Bilim Kurulu üyesi uyardı: O zamana değin vakaları azaltmamız gerekiyor

Afiyet Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof.

Bilim Kurulu üyesi uyardı: O zamana değin vakaları azaltmamız gerekiyor

Afiyet Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, corona virüsü salgınına karşın soruları yanıtladı.

Kasım ayından itibaren mevsimsel grip dönemine girileceğini belirten Prof. Dr. Öztürk, iki hastalığın bir arada görülmesinin sağlık durumu sistemini fazla negatif etkileyeceğini kaydetti. Prof. Dr. Öztürk, şöyle konuştu:

* Yaşlılar ve kronik hastalığı olanlarda grip de ölümcül olabiliyor. Covid-19 vakalarını o zamana değin anlamlı şekilde azaltmalıyız ancak, sağlık sistemimiz hastalarımıza nitelikli bir hizmet verebilsin. İkisi de birbirine benzer öldürücü rahatsızlık.

* Astımlılar var, solunum yolu rahatsızlığı olanlar var, bunların hastalıkları kasım sonu alevlenmeye başlıyor ve aralık-ocak-şubat-mart ve nisan dönemlerinde bu alıcı hastaların hastaneye başvurularında yoğun bir çoğalma yaşanıyor.

* Bunun üstüne Covid-19 da eklenirse, o vakit bugüne dek görmediğimiz yığılmalar olur. Bu yığılmaları önlemek açısından risk grubundaki kişiler Pnömokok aşısını olmalı. Onun mevsimi yok. Ekimin ilk haftalarında da grip aşılarını yaptırmalılar.

“KURALLARA UYULSAYDI VAKA SAYISI 500’ÜN ALTINA İNECEKTİ”

Prof. Dr. Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

* Jurnal vaka sayısında yüzde 50’lik artışla bin 600’lü rakamlara ulaştık her tarafta. Yeni normale geçiş sürecinde kurallara tam olarak uysaydık bugün rakamlar fazla daha aşağılarda olacaktı muhtemelen. Projeksiyonlar, 500’ün altına ineceğimizi gösteriyordu.

* Toplumda hatalı bir beklenti var, virüs dönüşüm geçirecek ve ortadan kalkacak. Mutasyon, olumsuz yönde de olabilir ve çok daha ağır, önemli rahatsızlık yapma gücüne de kavuşabilir.

* derhal virüsle ilgili böyle bir data az önce yok. Hastalık birazcık daha hafif seyrediyor çünkü bir şekilde daha fazla korunuyoruz. Bir kişinin bile maskeli olması bulaşma riskini azaltıyor.

“SEL YA DA SİVRİSİNEKLE HASTALIK BULAŞMAZ”

Prof. Dr. Recep Öztürk, geçen günlerde meydana gelen su baskini felaketlerinin Covid-19 salgınına direkt bir etkisinin olmayacağını da söyledi.

Prof. Dr. Öztürk, “Sellerin böyle bir riski değil. Ancak bu güç durumu yaşayan aileler maske ve sosyal uzaklık konusunda yeterince dikkatli davranmayabilir. Ama o vakit bulaştırma riski artar. Yoksa sel veya çamur sularından Covid-19 yayılımının artması söz konusu yok” dedi.

Sivrisinekler yoluyla da Covid-19 bulaşamayacağını vurgulayan Prof. Dr. Öztürk, “Sivrisineklerle bu hastalığın bulaşması olası değil. Çünkü bu, havadan bulaşan bir virüs. Vektörün sokması veya ısırmasıyla bir bulaş laf konusu değil şu lahza” ifadelerini kullandı. (DHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER