Bilim Kurulu üyesi Ünal: Corona virüsü geçirenler de titiz faydalanmak zorunda

Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof.

Bilim Kurulu üyesi Ünal: Corona virüsü geçirenler de titiz faydalanmak zorunda

Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, Dünya Sağlık Durumu Örgütü’nün (DSÖ) COVID-19 semptomlarını göstermeyen hastalardan virüs bulaşmasının fazla nadir olduğu yönündeki açıklamasına aleyhinde diğer bir üniversitenin çalışma yaptığını, bunun dürüst olmadığını gösterdiğini söyledi.

Prof. Dr. Ünal, “Bizim yapmamız gereken, karşımızdan gelen her kişi için ‘Bu hastalığı bulunduruyor’ diye düşüneceğiz, ona göre tedbirleri alacağız. Karşımızdaki cümbür cemaat bu hastalıkla enfekte kabul edilecek. Hiçbir aralık bırakmadan tedbirler ahenkli yapılacak” dedi.

Prof. Dr. Serhat Ünal FOTO:DHA

GEÇİRENLER DE TEDBİRLİ MUAMELE ETMEK ZORUNDA

Prof. Dr. Ünal, antikor testleriyle 150 bin kişinin taranacağını ve bunun, asemptomatik geçirmiş olanlarla beraber kaç kişinin bu hastalığı geçirdiğini göstereceğini söyledi. Ünal, bir taraftan da PCR testi ile hasta olanların tarandığını hatırlatarak, “Bu bize ‘Salgın ne tarafa gidiyor, nasıl kontrol edeceğiz, ne tedbirler alacağız’ bunlara ilişkin değerli bilgiler verecek.

Hastalığı geçirmiş kişilerde antikor da oluşmuş ise koruyuculuğunun yani yeniden hasta olmama ihtimalinin çok yüksek olduğunu düşünüyoruz. Bunun aksini belirten bir takım incelemeler var; ama çoğunluğu koruyuculuğun olduğu biçiminde. Yani ‘Geçiren kişiler bir daha hasta olmaz, karşısındakine de bulaştırmaz’ biçiminde.

Ama bu ‘Tedbiri tamamen elden bırakın, herkesin ortasında maskesiz dolaşın’ anlamına gelmiyor. Geçirenler de geçirmemişler gibi dikkatli yararlanmak zorundalar. Bu vasilik ne kadar devam ediyor; demin bundan da çok muhakkak değiliz. Çünkü ilk hastalar 4- 4,5 ay oldu ve onlarda koruyuculuğun devam ettiğine dair incelemeler var” diye konuştu.

‘ELİMİZDE OLAN TEK ŞEY KURALLARA UYMAK’

Prof. Dr. Ünal, ilaç çalışmalarıyla ilgili ise “Bakanımızın açıkladığı umut veren hap var. Umarız devam eder, gelişir. Böyle bir ilaç olursa o vakit deriz ama ‘Yasaklamaları kaldırdık, bulaşana bulaşır, hasta olanlara hastanede bakarız’ ve ölüm olmadığı için de süre içinde toplumun 3’te 2’si bu hastalığa bulaşmış, kurtulmuş ülkü geldi mi bu rahatsızlık duracak.

Diğer seçenek iyi bir aşı bulunur, herkesi aşılarız, yüzde 66’ya, 67’ye ulaşırız yeniden salgın durur. Bununla ilgili çalışmalar da devam ediyor. Halbuki elimizde olan bir tane şey var; o da kurallara uymak. Bu da virüsü durduracak yöntemlerden biridir. Öyle kurallara uyarız ancak virüs de mutasyona zorlanır, bulaşamaz ışık halkası kazanç, kaybolur gider” dedi.

İLGİLİ HABERSon dakika... Bakan Koca güncel corona virüsü verilerini açıkladı! (13.06.2020)Son dakika... Bakan Koca güncel corona virüsü verilerini açıkladı! (13.06.2020)

‘KASIM- ARALIK AYINDA YÜKSELİŞ OLABİLİR’

Prof. Dr. Ünal, derhal birinci dalga esnasında vaka sayılarında oynamaların olabileceğini kaydederek, “Bizde hava soğuyunca bitmiş kuzey yarım küreye gelirse eğer kasım- aralık ayında ola ki o zaman ciddi bir yükseliş olabilir. ‘Kuzey yarım kürede her tarafta ikinci bir dalga şeklinde’ diye ben onu anlıyorum. Ama acilen Türkiye’de oynamalar, birinci dalganın alt oynamaları, bir takım illerde maalesef oluyor. Nüfusu daha az olan yerlerde 100-200 olgu çıkınca büyük oranlara niçin oluyor” diye konuştu. DHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER