çalışan kişilerin kullandığı besin takviyeleri, bazı reçetesiz satılan ilaçlar (örneğin kafein tabletleri) ve diyet ilaçlarında kafein olabilir. Veteriner Lynn Buzhardt, kedilerin az miktarda bile kafein yutmasının kalplerinde aritmi, kan basınçlarında artış ve organlarında hasara yol açabileceğini belirtiyor. Bir de kafein kedilerde pankreatit rahatsızlığı (pankreasın iltihaplanması) ortaya çıkarabiliyor.


Üzüm ve kuru üzüm

Veteriner Mary Fuller; üzüm, kuru üzüm, kuş üzümünün hatta üzüm suyunun bile kediler için oldukça zararlı olduğunu söylüyor. Fuller’a göre ufacık bir miktar bile böbrek yetmezliğine sebep olabilir. Bu yüzden üzümü kedilerimizde uzak tutmalıyız.


Lilyum ve zambak çiçeği

Veteriner Kerry Marshall’a göre lilyum ve zambak çiçeği, kediniz için en zararlı ve yaygın toksisite problemlerine sebep oluyor. Aynı şekilde veteriner Justine Lee de zambak bitkisinin tüm kısımlarının, saklandığı vazo ve suya kadar kediler için zehirli olduğunu belirtiyor. En tehlikeli olanlar ise, paskalya zambakları, kaplan zambakları, japon zambakları. Barış çiçeği ve calla lilyum çiçeği ise aslında lilyum ailesine girmiyor ama kedilerin yemek borusunda ve midesinde doku tahrişine neden olabileceği için kedinizin etrafında bulundurulmanız tavsiye edilmiyor.


Çikolata

İster bitter olsun ister sütlü, çikolatanın her türlüsü kediler için zehirli. Kakao çekirdeği ve tozu da aynı şekilde. Çikolata içeren çiğnenebilir vitaminler, çikolatalı pişmiş yiyecekler ve ürünleri de kedinizden uzak tutulmalısınız. Çok küçük bir miktarda kedinizin yemesi bile, onu hasta edebilir hatta hayatını riske sokabilir. Kediniz çikolata yalayabilir, hatta bundan keyifte alabilir ama siz yine de dostunuzu çikolatadan uzak tutun.


Ksilitol

Son yıllarda şeker yerine alternatif bir tatlandırıcı olarak kullanılmaya başlayan ksilitol maddesi kediler için zararlı. Neyse ki, kediler tatlıları fazla sevmez ve tatlı yiyeceklere pek yaklaşmaz. Ancak kazayla maruz kalırlarsa, insülin seviyeleri anında tavan yapacağı için zarar görebilirler. Bu maddeyi kullanan şekerli yiyecekleri, kedinizin yanına yaklaştırmayın.


Soğan ve sarımsak

Yemesi güzel olan ama sonrasındaki kokusu pek güzel olmayan soğan ve sarımsak kediniz için zararlı. Aynı şekilde, yeşil soğan, frenk soğanı ve pırasa da. Bu yiyecekler kedilerin kırmızı kan hücrelerine zarar veriyor ve gastroenterit (mide bulantısı, salya, karın ağrısı, ishal, kusma, ağızda tahriş) etkilere neden oluyor. Bu sebzelerle yemek yaparken ya da tüketirken mutlaka kedinizi uzak tutun. Her zaman kapalı ortamda saklayın. Kediler, çöp kutularına da merak sardığından çöpünüz içinde de bu yiyecekleri bırakmayın.


NSAID ağrı kesiciler

Nonsteroid antienflamatuar ilaçlar (NSAID), ibuprofen, aspirin ve parasetemol içerenler dahil, kediler için oldukça zararlı. Çünkü kediler bu ilaçları yuttuğunda sindirmekte zorlanıyor, mide ülseri ve böbrek yetmezliğine sebep olabiliyor. Her türlü ilacı, kedinizin ulaşamayacağı yerde bulundurmanızda, tezgahta, masada unutmamanızda fayda var.


Güncelleme Tarihi: 24 Nisan 2018, 16:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER