Benzer maskeyi kesintisiz kullananlara dikkat: Küçük kabarcıklar olabilir

Türk Cildiye Derneği Üyesi Doç.

Benzer maskeyi kesintisiz kullananlara dikkat: Küçük kabarcıklar olabilir

Türk Cildiye Derneği Üyesi Doç. Dr. Pelin Kartal, “Sürekli maske kullanımında derideki gözenekler tıkanıyor, buna emrindeki akne problemi, kıl kökü iltihabı veya deri enfeksiyonu oluşabiliyor. Ayrıca yüz bölgesinde daha önceden yer alan bir takım hastalıklarda artma söz konusu olabiliyor” dedi.

Türk Dermatoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. Pelin Kartal, aynı maskenin sürekli kullanılmaması gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Kartal, benzer maskenin gün içerisinde maksimum 3 saat kullanılıp, sonra değiştirilmesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

TAHRİŞE NIÇIN OLUYOR

“Kesintisiz maske kullanımı ayrı alt etkileri sebep olabilir. Ayrıca benzer maskeyi yıkayıp tekrar kullanmak, cilde de zarar verecektir. Kesintisiz maske kullanımı tahrişe neden olabiliyor. Koruyucu maskelerin tümü, polipropilen denilen öteki adıyla elyaf olan bir maddeden üretiliyor. Bunlar ‘non woven’ adıyla geçen mahsul içeriğidir.

Örme veya birleştirilme yöntemiyle kullanılıyor. Bunların oluşturulması sırasında bir takım kimyasallar işlem gerçekleştiriliyor. Bunların bir adam başına de ‘formaldehit’ denilen bir maddedir. Bu madde alerji oluşuma niçin olabiliyor. Bunu geçmişte de yaşanan ‘Sars salgını’ döneminden kalan bir takım yayınlarda görebiliyoruz.

Sürekli maske kullanımında derideki gözenekler tıkanıyor, buna tabi akne problemine, kıl kökü iltihabına veya deri enfeksiyonuna sebep olabiliyor. Ayrıca yüz bölgesinde daha evvelden bulunan bazı hastalıklarda yükselme laf konusu olabiliyor. Bunun sebebi de tahriş olabiliyor, bu da uyarıcı bir etki yapabiliyor.”

‘SOKAKTA KALMA SÜRELERİ AZALTILMALI’

Doç. Dr. Kartal, sürekli maske kullanımında oluşabilecek yan etkilere aleyhinde yapılması gerekenler konusunda şu önerilerde bulundu:

“Maskeyi sık değiştirmeliyiz. Bazen maskeye tabi nefes alıp vermekte maskede nemlenme olabileceği için minik peçete koyup, metamorfoz yapılabilir. Benzer maskeyi tekrar kullanmamalı. Birey muhtemel olduğunca cildini havalandırmaya çalışacak.

Sokakta kalma süreleri azaltılmalıdır. Çok kalabalık ortamlarda katılmak süresi azaltılmalıdır. Aralıksız maske kullanımına emrindeki oluşabilecek alerji durumunda da birincil başta ciltte kızarma sonradan küçük kabarcıklar olur. Sonrasında kabarcıkların içi su toplar. Bu durum yaygınlaşabilir hatta alerjinin bağlantı ettiği bölgeden vücudun bambaşka yerlerinde de görülebilir.

Bu acele müdahale gerektirebilir. Yaşanan bu şart derinin koruma özelliğini bozacağından nedeniyle diğer enfeksiyonlara aleyhinde savunmasız bırakacaktır.” DHA

İLGİLİ HABERDoç. Dr. Gökhan Özge'den 'telli maske' önerisiDoç. Dr. Gökhan Özge'den 'telli maske' önerisi
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER