Bilim Kurulu Üyesi Tezer cevapladı: Vaka sayısı ne süre 100’ün altına iner

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof.

Bilim Kurulu Üyesi Tezer cevapladı: Vaka sayısı ne süre 100’ün altına iner

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, corona virüsü günlük olgu sayılarının 100’ün altına temmuz ayının ortasına içten inmesini beklediklerini söyledi.

Sağlık Durumu Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hasan Tezer, Türkiye’de salgının 180 günde değil olacağına ilişkin simülasyon çalışmasını değerlendirdi.

CORONA VİRÜSÜ BELKİ UZUN YILLAR HAYATIMIZDA OLACAK

Prof. Dr. Tezer, pandemilerde simülasyon yaparken her toplumun kendi iç dinamiklerinin dikkate alındığını, ülkenin sosyal, ekonomik ve coğrafi yapısının bu nesil salgınlarda süreye tesir ettiğini belirtti. Kontrollü normalleşme sürecindeki olgu sayılarının çok daha belirleyici olacağını kaydeden Prof. Dr. Tezer, “Genel anlamda pandemilere baktığımız vakit 180 gün, 1 sene, 2 yıl gibi süreler zaten öngörülebilen süreler.

Tabii ancak projeksiyonlar toplumun uyduğu kurallara göre verilerle yapılır. Lakin bu bir pandemi, domuz gribi misal. 2009’da çıkmıştı, şu lahza hala domuz gribi etkenini görüyoruz, 11 sene geçti. Belki bu virüs uzun yıllar hayatımızda olacak; fakat mevsimsel bir virüs olacak, onu şu lahza hiç kimsenin kestirme şansı yok. Pandemi niteliğini kaybetmesi benim kişisel öngörüme kadar 2021’in ortalarına doğru olur diye düşünüyorum” diye konuştu.

İLGİLİ HABER'Salgının, başladığı tarihten 180 gün sonra biteceği gözüküyor''Salgının, başladığı tarihten 180 gün daha sonra biteceği gözüküyor'

’15 GÜN SONRADAN 500’LÜ SAYILARA GEÇERİZ’

Sokağa çıkma kısıtlamalarının neticelerini aldıklarını açıklayan Prof. Dr. Tezer, “Türkiye’de şu asıl dek her şey oldukça iyi gitti, verilerimiz istediğimiz şekilde ve üçlü rakamları gördük. Geldiğimiz rakamlar öngörebildiğimiz, istediğimiz rakamlar. Genel anlamda baktığımız zaman yoğun bakımdaki ve solunum cihazındaki hastalarımız oldukça azaldı.

İyileşen vakalarımız epeyce artı, etkin olgu sayımız azaldı. Bundan sonraki süreç bu istikrarlı hadiseyi sürdürebilmek, natürel ancak önümüzdeki şu günler çok çok önemli. asgari birinci faz değin önemli olan ikinci aşamaya geçmiş durumdayız. Çünkü bundan sonradan kontrollü normalleşme sürecinde neler yaşayacağız kurallara uyduk mu uymadık mı bir 10 gün sonraki rakamlarla bunu görme şansımız olacak” diye konuştu.

‘HAZİRAN SONU 500, TEMMUZ ORTASI 100 ALTI’

Kurallara uyulması halinde olgu sayılarının 500’ün altına inmesini beklediklerini anlatan Prof. Dr. Tezer, “Maske, sosyal mesafe ve hijyen şartlarına uyarsak bu normalleşme sürecinde de bunlara uyarı edersek aslında bir 15-20 gün içerisinde geçmemiz gerekiyor 500’lü rakamlara.

Takip eden 15 gün sonradan da 100’ün altına inme durumumuz olacaktır. 500’ün altına inmek için Haziran’ın sonu diyebiliriz. 100’lü rakamların altına nasıl olursa olsun Temmuz’un ortasına dürüst ineriz; ama yine söylüyorum kurallara uyarsak. Bundan sonraki süreç kendimce önemli, ikinci aşamayı dinç, kararlı biçimde atlatmamız gerekiyor.

Burada insanlara büyük meslek düşüyor. Her insanın kendisini enfekte gibi düşünmesi gerekiyor, karşıdakini de enfekte gibi düşünecek ancak yaklaşımımızı ona tarafından yapacağız ve bu süreci dinç biçimde atlatacağız” ifadelerini kullandı.

‘KIŞIN YENIDEN ORTAYA ÇIKABİLİR’

Corona virüsünün kış virüsü olduğunu, 30 derece sıcaklığın üzerinde yükselme hızının düştüğünü, dolayısıyla halk arası temasın azalması durumunda bulaşmanın da doğal olarak azalacağını dile getiren Tezer, ikinci dalga riski ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“Kışın bitmiş ortaya çıkabilir mi? Kış virüsü olduğu için çıkabilir. O yüzden biz yazın ödevimizi ne kadar iyi yaparsak, kurallara uyarsak kışın da daha eksik karşılaşırız. Sonbahardaki rakamlar kış virüsü olması sebebiyle bitmiş ortaya çıkabilir mi? Çünkü influenza da çıkacak, diğer başka virüsler de. Beraber alevlenebilir, endişemiz o, yalnızca bizim yok, tüm dünyanın endişesi bu. Her Yerde altını çiziyorum, bütün dünyada vaka olduğu sürece, bitmediği sürece tekrar tekrar baştan alevlenme riski vardır.”

‘VİRÜSÜN BULAŞMA HIZI DÜŞTÜ’

Salgının bulaşma hızının düştüğüne uyarı çeken Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tezer, “Sayın Sıhhat Bakanı en son 1.56 olarak açıklamıştı. İlk başlarda bir birey enfekteyse 20 kişiyi enfekte ettiğini söylüyorduk. Bu rakamın son verilere baktığımız süre daha da düşmüş olduğunu söyleyebiliriz. 1’li rakamlara gelmiştir, zaten 1’in altına düştüğü vakit da bu sayı sahiden salgının da bir şekilde yavaşça sonlandığını söyleyebilirsiniz” diye konuştu.

İLGİLİ HABERCorona virüsü ile ilgili yeni tartışma: Deniz ve havuzda corona bulaşır mı?Corona virüsü ile ilgili yeni ağız dalaşı: Deniz ve havuzda corona bulaşır mı?

‘HAVUZDA OYUN OYNAMAYIN’

Prof. Dr. Tezer, kontrollü sosyal hayatta eski alışkanlıkların devam ettirilemeyeceğini vurgulayarak, “Örnek plaja gittiniz, havuza gittiniz oyun oynamayacaksınız, havuzun içerisinde temas etmeyeceksiniz, mesafenize uyarı edeceksiniz. Havuzdan çıktıktan sonra etrafa çok pozitif dokunmayacaksınız, temastan kaçınacaksınız. Maskenizi takacaksınız. Gördüğünüz gibi her şey fiilen lokantaya da gitseniz, plajda da olsanız temas, hijyen şartları ve maske takmaya dayanıyor” dedi.

‘YALNIZCA YEMEK YEMEK YİYİN, SOHBET ETMEYİN’

Restoranlarda kapalı alanda oturulduğu süre klimaların mümkünse açılmamasını, eğer hava fazla sıcaksa en az hava akımını yaratacak düzeyde çalıştırılmasını öneren Prof. Dr. Tezer, bunun yanı sıra ortamın düzenli olarak havalandırılmasını ve temiz havanın içeri girmesinin sağlanmasını istedi.

Prof. Dr. Tezer, “Kalabalık ne dek fazlaysa öyle az orada kalınmalı, daha eksik konuşulmalı, konuşmakla, ses yükseltmekle bile damlacıklar daha fazla etrafa yayılabilir. Yemeğinizi yiyeceksiniz, sohbet bu dönemde etmeyeceksiniz, yani bu nesil yerler artık sohbet etme alışkanlıklarımızın olduğu yerler olmayacak. Sohbet etmeden yemeğimizi yiyeceğiz, daha sonra çıkacağız. Eskiden ne yapardık? Oturup çayımızı içeriz, muhabbetimizi ederiz, bunları yapmayacağız bu dönemde. Daha az vakit kalacağız, hızlıca çıkacağız” diye konuştu. DHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER