Ahmet Burak Sezgin: 'Fizik tedavide totaliter teşebbüs önemli'

Fizik tedavi (fizyoterapi), adale ve iskelet sisteminde dağıtılmış nedenlerden nedeniyle meydana gelen problemlerin teşhisi ve tedavisiyle ilgilenen tıp dalıdır.

Ahmet Burak Sezgin: 'Fizik tedavide totaliter teşebbüs önemli'

Fizik tedavi (fizyoterapi), adale ve iskelet sisteminde dağıtılmış nedenlerden nedeniyle meydana gelen problemlerin teşhisi ve tedavisiyle ilgilenen tıp dalıdır. O Kadar fazla tıbbi alanda olduğu gibi fizik tedavi sürecinde de totaliter tıp çalışmalarından yararlanmanın önemi büyük. Zorunlu görüldüğü durumlarda öbür tıp alanlarından destek alınarak çare sürecinden daha fazla verim edinmek muhtemel ülkü kazanç. Tedavi sürecinden belirlenmiş netice alabilmek için tanı ve tanınızın mutlaka ilgili hekim kadar koyulmuş olması gerekmektedir.Uzman Fizyoterapist Ahmet Burak Sezgin, önce fizik tedaviye ardından kişinin niçin fizyoterapide totaliter tıp ile birlikte fonksiyonel değerlendirilmesi gerektiği konusunda açıklamalarda bulundu.

Fizik tedavi uygulamaları nelerdir?
Kas ve iskelet sistemi hastalıklarının teşhis edilmesi fizik tedavi çalışmalarının öncül görevlerinden biri olduğunu aktaran Fizyoterapist Sezgin, ''Daha daha sonra tedavi süreci için hastanın ihtiyaçlarına uygun olarak kişisel tedavi planlarından yararlanılır. Fizyoterapistin amacı, hastanın fonksiyon kaybı yaşamadan hayatına sızısız bir biçimde devam etmesini sağlamaktır. Bu Nedenle günlük aktivitelerde yaşanabilecek performans kaybı en aza indirilir. Önleyici tedavi yaklaşımları ile iskelet ve kas sisteminde meydana gelebilecek problemlerin engellenmesi sağlanır. Kas ve iskelet sistemini etkileyen hastalıklar vücudun öteki sistemlerine de hasar verebilir. Bu açıdan totaliter tıp yaklaşımlardan adet edinmek oldukça önemlidir'' dedi.

Fizyoterapist Sezgin, sözlerine şöyle devam etti: ''Örneğin romatoid artrit olarak da tanıdık eklem romatizması, içten tedavi edilmediğinde iç organları ilk elden etkileyen bir hastalıktır. Bu hastalığın seyrinde eklemlerde meydana gelen şekil bozukluğu ve hareket kısıtlanması sorunları için fizik tedavi yaklaşımlarından etkin olarak yararlanılıyor. Hastalığın vücutta oluşturduğu olumsuz etkileri en aza indirmek için fizik çare ile birlikte romatoloji uzmanlarının görüşlerini değer biçmek gerekir. Hastanın şikayetlerine tarafından iç hastalıkları ve enfeksiyon uzmanlarının da fikirlerine göre bir çare belirlenebilir. Bu yüzden bütün tıp branşlarıyla koordineli bir biçimde çalışılmalıdır. Böylece fizyoterapi(fizik çare) uygulamalarından totaliter ve fonksiyonel tıp yaklaşımları çizgisinde daha etkin sonuçlar dargın olur''.

''Totaliter tıp yaklaşımları fizik tedaviyi kolaylaştırır''
Totaliter tıp yaklaşımlarının fizik tedaviyi kolaylaştırdığını vurgulayan Fizyoterapist Sezgin, ''Fizik çare ve rehabilitasyon merkezlerinde uygulanan fizyoterapi metotları tıp sisteminin gelişmesi ile birlikte son dönemlerde bütüncül tıp yaklaşımları ile oluşturularak, hastaların yaşam kalitelerinin arttırılmasına muavin olur. Tedavi süreçlerinde vücudun bütün sistemlerini baz bölge fonksiyonel tıp yaklaşımlardan destek alınır. Böylece hastaların adale ve iskelet sistemine dair problemleri azalır ve ağrılı olma durumunun önüne geçilmesi amaçlanır. Hayat kalitesi arttırılan fizik çare hastaları, kişiye özel tedavi planlarına tarafından yönlendirilir. Uzmanlar göre gerekli görüldüğü takdirde bu tedavi planlarında şansın dönmesi yapılabilir. Hastaya uygun egzersiz, dürüst gıda ve destek yiyecek (psikonöroimmünoloi) destekleriyle kalıcı ve olumlu sonuçlar alınması mümkün ayla gelir'' biçiminde konuştu.

''Koruyucu tedavi aşaması ihmal edilmemeli''
Koruyucu tedaviye uyarı çeken Fizyoterapist Sezgin, ''Fizik çare çalışmalarında koruyucu uygulamalar(alıştırma, içten gıda, rehabilitasyon vs.) hastanın günlük hayatına problem yaşamadan devam etmesi açısından tedavi sonrası içinde önemlidir. Teşhis ve tanının ilgili hekimlik göre koyulması sonrasında fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamaları için fizyoterapistinize danışmak mutlak gerekliliktir. Kişinin fizyoterapi ve rehabilitasyon programına uygunluğu bu noktada belirlenecektir. Gelişmiş tüm Dünya ülkelerinde fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamaları koruyucu afiyet hizmetleri kapsamında bu şekilde uygulanmakta ve toplum sağlığı konusunda büyük önem taşımaktadır. Bu uyarlama ile birlikte fizyoterapistinizin multidisipliner çalışma ilkelerine bağlı kalarak oluşturacağı bütünsel teşebbüs, fonksiyonel tıp, koruyucu rehabilitasyon gibi işlevsel değerlendirmeler ve uygulamalar mutlaka gereklidir. Artan tıp sistemine karşın günümüz Dünyasında yapılan bütün akademik ve bilimsel çalışmalarda bundan böyle işlevsel ve bütüncül çalışmayı kabul etmekte ve önermektedir'' diye konuştu.

Fizyoterapist Sezgin, sözlerini şöyle tamamladı: ''Hastanın problemine tarafından ayrı uzmanların gerekli gördüğü testler, koruyucu aşamada mutlaka yapılmalıdır. Kan ve idrar testleri ile röntgen takibi gibi kontroller, tedavi sürecinde elde edilen olumlu sonuçların devamlılığı için gereklidir. Uyumlu aralıklarla yapılan değerlendirmeler ile işlevsel tıp yaklaşımları, hasta konforunu arttırır. Adale ve iskelet sistemine yansıyan problemlerin öteki sistemleri etkilemesine engel olunarak fonksiyonel tıp ve bütüncül fizyoterapi yaklaşımları olarak hastanın yaşam kalitesi de yükseltilir''.

Konu hakkında ahmetburaksezgin.com adresinden bilgi alınabileceği belirtildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER