Çavuşoğlu'ndan Ayasofya Açıklaması: 'Kur'an-ı Kerim'in Nerede Okunacağını Diğer Birine mi Soracağız?'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz'deki son gelişmelere ilişkin, "Biz, Doğu Akdeniz'de herkesle meslek birliğine varız.

Çavuşoğlu'ndan Ayasofya Açıklaması: 'Kur'an-ı Kerim'in Nerede Okunacağını Diğer Birine mi Soracağız?'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz'deki son gelişmelere ilişkin, "Biz, Doğu Akdeniz'de herkesle meslek birliğine varız. Türkiye'nin olmadığı hiçbir anlaşma geçerli değildir" ifadesini kullandı. Çavuşoğlu, "Ayasofya, Türkiye Cumhuriyeti'nin mülküdür ve fethedilmiştir" dedi.

s-4c0da0cce735779a50d5e87805c5ebcccc4de9
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 24 TV'de katıldığı programda gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

"Bir insanı, ırkı, dini, inancı ne olursa olsun bu şekilde öldürmesi kabul edilemez"

s-a311f0368d8c1830d0ee4a8f163f1345703cc7
ABD'de siyah vatandaş George Floyd'un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesine ilişkin Çavuşoğlu, "Polisin herhangi bir insanı, ırkı, dini, inancı ne olursa olsun bu şekilde öldürmesi kabul edilemez" ifadesini kullandı. Çavuşoğlu, ABD'de varolan ırkçılığın devam ettiğini belirterek, "Dolayısıyla bu cinayeti işleyen polisle ilgili de herkesin vicdanını rahatlatacak bir şekilde adaletin işlemesi gerekiyor" dedi.

'Hafter bu savaşı kazanamaz'

s-889e54ab83e91dd40a5f7dddeab6c764994ec1
Bakan Çavuşoğlu, Libya'daki son gelişmelere ilişkin yaptığı değerlendirmede, Halife Hafter'in halen siyasi çözüme yanaşmadığını belirterek, Birleşmiş Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Fransa gibi ülkelerin Hafter'i desteklediğini söyledi.Hafter'in son zamanlarda saldırganlığını artırdığını söyleyen Çavuşoğlu, bunu görebilen Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac hükümetinin, karşısında atakla Hafter tarafını püskürtmeye başladığını ve manâlı yerleri ele geçirdiğini dile getirdi. Çavuşoğlu, "Trablus'tan Tunus'a değin sahil bandının ele geçirilmesi, milletlerarası havaalanlarının ele geçirilmesi, havadan ve karadan ilerleme kaydedilmesi esasen gösteriyor ki Hafter bu savaşı kazanamaz" ifadesini kullandı.

'Doğu Akdeniz'de iş birliği gerçekleştirmek istiyorsanız bize gelin'

s-e125fb6f8a34439794401a4b626f3d60f5f2bd
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz'deki gelişmelere ilişkin, Türkiye'nin buradaki amacının herkesle meslek birliği gerçekleştirmek olduğunun altını çizerek, "Rum kesimi ise Kıbrıs etrafındaki zenginliklerin hakça paylaşılmasıyla ilgili KKTC ile bir kere anlaşması lazım" diye konuştu. Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:"Biz, Doğu Akdeniz'de herkesle meslek birliğine varız lakin bugüne kadar Yunanistan, Mısır, İsrail gibi bölgedeki öteki ülkeler bizi dışlayarak kendi aralarında iş birliği yapma girişiminde bulundu. Biz de onlara diyorduk ancak Türkiye'nin olmadığı hiçbir uzlaşma geçerli değildir, Türkiye'nin olmadığı hiçbir iş birliği de sonuçta netice getirmez. Bunu da attığımız adımlarla gösterdik. Oldu bittiye müsade yok. Doğu Akdeniz'de iş birliği yerine getirmek istiyorsanız bize gelin."

"Ayasofya, Türkiye Cumhuriyeti'nin mülküdür ve fethedilmiştir"

s-fa4233c8bd5779b31f07aaa40822a213df1375
Bakan Çavuşoğlu, Yunanistan'ın, İstanbul'un fethinin 567. sene dönümü etkinlikleri zarfında, Ayasofya'da Fetih suresi okunması sebebiyle verdiği tepkiye ilişkin, "Türkiye Cumhuriyetinde ezanın ya da Kur'an-ı Kerim'in nerede okunacağını biz diğer birine mi soracağız?" ifadesini kullandı. Türkiye'ye bu konuda hafıza verecek son ülkenin Yunanistan olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, Avrupa'da camisi olmayan tek başkentin Atina olduğunun altını çizdi.Çavuşoğlu, "Ayasofya, Türkiye Cumhuriyeti'nin mülküdür ve fethedilmiştir" değerlendirmesinde bulundu.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER