Beyin tümörünün 100’den pozitif çeşidi var! Tümörü hor görmek hayati tehlike yaratır

“İnsanların ‘kolay ve basit' gibi tanımlamaları tümörü küçümsemektir ve yaşamsal tehlikeye niçin olur” sözleri ile konunun önemine dikkat çeken Prof.

Beyin tümörünün 100’den pozitif çeşidi var! Tümörü hor görmek hayati tehlike yaratır

“İnsanların ‘kolay ve basit' gibi tanımlamaları tümörü küçümsemektir ve yaşamsal tehlikeye niçin olur” sözleri ile konunun önemine dikkat çeken Prof. Dr. Ersin Erdoğan, “Sonuçta hastada yaşamsal risk oluşması tümörün kitle etkisine bağlıdır. Düşük dereceli ‘glial bitkiler' dediğimiz tümörler gerçekte kötü huyludur. Diğerlerine kadar yavaş çoğalma gösterir fakat bu tümörler yüksek dereceli beyin kanserlerine dönüşebilirler. Tümörün her halinin ciddiye alınması gerekir” diye konuştu.

AĞRILARINIZ DEĞİŞİKLİK GÖSTERİYOR İSE DİKKAT!

Beyin tümörünün, beyindeki olağandışı hücrelerin büyümesi ve beyinde kitle oluşturması ile kendini gösterdiğini açıklayan Ersin Erdoğan, “eskiye tarafından daha ayrı ağrılarınız varsa dikkat” diyerek hastalığın belirtileri hakkında şöyle konuştu:
“Bir beyin tümörünün belirtileri büyük ölçüde değişir ve beyin tümörünün büyüklüğüne, yerine ve artış hızına bağlıdır. Yeni başlayan baş ağrılarını ya da vaktiyle var olan ağrıların değişiklik göstermesini dikkate almamız gerekir. Bu ağrılar, kademeli olarak daha sık ve daha şiddetli ayla gelen baş ağrılarıdır. Bazen arkasında bulantı ve kusmalar da meydana kazanç. Bu belirtilerin yanı sıra, bulanık görme, çift görme ya da çevresel görme kaybı gibi görme sorunları, bir kol ya da bacakta aşamalı his kaybı ya da hareket kaybı, işitme sorunları, dengede ve konuşmada zorluklar, jurnal işlerin karıştırılması, şahsiyet ve tavır değişiklikleri gibi belirtiler de baş gösterebilir. Özellikle nöbet öyküsü olmayan bir kişide epilepsi nöbetlerinin ortaya çıkması da durumun aciliyetini yansıtır. Hemencecik doktorunuzdan randevu alıp, gerekli işlemleri vakit kaybetmeden yaptırmalısınız.”

BAZI KANSER ÇEŞİTLERİ BEYNE YAYILIM GÖSTEREBİLİYOR

Bazı kanser çeşitlerinin beyne yayılma gösterebildiğini söyleyen Erdoğan, özellikle meme, kolon, böbrek, akciğer, melanom (cilt) kanserinin beyne sıçrama yüzdesinin daha yüksek olduğunu dile getirdi. Ersin Erdoğan, “Neden bazı tümörlerin daha çok beyne yayıldığının bütün olarak bilinmemesine karşın hangi tümörün daha kolay yayılım gösterdiğini biliyoruz. Bu alıcı tümörü olan hastaların aralıklarla beyin görüntüleme tetkiki yaptırması ve kendini takibe alması yaşamları için daha uygun bir tedbir yöntemi olacaktır” ifadeleri ile ot gibi yaşama geçmişi olan hastalar için ‘takip' uyarısını yineledi.

CERRAHİ EN ETKİLİ YÖNTEM

Beyin tümörü tedavisinde en yaygın ve en etkin yöntemin cerrahi olduğunun altını çizen Erdoğan, çare yöntemleri hakkında şu bilgileri verdi:
“Beyin tümörlü hastalar için, tümörün tipi ve yerleşimine kadar farklı tedavi türleri kimsesiz ya da bir arada kullanılabilir. Beyin tümörlerinde cerrahi tedavi, hem ur tipinin belirlenmesi hem de tümörün çıkarılarak tedavi edilmesinde hala en manâlı ve etkin yöntemdir. Görüntüleme yöntemlerinin gelişmesi de cerrahi yöntemine büyük bir katkı maddesi sağladı. Bunun yanı sıra radyasyon tedavisi, kemoterapi ve hedefe yönelik tedavi ile değişik yöntemler mevcut. Bahsettiğimiz tıbbi tedaviler haricinde, ‘tamamlayıcı tıp' adı altında bahsedilen diğer yöntemlerin bilimsel olarak kanıt edilmiş bir faydası yoktur, bunu unutmamak gerekir. Özellikle beyine metastaz yapan tümörlerin tedavisinde son dönemlerde uygulanan zeki ilaçlar da gelecek vaat ediyor.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER