Bilim Kurulu Üyesi, restoranda virüs tedbirlerini anlattı

Afiyet Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof.

Bilim Kurulu Üyesi, restoranda virüs tedbirlerini anlattı

Afiyet Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, corona virüsü salgını sürecinde alınan önlemler kapsamında kapatılan ve 1 Haziran’dan itibaren baştan açılan kafe ve restoranlarda alınması gereken tedbirleri, yemek yemek yediği restoranda anlattı.

İş yeri sahibi ile konuşup, çalışanlardan müşterilere kadar salgına karşı almaları gereken tedbirleri anlatan Prof. Dr. Tezer, eline aldığı metre ile de masalar arasındaki mesafeyi ölçtü. Mesafenin 1,5 metre olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Tezer, “İnsanların 1 Haziran’dan sonradan en sık ulaşmak istedikleri yerler kafeler ve restoranlar oldu. Girişlerde gelen şahısların ateşlerinin ölçülmesi gerekiyor. Masalar arası uzaklık fazla kayda değer ve bu mesafenin asgari 1,5 metre olması gerekiyor.

İnsanların ellerini kolayca yıkayabileceği su ve sabunun hazır bulundurulması, el dezenfektanlarının da her masada bulunması hoş bir şey. Mekanlarda fazla pozitif kalmayıp, buraların eskisi gibi sohbet ettiğimiz yerlerin olmadığını unutmamamız gerekiyor. Yani yemeğimizi yiyeceğiz, sohbetimizi çok uzun tutmadan işletmeden ayrılacağız” diye konuştu.

İLGİLİ HABERSağlık Bakanlığı, restoran ve kafelerde alınması gereken önlemleri sıraladıSağlık Durumu Bakanlığı, restoran ve kafelerde alınması gereken önlemleri sıraladı

‘SİPARİŞ GELENE DEK MASKE DURMALI’

Prof. Dr. Tezer, mekana girdikten sonra maskenin sipariş gelene dek da yüzde durması gerektiğini anlatarak, “Maskenin en azından siparişimizi verdikten sonradan gelene değin yüzümüzde durması daha iyi olacaktır. Siparişimiz geldikten sonradan kesinlikle maskemizi çıkaracağız; lakin kendimizi tekrar tekrar korumamız gerektiğini unutmamız gerekir.

Yemek yerlerini bundan böyle bir sohbet edecek yerler yok de yemek yemek yiyeceğimiz yerler olarak düşünmemiz gerekli. Ama mekana topluluk gidilecekse de bunun organizasyonunu evvelden yapıp, mekanın o şekilde ayarlanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘SOHBETİ UZUN TUTMAYACAĞIZ’

Masalarda oturuş düzeninin İçişleri Bakanlığı göre yayımlanan genelgede belirtildiğini andıran Prof. Dr. Tezer, “Benzer aileden mekana gelenler varsa benzer masada oturabilirler; ama kişiler benzer aileden değilse bilhassa masalar arasındaki mesafeye de dikkatli olmak gerekiyor. Bu mesafenin 1,5 metre olması gerektiği unutulmamalı ve oturma düzenlerinde aralarda 60 santimetrenin bulunması gerektiğini söylememiz gerekiyor.

Bu dönem doğrusu fazla manâlı. Birinci dönem bitti ve bunu güzel bir şekilde atlattık. Lakin ikinci dönemin de minimum birinci dönem değin kayda değer olduğunu her zaman söylüyoruz. Maskemizi defalarca takacağız, el hijyenimize uyarı edeceğiz, mesafemizi koruyacağız ve bir mekana girildiğinde gruplar halinde sohbeti de uzun tutmayacak şekilde bunları sağlamamız gerekiyor” diye konuştu.

‘ÇALIŞANLAR ELDİVEN KULLANMASIN’

Prof. Dr. Tezer, lokanta ve kafelerde çalışanların eldiven giymesini istemediklerini vurgulayarak, “Çünkü eldiven patavatsız bir özgüven sağlar. Ve o şekilde her yerle bir bağlantı halinde olursunuz. Ondan nedeniyle eldiven takmayacağız, elimizi aralıksız yıkayacağız. Elimizi ya dezenfektanla ya da sabunlu suyla yıkayacağız. Onun haricen eldiven kullanmayacağız.

Çalışanların eldiven yok maske takması gerekiyor. Hasta olan personelin de o gün işe gelmeyip, evde kalması gerekiyor. Burada personelin eğitimi de fazla manâlı. Hijyen nasıl sağlanmalı, sosyal mesafe nasıl sağlanmalı ve uymayanları da uyarması açısından personelin bilgilendirilmesi gerekiyor.

Kafelerde çalışanlar kendisini hastane çalışanı gibi düşünmeli. Hasta odasına girmeden elimizi nasıl dezenfekte ediyoruz, çıkarken de yıkıyoruz benzer uygulamayı buralarda da yapmaları gerekiyor” dedi.

‘AZALIŞ DEVAME EDERSE KAPANIŞ SAATLERİNE BAKILIR’

Prof. Dr. Tezer, AVM, eczane ve marketlerin adi açılış kapanış saatlerine ne vakit döneceğine ilişkin ise “1 Haziran’da bunların açılışlarına başladık ve 1 Haziran’da yapılan uygulamaların neticesini 10 gün sonradan alacağız. 10 gün daha sonra vaka sayıların bakılır, olgu sayıları ne durumda, dalgalanmalar oluyor mu diye bütün durumlara bakılır ve eğer azalış olursa onlarla ilgili yeni düzenlemeler de getirilecektir.

Ancak tedbirlerin gevşetilmesi ‘corona virüsü bitti’ anlamına gelmemeli. Mücadelemiz hala devam ediyor. Sıhhat Bakanımız her gün açıklama yapıyor. Mücadele bitmedi. Yalnızca kontrollü normalleşme sürecine geçtik. Maskemizi hala takacağız, el hijyenimize uyarı edeceğiz, sosyal mesafeyi unutmayacağız, çok uzun süreler kalabalıkta kalmayacağız. Bunları yapmazsak dalgalanmalar olabilir” diye konuştu. DHA

İLGİLİ HABERSon dakika... Bilim Kurulu toplantısı sonrası Bakan Koca'dan flaş açıklamalarSon dakika... Bilim Kurulu toplantısı sonrası Bakan Koca'dan flaş açıklamalar
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER