Bilim Kurulu Üyesi Turan’dan tartışmalara neden olan hidroksiklorokine ilişkin izah etme

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç.

Bilim Kurulu Üyesi Turan’dan tartışmalara neden olan hidroksiklorokine ilişkin izah etme

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Sema Turan, “Hidroksiklorokinin tedavide önerilmemesiyle ilgili yayımlanan makalenin aksine biz daha Lanset yazıyı çekmeden önce kendi Bilim Kurulu toplantımızda tedaviye devam etme kararı almıştık.

Çünkü her ülke kendi hasta sonuçlarına tarafından değerlendirmesini yapar ve ilacın yararını gördüğü sürece de tedaviye devam eder. Dünya üzerindeki diğer ülkelerin özellikle bu rahatsızlık sürecinde mortalite (vefat) oranlarının Türkiye'ye göre daha yüksek olması dikkat çeken bir durum zaten” dedi.

“TEDAVİ REHBERİMİZE EKLEDİK”

Corona virüsü tedavisinde kullanılan Hidroksiklorokinin gerçekte bir sıtma ilacı olduğunu andıran Turan, “Antiviral etkinliği sebebiyle akciğerde tutulumu olan olgularda yardımsever olduğunu belirten incelemeler bulunmaktaydı. Biz de Bilim Kurulu olarak çare rehberimize hidroksiklorokini ekledik ve devamında da tedavide kullandık. Bütün ülke genelinde de kılavuz takibi çok iyi yapıldı ve ilaçlar öneriler doğrultusunda kullanıldı. Sonuçlarımızı değerlendirdiğimizde iyileşen hasta oranlarımız epeyce iyi” diye konuştu.

“BİLİM KURULU TOPLANTIMIZDA TEDAVİYE DEVAM ETME KARARI ALMIŞTIK”

Geçtiğimiz haftalarda Lanset tıp dergisinde yayımlanan ve “hidroksiklorokin ilacının Covid-19 tedavisinde bir yararı olmadığı, tersine hastaların vefat ihtimalini artırdığı” sonucuna varılan makale sonrasında Bilim Kurulunda yapılan çalışmalara ilişkin data veren Turan, “Lanset dergisinde yayımlanan makale üstüne manâlı bir gündem ortaya çıktı. Bu gündem üzerine biz de yazıyı fazla detaylı şekilde değerlendirdik fakat yazının büyük sıkıntıları vardı. Bu sıkıntılar nedeniyle eleştirilere açık bir yazıydı.

Zaten hemen ardından lanset de yazıyı geri çekti oysa bu Lanset tarihinde gerçekte fazla da sık görülebilecek bir şey değildir. böylece doğrusu hidroksiklorokinin tedavide önerilmemesiyle ilgili Lanset'te yayımlanan bu makalenin tersine biz daha Lanset yazıyı çekmeden önce kendi Bilim Kurulu toplantımızda tedaviye devam etme kararı almıştık. Çünkü her ülke kendi hasta sonuçlarına kadar değerlendirmesini yapar ve ilacın yararını gördüğü sürece de tedaviye devam eder. Dünya üzerindeki öteki ülkelerin bilhassa bu Hastalık sürecinde mortalite (ölüm) oranlarının Türkiye'ye tarafından daha yüksek olması dikkat çeken bir durum zaten” şeklinde konuştu.

Turan, hastalık sırasında filyasyon, hastanede takip dönemi ve servis veya yoğun bakımda hastaların aldığı tedavilere bakıldığında Türkiye'nin mortalite yani ölüm oranlarının diğer ülkelere epeyce düşük olduğunu vurguladı. İHA

İLGİLİ HABERProf. Dr. Ceyhan: Corona virüsünde en etkili ilaç 'Favipiravir'Prof. Dr. Ceyhan: Corona virüsünde en etkin ilaç 'Favipiravir'
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER