‘Kene erken çıkartılırsa rahatsızlık bulaşma riski azalır’

Sivas'ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yol açıp ölümlere neden olan kene ile uğraş çalışmaları zarfında, ilaçlama yapıldı.Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi tarafından Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına niçin olan kene ile uğraş çalışmaları.

‘Kene erken çıkartılırsa rahatsızlık bulaşma riski azalır’

Sivas'ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yol açıp ölümlere neden olan kene ile uğraş çalışmaları zarfında, ilaçlama yapıldı.

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi tarafından Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına niçin olan kene ile uğraş çalışmaları dahilinde, ilaçlama çalışması yapıldı. Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy, son günlerde sayısı artan vakalara karşı tedbir edinmek amacıyla harekete geçtiklerini belirterek, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı bir hayvan hastalığı olmadığını söyledi.

Hastalık etkeninin hayvanlarda bulunmakla birlikte herhangi bir belirtiye sebep olmadığını açıklayan Karaköy, “Hastalık etkeni taşıyan kenelerin insanla teması durumunda, insanlarda rahatsızlık görülmektedir. Rahatsızlık bilhassa havaların ısınmasına paralel olarak Mart-Ekim ayları arasında halk müziği sağlığı için tehlike taşımaktadır.

İLGİLİ HABERKene can almaya devam ediyor... Sivas'ta 7. ölümKene can almaya devam ediyor... Sivas'ta 7. vefat

Keneler uçma ve sıçrama kabiliyeti olmadığından genellikle yerde bulunurlar. böylece tarımsal faaliyette yer alan çiftçilerimizin, işçilerimizin ve vatandaşların uzun otların, çimlerin, çalılıkların bulunduğu yerlerde dolaşırken daha özenli olmaları gerekir.

Kenelerin yaşama alanlarında bulunabilecek, hayvancılıkla uğraşan, tarlada çalışan kişiler, haşere kovucu ilaçları vücutlarına ve elbiselerine sürerek kullanabilirler. Kenelerin bulunabileceği yerlere ya da pikniğe gidildiğinde, uzun kollu giysiler giyilmeli, pantolonlar çorapların içine sokulmalı ve kapalı ayakkabılar giyilmelidir” dedi.

İLGİLİ HABERKırım Kongo Kanamalı Ateşi Bilim Kurulu toplandı... İşte belirtileri ve korunma yollarıKırım Kongo Kanamalı Ateşi Bilim Kurulu toplandı... İşte belirtileri ve korunma yolları

“YETKİLİLERDEN YARDIM ALINMALI”

Prof. Dr. Tolga Karaköy, hastalıktan korunma ve kenelerle uğraş için bazı kolay tedbirler alınabileceğine uyarı çekerek, “Açık renkli kıyafetler kene tespitini kolaylaştıracağından tercih edilmelidir. Kene tespiti yapılmış ise vücuda tutunan kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riski de o ölçüde azalacaktır.

bu nedenle kişinin keneyi vakit kaybetmeden çıplak elle dokunmadan en yakın afiyet kuruluşuna başvurması gerekmektedir. Özellikle riskli bölgelerde mera hayvancılığı yapılan işletmelerde Mart-Ekim ayları aralarında hayvanlar üzerinde mutlaka kene kontrolü yapılarak tespiti halinde hayvanlarda ve ahırlarda keneye aleyhinde mücadelede durumunda yetkililerden yardım alınmalıdır. Devir nedeni ile risk grubunda yer alan kişiler; hayvan yoksa hasta insanların kan-cisim sıvılarıyla temastan kaçınarak mutlaka eldiven, önlük, gözlük, maske gibi koruyucu tedbirler almalıdır” diye konuştu. İHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER