Bilim Kurulu Üyesi Taşova: Bayramda el öperek riskli grubu tehlikeye atabiliriz

Bilim Kurulu Üyesi Prof.

Bilim Kurulu Üyesi Taşova: Bayramda el öperek riskli grubu tehlikeye atabiliriz

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, corona virüsü salgınındaki son durumla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Taşova, Ramazan Bayramı’nda dikkat edilmesi gereken noktalara da değindi.

‘UYKUYA ÇEKİLİYOR’

Son dönemde belirgin şekilde düşen vaka sayılarının sevindirici olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yeşim Taşova, “Oysa bu azalmanın da uyuşukluk getirmemesi gerek. Güzel havalarla birlikte korunmaya devam etmemiz lüzumlu. Ülkemizde hastaların temas ettiklerini yüzde 99 oranında bulabiliyoruz. Günümüzde bu azalma devam edecek ama bu mikroorganizmanın ortadan kalktığı anlamına gelmiyor. Birazcık uykuya çekiliyor diyebiliriz.

Yüzde 40’ın üzerinde bağıl nem olması bunlara asistan etken olarak görülebilir. Haziran-Temmuz aylarında daha az göreceğiz lakin sonbaharda, şayet daha fazla olgu çıkacak. O yüzden kulağımız defalarca aşı çalışmalarında olmalı. Aşı ortaya çıkınca rahatlayacağız” diye konuştu.

İLGİLİ HABERDoç. Dr. Zülfikar'dan önemli açıklama... Corona iklimden etkileniyor mu?Doç. Dr. Zülfikar'dan önemli yorumlama... Corona iklimden etkileniyor mu?

AŞININ TAMAMLANMASI 24 AYI BULABİLİR

Virüste ikinci dalganın ortaya çıkmaması için hijyen ve sosyal uzaklık kurallarının uygulanmaya devam edilmesi gerektiğine aksan yapan Prof. Dr. Taşova, hastaların yüzde 5’inin fazla ağır şekilde yoğun bakımda tedavi gördüğünü, yüzde 10-15´inin ise orta derecede zatürre aşamasında hastalığı geçirdiklerini kaydetti. T

aşova, virüs sebebiyle böbrek, karaciğer, damarların yanı sıra akciğerdeki hasarın uzun süre peşine düşüp takip edilmesi gerektiğine uyarı çekerek, uzun süreli peşine düşüp takip için özel bir merkez kurma aşamasında olduklarını anlattı. Aşı çalışmalarının da çoğu teftiş listesi ve deneyler sebebiyle 24 ayı bulan bir zamanda tamamlanabileceğini aktaran Taşova, dünyadaki 70 çalışmadan 4’ünün önemli aşamada olduğunu söyledi.

İLGİLİ HABERCOVID-19 Hastaları İzlem Merkezi açıldıCOVID-19 Hastaları İzlem Merkezi açıldı

Taşova, normalleşmenin de aşı çalışmalarına tabi olduğunu oysa eskisi gibi bir normalleşmeden söz edilemeyeceğini dile getirdi. Taşova, vakalardaki çalışmalar nedeniyle semptom çeşitliliğinin arttığını, sadece ateş ve öksürük değil, ishalle seyreden vakaların da bulunduğunu kaydetti.

ALIŞKANLIKLARA KADAR DÜZENLEME YAPILMALI

SARS, MERS, kuş gribinde olduğu gibi yeni alıcı corona virüsünden de ders çıkarılması gerektiğini aktaran Prof. Dr. Yeşim Taşova, bu virüsün önceki çeşitleri gibi seyrettiğini ancak dönüşüm da geçirebileceğini dile getirerek, ramazan bayramında  alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

“Ramazan bayramı ile ilgili Bilim Kurulu üyesi olarak değil de kanımca yorumda bulunabilirim. Bu düzenlemeler her bölgenin kendi alışkanlıklarına tarafindan yapılmalı. Çin’deki, ABD’deki düzenlemelere veya bizdeki alışkanlıklara göre oralarda düzenlemeler yerine getirmek anlamsız olur.

Bayramlarda anne babalara gittiğinizde el öpmeyince sıkıntı çıkıyor. Hadi ‘Maskeli öptüm, elimi yıkadım’ derken riskli grubu da tehlikeye atabilme şansımız oluyor. O yüzden hazır hoş engellemişken, bir sıkımlık daha. Azıcık daha sıkı tedbirler alınmalı. Ola Ki sokağa çıkma yasağı olmaz ama şehirlerarası yolculuk engellenmeli veya muhakkak saatler arası kısıtlanmalı. başkaca 65 yaş üstünü ve 20 yaş altını da birazcık rahatlatmamız ancak özenli gitmemiz gerekli.” DHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER