1 damla kan, corona virüsü tanısını 1 dakikaya düşürebilir

2017 yılında her yıl binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olan hastane enfeksiyonunu, dakikalar içerisinde tespit edebilen biyosensör geliştiren İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Afiyet Bilimleri Yüksekokulu Dr.

1 damla kan, corona virüsü tanısını 1 dakikaya düşürebilir

2017 yılında her yıl binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olan hastane enfeksiyonunu, dakikalar içerisinde tespit edebilen biyosensör geliştiren İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Afiyet Bilimleri Yüksekokulu Dr. Öğretim Üyesi Asiye Karakullukçu, benzer sensörü Covid-19’un tanısında da uygulamak için geliştirebileceklerini söyledi.

Karakullukçu, “Teşhis için günümüzde kullanılan usul sürüntü örneği alınarak yapılıyor. Bizim burada amacımız herkesin kolayca kullanabileceği, solunum yolu örneği değil de bir damla kan örneğiyle kişinin Covid-19’a aleyhinde reaksiyonunu ölçebilen bir biyosensör geliştirmek” ifadelerini kullandı.

TANI SÜRESİ 1 DAKİKAYA İNECEK

Sürüntü örneği yerine 1 damla kan kullanarak kişinin Covid-19’a karşı reaksiyonunun ölçebilen bir biyosensör geliştirebileceklerini söyleyen Karakullukçu, “Böyle olunca tanı süresi 1 dakikaya inmiş olacak. Eğri ne kadar azalmış olsa da uzun bir süre bu hastaları hala deneme ediyor olacağız. Süreci hızlandırabiliriz” dedi.

EVDE TEST YAPILABİLECEK

Bu testi yapamayan birimleri de testi yapabilir ayla getirmiş olacaklarına dikkat çeken Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Asiye Karakullukçu, “Aile hekimleri ve öteki tüm hastanelerde kullanılabilir. Zorunlu izinleri alabilirsek kişiler kendi evinde de kullanarak, hastaneye gitmeden fazla veya olumsuz olduğunu öğrenebilirler.

Bunu şeker ölçüm cihazları gibi düşünebiliriz. Hastaneye gidişleri de azaltabiliriz. Enfekte olmuş ve geçirmiş kişileri de test etmede, bu kişileri çabucak belirleyip hasta olan insanlara kan vermelerini kolaylaştırabiliriz” diye konuştu.

ZAMAN, İNSAN VE MAALİYET TASARRUFU

Karakullukçu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Hem süreyi kısaltacak, hem laboratuvar daha alçak yapısına ayrıca de uzmana lüzum olmayacak. Daha fazla kişiyi tarayabileceğiz. Fazla yüksek maliyetli bir deneme de olamayacak. Çalışan bir prototipimiz ve yardım geldiğinde bizim bunu çarçabuk 3 ay içerisinde ticari bir ürüne dönüştürebilecek bir daha alçak yapımız var. Keza yatırımcılardan keza de devletten bu konuda yardım bekliyoruz.”
DHA

İLGİLİ HABERCoronayı belirti olmadan tespit edecek kit geliyorCoronayı belirti olmadan saptama edecek kit geliyor
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER