'Türk Escobar'ın oğlun Rüstem Çetinkaya Bakanlıktan Teşvikler ve Vergi İndirimleri Almış!

'Türk Escobar' olarak tanınan Ürfi Çetinkaya'nın oğlunun şirketlerinin vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteğinden yararlandığı ortaya çıktı.

'Türk Escobar'ın oğlun Rüstem Çetinkaya Bakanlıktan Teşvikler ve Vergi İndirimleri Almış!

Türkiye suç baronlarının cenneti haline gelirken, 20 Şubat tarihinde İstanbul merkezli “Kafes-44” operasyonuyla Türk Escobar lakaplı Ürfi Çetinkaya’nın liderliğini yaptığı örgütün birçok üyesi yakalandı.

43 şüpheliden 23'ünün tutuklandığı, 20’sinin de “adli kontrol” şartıyla serbest bırakıldığı soruşturma kapsamında, 20 milyar TL değerinde mal varlığına el konuldu. Soruşturmada zanlıların Avrupa ve Türkiye’de 37 ton uyuşturucudan sorumlu oldukları tespit edildi. Ayrıca şüphelilerin kendilerine ait gemi ve ticari konteyner gibi araçlarla uluslararası uyuşturucu sevkiyatı yaptıkları belirlendi. Örgütün elde ettiği kara paranın aklanmasında şüphe göstermeyen yöntemlere başvurulduğu da tespit edildi.

Birgün’den Uğur Şahin’in haberine göre, gözaltına alınanlardan biri de Ürfi Çetinkaya'nın madenci oğlu, “Temmer Mermer Madencilik” isimli şirketin sahibi Rüstem Çetinkaya’ydı. Aynı zamanda İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı olan Rüstem Çetinkaya, “malvarlığı değerlerinin gayri meşru kaynağını gizlemek” ve “suç işlemek için kurulan örgüte üye olma”yla suçlanıyor. 23 tutuklu şüpheliden biri olan Rüstem Çetinkaya’nın Emniyet’teki ifadesinin 20 saat sürdüğü kaydediliyor. Rüstem Çetinkaya, sorgusunda madenci olduğunu ve aylık gelirinin 80 bin dolar olduğunu ifade etti. “Taşıdığım soy ismi nedeniyle kara para aklama iddiası tarafıma atfedilmiştir” diyen Rüstem Çetinkaya, “25 sene içerisinde babamla resmi ya da gayri resmi bir işlemim olmadı” iddiasında bulundu.

'YENİ LİDER’ OĞLU MU?

Fakat iddiaya göre, Ürfi Çetinkaya’nın cezaevine girmesinin ardından, oğlu Rüstem Çetinkaya suç örgütünün başına geçti. Çetinkaya’nın uyuşturucu ticaretinden elde ettikleri geliri Hakkı Yaman Namlı’nın yönlendirmesiyle akladığı öne sürülüyor. Namlı, “Susurluk Raporu'nda uyuşturucudan gelen parayı akladığı” belirtilen KKTC'deki First Merchant Bank'ın sahibiydi.

Bu operasyona “Temmer Mermer”den adı karışan sadece Rüstem Çetinkaya değildi. Şirketin yöneticilerinden Arda Erel de gözaltına alındı. Erel, verdiği ifadede Rüstem Çetinkaya'nın madencilik şirketinde yöneticilik yaptığını aktardı, uyuşturucu suçlamasıyla alakası olmadığını iddia etti. Rüstem Çetinkaya’nın maden işleri için ruhsat alamadığını kaydeden Temmer Mermer Genel Müdür Yardımcısı Erel, “Rüstem Bey ruhsat alamadığı için şirket benim üzerimedir. Rüstem Bey ne dediyse onu yaptım” ifadelerini kullandı. Ticaret Sicil Gazetesi’nde yer alan bilgilere göre, Erel’in sözünü ettiği şirketin adı “New Age Marble Maden Sanayi ve Ticaret A.Ş.” 2020’de kurulan şirketin sahibi, Arda Erel olarak görülüyor. Şirketin Karaman’daki maden ocağı için “ÇED Gerekli Değildir” kararı verildiği görülüyor.

Bir diğer şüpheli ise Rüstem Çetinkaya'nın şirketinde muhasebecilik yapan Ferdi Olgunsoy’du. Olgunsoy yaptığı savunmada, “işlemlerin resmi olduğunu” iddia etti.

YATIRIM DESTEĞİ VE VERGİ İNDİRİMİ YAPILMIŞ

Temmer Mermer, 1 Haziran 2022’de Sanayi Bakanlığı’nın yatırım teşvikinden yararlandı. Şirket, Afyon’a kuracağı Güneş Enerji Santralı (GES) santralı için KDV istisnası, yüzde 80 oranında vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteğinden yararlandı. Bu arada Rüstem Çetinkaya’nın 25 Ekim 2022 tarihinde kurduğu “Temmer Eksport Madencilik Dış Ticaret Sanayi ve Ticaret A.Ş.” isimli bir başka şirketi daha bulunuyor.

"Teşekkül halinde uyuşturucu madde imal etmek ve nakletmek" suçlarından kesinleşmiş 24 yıl hapis cezası bulunan ve kırmızı bültenle aranırken İstanbul'da yakalanan Ürfi Çetinkaya 12 Nisan 2023'te tutuklanmıştı. 75 yaşındaki Ürfi Çetinkaya şu an Menemen R Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunuyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER